Εφορία: Ποιες υποθέσεις ανοίγουν για έλεγχο

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εφορία: Ποιες υποθέσεις ανοίγουν για έλεγχο
Ψηλά στη λίστα βρίσκονται «φρέσκες» υποθέσεις της τελευταίας 5ετίας και υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.

Ελεγκτικό σαφάρι για να αποκαλυφθούν κρυφά εισοδήματα, απάτες στο ΦΠΑ, παράνομες επιστροφές φόρου, μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών τιμολογίων δρομολογεί η ΑΑΔΕ αξιοποιώντας νέα ηλεκτρονικά εργαλεία και τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου. Με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και αυτοματοποιημένο μοντέλο αξιολόγησης η φορολογική διοίκηση βαθμολογεί τις υποθέσεις που θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα με αιχμή του δόρατος υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας και όσες εμφανίζουν υψηλά παραβατικότητα.

Επίσης στο στόχαστρο μπαίνουν και πέντε κατηγορίες υποθέσεων ο έλεγχος των οποίων ανεξάρτητα από την προτεραιοποίησή τους ή μη ολοκληρώνεται άμεσα και στις οποίες περιλαμβάνονται:

1. Υποθέσεις έρευνας που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες κατόπιν αιτήματος των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.).

2. Έρευνες έλεγχοι που προέκυψαν από συμμετοχή των Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. σε ειδικά συνεργεία ελέγχου και οι οποίες διενεργούνται στο πλαίσιο ειδικών διατάξεων άλλων υπηρεσιών.

3. Έρευνες σε υποθέσεις που βρίσκονται σε στάδιο σύνταξης έκθεσης ελέγχου.

4. Υποθέσεις που αφορούν σε διενέργεια μερικών επιτόπιων στοχευμένων ελέγχων, καθώς και λοιπών ελέγχων πρόληψης για τη διαπίστωση της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για φορολογούμενους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.

5. Υποθέσεις που αφορούν σε διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES) και υποθέσεις πολυμερών (ταυτόχρονων) ελέγχων που διενεργούνται από ελληνικές και αλλοδαπές φορολογικές αρχές.

Οι υποθέσεις που ελέγχονται κατά προτεραιότητα επιλέγονται με απόφαση του Διοικητή με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, στοιχεία από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης ή, εξαιρετικά, με βάση άλλα κριτήρια, τα οποία καθορίζονται από τον Διοικητή και δεν δημοσιοποιούνται.

Το ποσοστό των πλήρων και μερικών ελέγχων για φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις που αφορούν στην τελευταία πενταετία, συμπεριλαμβανομένου και του έτους έκδοσης της απόφασης, το οποίο δεν μπορεί να υπολείπεται του 70% του συνόλου πλήρων και μερικών ελέγχων, αντίστοιχα, των κατά προτεραιότητα ελεγχόμενων υποθέσεων. Οι περισσότεροι έλεγχοι αφορούν στα τελευταία 3 έτη για τα οποία έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Οι έλεγχοι μπορούν να επεκτείνονται στα δύο προηγούμενα, πέραν της τελευταίας τριετίας, φορολογικά έτη ή χρήσεις με βάση κριτήρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ξεκινά αύριο mega πρόγραμμα κατάρτισης για ανέργους με επίδομα 1.000 ευρώ - Πώς μπορείτε να κάνετε αίτηση

Μόλις στο 15,2% οι ασφαλίσεις κατοικίας στην Ελλάδα

Πιτσιλής σε Σύνοδο ΟΟΣΑ: Ζητούμενο η αύξηση στην είσπραξη φόρων μέσω εργαλείων πρόληψης

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider