Eπτά νέα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης για 131.500 ανέργους και εργαζόμενους δρομολογεί η ΔΥΠΑ από τον Απρίλιο και έως το τέλος του 2024.
Το πρώτο πρόγραμμα κατάρτισης που θα προκηρυχθεί στις αρχές του επόμενου μήνα θα αφορά «πράσινες δεξιότητες» για 50.000 ανέργους και εργαζόμενους, με την καταβολή επιδόματος κατάρτισης που θα φτάνει τα 1.000 ευρώ ανάλογα με τις ώρες κατάρτισης.
Το εκπαιδευτικό επίδομα ανέρχεται σε 5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης, μη συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών. Έτσι ανάλογα με τις ώρες κατάρτισης που θα κυμανθούν από τις 50 ως τις 200 ώρες, ο ωφελούμενος θα λάβει μέχρι 1.000 ευρώ.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της κατάρτισης και τη συμμετοχή του ωφελούμενου σε εξετάσεις πιστοποίησης, ο ωφελούμενος θα λάβει ποσό που αντιστοιχεί στο 70% του συνολικά δικαιούμενου επιδόματος, ενώ μετά τις εξετάσεις πιστοποίησης δικαιούται το 100% του συνολικού ποσού
Τους επόμενους μήνες και έως το τέλος του 2024 θα ακολουθήσουν τα εξής προγράμματα:
- Ψηφιακό και πράσινο πιστοποιητικό για 30.000 ανέργους
- Κατάρτιση σε πανεπιστήμια για 25.000 ανέργους
- Training στην τεχνητή νοημοσύνη για 10.000 ανέργους
- Επαγγελματική κατάρτιση οδηγών για 10.000 ανέργους
- Κατάρτιση προσωπικού ασφαλείας για 5.500 ανέργους
- Advanced digital skills με τοποθέτηση στην εργασία για 1.000 ανέργους
«Στην προσπάθεια που κάνουμε τα τελευταία χρόνια για την αποτελεσματικότερη σύζευξη προσφοράς και ζήτησης εργασίας, ο τομέας της επαγγελματικής κατάρτισης - και ιδιαίτερα στις ψηφιακές δεξιότητες - αποτελούν ως ένα από τα βασικότερα μας εργαλεία» επισήμανε στο insider o διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης.
«Η κατάρτιση είναι ένας τομέας στον οποίο εστιάζουμε και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε, με στόχο έχοντας ήδη διασφαλίσει πόρους, να εκπαιδεύσουμε και να πιστοποιήσουμε 500.000 πολίτες έως το 2025. Ήδη περισσότεροι από 215.000 άνεργοι και εργαζόμενοι έχουν καταρτιστεί και πιστοποιηθεί και ακόμα 40.000 άνεργοι καταρτίζονται μέσα από τον δεύτερο κύκλο της δράσης. Δηλαδή έχουμε διανύσει ήδη το μισό δρόμο και πιστεύω θα επιτύχουμε το στόχο μας» τόνισε.
Προσωποποιημένα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης
Από σήμερα μέχρι και την Τετάρτη 13 Μαρτίου, θα υποβάλλονται ηλεκτρονικές αιτήσεις για συμμετοχή στη νέα διαδικτυακή δράση επαγγελματικής κατάρτισης με τίτλο «Προσωποποιημένη Επιμόρφωση με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης».
Η πιλοτική δράση υλοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας της ΔΥΠΑ με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και στοχεύει στην παροχή προσωποποιημένων διαδικτυακών προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης που η συνολική τους διάρκεια θα κυμαίνεται από 100 έως 250 ώρες.
Οι ωφελούμενοι της δράσης θα κληθούν, αρχικά, να συμπληρώσουν εξειδικευμένα ερωτηματολόγια τα οποία στη συνέχεια θα επεξεργαστεί το ΕΚΠΑ μέσω μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης. Η συγκεκριμένη διαδικασία θα αναδείξει τα προσωποποιημένα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης που θα κληθεί στη συνέχεια κάθε ωφελούμενος να παρακολουθήσει, ενώ το περιεχόμενο τους θα αποτελείται από μαθήματα και διδακτικές ενότητες που θα έχουν άμεση συνάρτηση με την επεξεργασία των ερωτηματολογίων.
Συγκεκριμένα, θα συμμετέχουν 100 άνεργοι ηλικίας άνω των 18 ετών, εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ, απόφοιτοι τουλάχιστον δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανεξαρτήτου ειδικότητας, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις συμμετοχής της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία είναι αναρτημένη στον ιστότοπο της ΔΥΠΑ https://www.dypa.gov.gr/.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση των προγραμμάτων θα απονεμηθεί στους συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης και Συμπλήρωμα Πιστοποιητικού από το ΚΕΔΙΒΙΜ του ΕΚΠΑ.
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω www.gov.gr.