Επιθεώρηση Εργασίας: Μία στις δύο παραβάσεις αφορούν υπέρβαση ωραρίου - Ποιοι τίθενται στο επίκεντρο των ελέγχων

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Επιθεώρηση Εργασίας: Μία στις δύο παραβάσεις αφορούν υπέρβαση ωραρίου - Ποιοι τίθενται στο επίκεντρο των ελέγχων
Πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 74.000 έλεγχοι, δηλαδή 8.000 περισσότεροι από τον αρχικό προγραμματισμό που ήταν 66.000, και επιβλήθηκαν πρόστιμα άνω των 45 εκατ. ευρώ.  

Ένας στους δύο παραβατικούς εργοδότες καταστρατηγεί το ωράριο εργασίας, «φορτώνοντας» με απλήρωτες υπερωρίες το προσωπικό τους. Τα στοιχεία αυτά δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό της, φανερώνουν πως τα μισά από τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν να αφορούν υπερβάσεις του χρόνου εργασίας.

Πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 74.000 έλεγχοι, δηλαδή 8.000 περισσότεροι από τον αρχικό προγραμματισμό που ήταν 66.000, και επιβλήθηκαν πρόστιμα άνω των 45 εκατ. ευρώ. Για τη φετινή χρονιά ο ελάχιστος αριθμός των ελέγχων που θα διενεργηθούν ανά την Επικράτεια είναι τουλάχιστον 67.700, ενώ ήδη από την αρχή της χρονιάς, οι έλεγχοι της Αρχής έχουν ξεπεράσει τους 14.000 και έχουν επιβληθεί πρόστιμα 8 εκατ. ευρώ.

«Δεν πρόκειται να δείξουμε καμία ανοχή σε όσους καταστρατηγούν την εργατική νομοθεσία. Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να αμείβονται και θα αμείβονται τις ώρες που δουλεύουν. Λεπτό λιγότερο. Αυτός είναι ο κανόνας και δεν θα επιτρέψουμε καμία παρέκκλιση», τόνισε η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Από το σύνολο των παραβάσεων που καταγράφηκαν για ζητήματα που αφορούν την λειτουργία της αγοράς εργασίας (11.640), σχεδόν οι μισές (49,6% ή 5.774) αφορούσαν υπερβάσεις χρόνου εργασίας. Εντός του 2023 επιβλήθηκαν:

  • 1.218 παραβάσεις για αδήλωτη εργασία (πρόστιμα 13.419.000 ευρώ),
  • 3.808 παραβάσεις για πίνακες προσωπικού (υπερωρίες, με πρόστιμα 9.457.220 ευρώ)
  • 278 παραβάσεις (πρόστιμα 545.701 ευρώ) για υπερβάσεις χρόνου εργασίας και
  • 470 μόνο για την κακή χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας (πρόστιμα 1.279.000 ευρώ).

Τα στελέχη της Επιθεώρησης Εργασίας επισήμαναν την ανάγκη προσλήψεων, καθώς υπάρχει σημαντικό πρόβλημα υποστελέχωσης. Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι πρέπει να εξοπλιστεί με σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, με εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης και με tablet, για να γίνονται πιο στοχευμένοι και πιο αποτελεσματικοί οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΕΕ, Γιώργο Τζιλιβάκη, το 2024 θα δοθεί έμφαση σε «οργανωτικά θέματα, στελέχωση, μισθολογικό καθεστώς, ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εύρυθμη λειτουργία κάθε μονάδας, την κατάρτιση εγχειριδίων ελέγχων, ρυθμίσεις σχετικές με την ασφάλεια των επιθεωρητών. Θέλουμε μια επιθεώρηση αποτελεσματική, θεματοφύλακα της νομιμότητας στην αγορά εργασίας, με σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, με εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, με συστήματα που αξιοποιούν τα πολύτιμα δεδομένα που συλλέγονται εδώ και χρόνια και με διαδικασίες που τηρούνται ευλαβικά από όλους».

Μάλιστα αυτό το καλοκαίρι οι έλεγχοι του Σώματος θα εστιάσουν στην εποχική εργασία και στον κατασκευαστικό κλάδο.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι το μοντέλο της Ανεξάρτητης Αρχής, έχει ως στόχο να μην υπάρχει η φημολογία ότι η Επιθεώρηση Εργασίας, αποτελεί «το μακρύ χέρι» της εκάστοτε Κυβέρνησης. Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι η δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής αποτελεί ένα μεγάλο «μεταρρυθμιστικό βήμα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: Ανεξάρτητη Επιθεώρηση Εργασίας και Ψηφιακή Κάρτα απάντηση στη «μαύρη» και υποδηλωμένη εργασία

Επιθεώρηση Εργασίας: Σε εμπόριο, ξενοδοχεία κι εστίαση τα περισσότερα καταγγελλόμενα περιστατικά βίας στην εργασία

Στοχευμένοι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας το 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider