Στην αύξηση του ποσού του voucher στο πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» προτίθεται να προχωρήσει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, προκειμένου να γίνει πιο ελκυστικό για τους γονείς που θα είναι οι δικαιούχοι του, αλλά και για τους επιμελητές που θα αμείβονται για τη φύλαξη των βρεφών.
Το πρόγραμμα που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, δέχεται αυτή την περίοδο αιτήσεις για εγγραφή στο Μητρώο Επιμελητών στην ιστοσελίδα ntantades.gov.gr, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα ανοίξει για να δεχθεί τις αιτήσεις των γονέων.
Η επιταγή των 250 ευρώ που δικαιούται η μητέρα ή ο πατέρας του βρέφους (προκύπτει με βάση το ατομικό τους εισόδημα και όχι το οικογενειακό) σύντομα θα αναπροσαρμοστεί, ώστε να λειτουργήσει ως κίνητρο για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
«Στις Νταντάδες της γειτονιάς θα πρέπει να ξαναδούμε κάποια πράγματα, που αφορούν κυρίως το θέμα των κινήτρων, με σκοπό να αυξηθεί το ποσό το οποίο δίνουμε στους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε αυτό τον θεσμό, ως επιμελητές, που θα πάνε στο σπίτι και θα φροντίσουν το μικρό παιδί της οικογένειας» ανέφερε σε συνέντευξή της στο Insider, η αρμόδια υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη. «Θα δούμε επίσης και το θέμα των δήμων, ώστε να υπάρχει καλύτερη αντιστοιχία μεταξύ των διαθέσιμων αυτή τη στιγμή επιλογών και των αναγκών που υπάρχουν στους δήμους».
Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα αφορά στην κατ’ οίκον φροντίδα βρεφών ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των γονέων. Η εγγραφή στο Μητρώο Επιμελητών πληρεί κάποια κριτήρια, δεν αποκλείει όμως άλλη απασχόληση, καθώς το ωράριο και η αμοιβή των επιμελητών/επιμελητριών ορίζεται κατόπιν ιδιωτικού συμφωνητικού με τους γονείς.
Όροι για τους επιμελητές
Δικαίωμα υποβολής έχουν τα άτομα που είναι ενήλικα, έχουν τυπικά προσόντα απόδειξης γνώσης κατηγορίας βρεφονηπιοκόμων, έχουν πιστοποιητικό πρώτων βοηθειών για βρέφη και παιδιά και ιατρικές γνωματεύσεις καταλληλότητας από τις ειδικότητες παθολόγου/γενικού ιατρού, δερματολόγου και ψυχολόγου.
Τα δικαιολογητικά που πρέπει να έχουν όσοι θέλουν να εγγραφούν στο «Μητρώο Επιμελητών» είναι τα παρακάτω:
- Αντίγραφο τίτλου επαγγελματικής εκπαίδευσης ή του Μεταλυκειακού Έτους Τάξης Μαθητείας ειδικότητας Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων ή ισότιμου τίτλου ή Διπλώματος Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Επιπέδου 5 Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.)– Ειδικότητας: Βοηθού Βρεφονηπιοκόμου ή Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτήτων Δημιουργίας και Έκφρασης ή Προσχολικής Αγωγής Ημερήσιας Φροντίδας παιδιών με ειδικές ανάγκες, ή ισότιμου τίτλου, πτυχίου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Βρεφονηπιοκομίας ή Προσχολικής Αγωγής ή Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία ή ισότιμου τίτλου, ή πτυχίου ΑΕΙ Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία ή ισότιμου τίτλου ή πτυχίου της Ανωτέρας Σχολής Νηπιοβρεφοκόμων του Κέντρου Βρεφών «Η ΜΗΤΕΡΑ» και του ΠΙΚΠΑ Ιωαννίνων.
- Πιστοποιητικά ή γνωματεύσεις ιατρών από δημόσια δομή υγείας, ειδικότητας ψυχιάτρου, για την καλή ψυχική του υγεία, δερματολόγου για τον έλεγχο μεταδοτικών δερματικών ασθενειών και παθολόγου ή ιατρού γενικής ιατρικής για τον έλεγχο αερογενώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.
- Πιστοποιητικό πρώτων βοηθειών για βρέφη και παιδιά.
- Αντίγραφο ποινικού μητρώου γενικής χρήσης σε ισχύ.
- Υπεύθυνη δήλωση που θα αναφέρει ότι ο/η ενδιαφερόμενος/η δεν έχει εκπέσει της γονικής μέριμνας, δεν τελεί υπό καθεστώς δικαστικής συμπαράστασης, δεν εκκρεμεί σε βάρος του μήνυση και δεν έχει καταδικαστεί για οποιοδήποτε κακούργημα.
Οι αλλοδαποί κάτοικοι πρέπει να διαθέτουν επιπρόσθετα:
- Άδεια διαμονής ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο σε ισχύ που παρέχει πρόσβαση στην εργασία.
- Αναγνωρισμένο πιστοποιητικό ελληνομάθειας επιπέδου Β1 για αλλοδαπούς που δεν είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής.
Και ο Δ. Αθηναίων στο πρόγραμμα
Το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» θα εφαρμοστεί πιλοτικά και στον Δήμο Αθηναίων. «Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και ο Δήμος Αθηναίων συνεργάζονται στενά για τη στήριξη της οικογένειας. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους νέους γονείς να ισορροπήσουν την οικογενειακή με την προσωπική και επαγγελματική τους ζωή. Διευκολύνουμε τους γονείς στη φύλαξη και φροντίδα των παιδιών έμπρακτα και ουσιαστικά» τόνισε η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία - Αλεξάνδρα Κεφάλα.
«Οι οικογένειες και κυρίως οι νέοι γονείς, ειδικά σε μία πόλη όπως η Αθήνα, χρειάζονται περισσότερο από ποτέ ουσιαστική στήριξη. Η εφαρμογή του προγράμματος «Νταντάδες της γειτονιάς» στον Δήμο Αθηναίων είναι εξαιρετικά σημαντική. Δίνει τη δυνατότητα σε εργαζόμενους, αλλά και ανέργους γονείς να εξασφαλίσουν το μείζον που είναι η φροντίδα των παιδιών τους όσο εκείνοι εργάζονται ή αναζητούν εργασία» υπογράμμισε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.
Οι δήμοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι οι παρακάτω:
Αθηναίων, Αβδήρων, Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Κομοτηνής, Ορεστιάδας, Αγίων Αναργύρων, Καλλιθέας, Κρωπίας, Μάνδρας – Ειδυλλίας, Νέας Ιωνίας, Παλαιού Φαλήρου, Περιστερίου, Ανατολικής Σάμου, Ικαρίας, Μυτιλήνης, Αγρινίου, Αμφιλοχίας, Πηνειού, Πύργου, Βοϊου, Γρεβενών, Εορδαίας, Φλώρινας, Αρταίων, Ηγουμενίτσας, Ζίτσας, Πρέβεζας, Σουλίου, Ελασσόνας, Καρδίτσας, Παλαμά, Ρήγα Φεραίου, Φαρκαδόνας, Αργοστολίου, Βόρειας Κέρκυρας, Κέρκυρας, Λευκάδος, Σάμης, Δίου – Ολύμπου, Εμμανουήλ Παππά, Κορδελιού-Ευόσμου, Αποκορώνου, Γόρτυνας, Σητείας, Χανίων, Καρπάθου, Άνδρου, Κω, Μυκόνου, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Σύρου-Ερμούπολης, Βέλλου-Βόχας, Βόρειας Κυνουρίας, Ευρώτα, Κορινθίων, Ναυπλιέων, Πύλου-Νέστορος, Ιστιαίας Αιδηψού, Μαντουδίου –Λίμνης –Αγίας Άννας, Λεβαδέων, Χαλκιδέων.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων βρίσκεται σε λειτουργία ειδικό τηλεφωνικό κέντρο (210.3258080 και 210.3258090), ενώ τυχόν απορίες αποστέλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].