Οι μισθωτοί διεθνώς είναι πιο δυστυχισμένοι σήμερα από ό,τι στην αποκορύφωση της πανδημίας με τα σκληρά μέτρα προστασίας, τα lockdown και την έξαρση θανάτων και κρουσμάτων, σύμφωνα με νέα έρευνα από το BambooHR, που διαπίστωσε ότι η εργασιακή ικανοποίηση έχει υποστεί σταθερή πτώση από το 2020 και τρία χρόνια μετά βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό.
Με δείγμα σχεδόν 60.000 υπαλλήλων σε περισσότερες από 1.600 εταιρείες σε όλο τον κόσμο μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Ιουνίου 2023, η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι εργαζόμενοι δεν έχουν καλές και κακές στιγμές αλλά αντίθετα, βιώνουν διαρκώς «μια αίσθηση παραίτησης ή ακόμα και απάθειας», ενώ «οι περισσότεροι αποδέχονται ότι η ψυχολογία τους χειροτερεύει».
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυξήσεις μισθών και προνόμια ετοιμάζονται να δώσουν 8 στις 10 τουριστικές επιχειρήσεις για να βρουν προσωπικό
Αν και αρκετές επιχειρήσεις έχουν αναγνωρίσει τη σημασία της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ειδικά στον απόηχο της πανδημίας και εφάρμοσαν πολιτικές για βελτίωση της ψυχικής υγείας (άδεια διαρκείας, εξ αποστάσεως εργασία κτλ) για να βοηθήσουν το προσωπικό τους, δεν τα κατάφεραν, αντιθέτως τους γύρισε μπούμερανγκ, γιατί δεν μπορούσαν να καταλάβουν τα αίτια της δυστυχίας.
Η έρευνα δείχνει ότι η μεγαλύτερη αιτία δυσαρέσκειας από την εργασία είναι η άδικη μεταχείριση στην δουλειά: «κουτσουρεμένη» αποζημίωση, έλλειψη αλληλεγγύης και υποστήριξης από τους συναδέλφους και τους εργοδότες ή αδικαιολόγητος φόρτος εργασίας. «Το πιο συνηθισμένο παράπονο που ακούω είναι η απώλεια ελέγχου», τονίζει μιλώντας στο CNBC Make It ο Σρικούμαρ Ράο, συγγραφέας του «Happiness at Work». «Η πανδημία μας έδειξε, σε πολύ αρχικό επίπεδο, πόσο λίγο έλεγχο έχουμε στη ζωή και την καριέρα μας… Είναι δύσκολο να συμφιλιωθούμε με αυτό» πρόσθεσε.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλλάζουν τα δεδομένα στις προσλήψεις - «Πράσινες» θέσεις εργασίας προσφέρουν 7 στους 10 εργοδότες
Ο πληθωρισμός, οι εκτεταμένες απολύσεις και η αβεβαιότητα σχετικά με την επιστροφή στο γραφείο ανησυχούν τους εργαζόμενους και δημιουργούν μια «βαθιά αίσθηση αγωνίας» στους χώρους εργασίας, επισημαίνει η Τζεν Λιμ, Διευθύνουσα Σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρείας Delivering Happiness. Στις αρχές του 2023, περίπου τα 2/3 των ενηλίκων δήλωσαν ότι ένιωθαν άγχος για την οικονομία, ενώ σχεδόν οι μισοί ανησυχούσαν για την κακή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, σύμφωνα με έρευνα της Harris Poll/Fast Company σε περισσότερους από 1.000 ενήλικες. Ένας άλλος παράγοντας που εντείνει τη δυστυχία των εργαζομένων είναι η έλλειψη νοήματος που νιώθουν στους ρόλους τους, εξηγεί η Έμιλι Λιου, life coach και πρώην υπεύθυνη προσλήψεων.
«Υπήρξε μια πραγματική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βλέπουν την καριέρα τους χάρη στην πανδημία και τη "μεγάλη παραίτηση". Δεν ακούω πολλούς ανθρώπους να λένε "θέλω να βγάλω περισσότερα χρήματα" ή "θέλω να ανέβω την εταιρική σκάλα". Τώρα, ο καθένας δηλώνει πως "θέλω να μην βλέπω τόσο αποστασιοποιημένα τη δουλειά μου" και "θέλω να είμαι ενθουσιασμένος με αυτό που κάνω"» πρόσθεσε.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σκάνδαλο ολκής με υπάλληλο - «φάντασμα»: Πήρε 500.000 ευρώ ενώ δεν δούλευε επί 7 έτη
Η νέα έρευνα της Gallup δείχνει ότι όσοι εργάζονται με τηλεργασία, ειδικότερα, αισθάνονται όλο και περισσότερο «αποσυνδεδεμένοι» από το νόημα της δουλειάς τους. Σύμφωνα με τον ψυχολόγο του Wharton, Άνταμ Γκραντ, οι εργαζόμενοι που γουστάρουν τη δουλειά τους είναι πιο παραγωγικοί και ευτυχισμένοι από τους άλλους, ενώ είναι πιθανότερο να λάβουν αύξηση μισθού ή προαγωγή.
Η Gallup διαπίστωσε ότι οι επιχειρήσεις με «στοχοπροσηλωμένους» εργαζόμενους βλέπουν υψηλότερα κέρδη και σημαντικά μικρότερο κύκλο αποχωρήσεων, ή απολύσεων. Στην πραγματικότητα, αναφέρει η Gallup, η έλλειψη ενδιαφέροντος και κατ' επέκτασιν απουσία κινήτρου και δέσμευσης από πλευράς εργαζομένων, κοστίζει στην διεθνή οικονομία 8,8 τρισεκατομμύρια δολάρια (ή 8,3 τρισ. ευρώ) σε χαμένη παραγωγικότητα, ίσο με το 9% του παγκόσμιου ΑΕΠ.