Άνεργοι ή κακοπληρωμένοι: Στο 25% η εργασία των νέων στην ΕΕ, στο 5% στην Ελλάδα

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνεργοι ή κακοπληρωμένοι: Στο 25% η εργασία των νέων στην ΕΕ, στο 5% στην Ελλάδα
Οι νέοι στη χώρα μας απασχολούνται σε κακοπληρωμένα επαγγέλματα των υπηρεσιών χαμηλής ειδίκευσης, παρά το υψηλό μορφωτικό τους επίπεδο.

Το νεαρό της ηλικίας φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας για την εύρεση εργασίας στην Ελλάδα, υπερδιπλασιάζοντας τα ποσοστά ανεργίας των νέων σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους.

Σε συνδυασμό με την παρατεταμένη περίοδο των σπουδών, την παραδοσιακή στην Ελλάδα αυξημένη προστασία του πληθυσμού των νέων από τους γονείς τους και με την παροχή στέγης και εισοδήματος, φυσικό είναι τα ποσοστά ανεργίας των νέων να σκαρφαλώνουν ολοένα και σε υψηλότερα... υψηλά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2022 το 25% των νέων Ευρωπαίων (ηλικίας 15-29 ετών) απασχολούνταν, ενώ ακόμη ένα 3% ήταν διαθέσιμο για απασχόληση και ενεργή αναζήτηση εργασίας ενώ βρισκόταν στην επίσημη εκπαίδευση. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό των νέων που -είτε ως φοιτητές είτε ως απόφοιτοι- ξεκινούν τον εργασιακό τους βίο, κυμαίνεται μεταξύ 6% και 7%.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι αν και νέοι/ες στην αγορά εργασίας, το μεγαλύτερο μέρος των ανέργων έως 29 ετών στη χώρα μας είναι ήδη μακροχρόνια άνεργοι/ες, σύμφωνα με σχετική μελέτη του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.

Όσο για αυτούς που βρήκαν κάποια εργασία, παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά μη εθελούσιας μερικής απασχόλησης και μη εθελούσιας προσωρινής απασχόλησης σε σχέση με τις μεγαλύτερες ηλικίες.

Εκτός από λίγα επαγγέλματα υψηλής τεχνολογίας στα οποία οι νέοι κατέχουν μεγαλύτερα μερίδια, τα συνηθισμένα επαγγέλματα προς τα οποία κατευθύνονται τα άτομα αυτής της ηλικιακής κατηγορίας είναι τα κακοπληρωμένα επαγγέλματα των υπηρεσιών χαμηλής ειδίκευσης, παρά το υψηλό μορφωτικό τους επίπεδο.

Αλλά ακόμη και στα εισοδήματα που κερδίζουν από την εργασία τους, έχουν πολύ μικρότερες αμοιβές από τους εργαζόμενους μεγαλύτερων ηλικιών. Πρόκειται για μία εισοδηματική διάκριση εις βάρος των νέων που δεν παρατηρείται σε τέτοιο βαθμό σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Πρέπει να κάνουμε focus στους νέους. Έχουμε μεγάλη ανεργία στους νέους άρα, μεγάλο περιθώριο να αυξήσουμε το ενεργό εργατικό μας δυναμικό από αυτή την κατηγορία» δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Το ένα τέταρτο των νέων Ευρωπαίων απασχολείται

Η χώρα μας κατέχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στους νέους ηλικίας 15-29 ετών, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Η δυναμική της μετάβασης των νέων από την επίσημη εκπαίδευση στην αγορά εργασίας ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Αυτές οι ανισότητες μπορούν να επηρεαστούν από τα εθνικά εκπαιδευτικά συστήματα, τη διαθεσιμότητα κατάρτισης, τα χαρακτηριστικά της αγοράς εργασίας και τους πολιτιστικούς παράγοντες.

Παρά το γεγονός ότι το ένα τέταρτο των νέων Ευρωπαίων απασχολούνται κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, αυτό το στατιστικό στοιχείο κρύβει σημαντικές εθνικές διαφορές. Σε εθνικό επίπεδο, τα υψηλότερα ποσοστά νέων που απασχολούνται κατά τη διάρκεια της επίσημης εκπαίδευσης παρατηρήθηκαν στην Ολλανδία (73%), στη Δανία (52%) και στη Γερμανία (45%). Αντίθετα, η Ρουμανία (2%), η Σλοβακία (5%) και η Ελλάδα και Ουγγαρία (6%) παρουσίασαν τα χαμηλότερα μερίδια.

Τα υψηλότερα ποσοστά νέων στην επίσημη εκπαίδευση που είναι διαθέσιμα για απασχόληση και αναζητούν ενεργά εργασία καταγράφηκαν στη Σουηδία (13%), στη Φινλανδία (7%) και στην Ολλανδία (6%). Αντίθετα, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Ρουμανία, η Κροατία, η Πολωνία και η Λιθουανία είχαν λιγότερο από το 1% των νέων (ηλικίας 15-29 ετών) που αναζητούσαν εργασία, ενώ συγχρόνως είχαν τα υψηλότερα ποσοστά φοιτητών εκτός εργατικού δυναμικού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΥΠΑ: Στη «σέντρα» χιλιάδες άνεργοι με εισοδήματα - Ποιοι κόβονται, ποιοι μένουν μετεξεταστέοι και ποιοι θα λάβουν επιπλέον επίδομα

ΔΥΠΑ: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2011 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι

Η λήξη της τουριστικής σεζόν «έφερε» απολύσεις - 52.700 άνεργοι μέσα σε ένα μήνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider