«Καμπάνες» από την 1η Ιουλίου σε επαγγελματίες χωρίς IRIS - Μόνο 1 στους 3 έχει εγγραφεί στην υπηρεσία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καμπάνες» από την 1η Ιουλίου σε επαγγελματίες χωρίς IRIS - Μόνο 1 στους 3 έχει εγγραφεί στην υπηρεσία
Προθεσμία μέχρι τις 30 Ιουνίου δίνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Πρόστιμο 1.500 ευρώ στους παραβάτες. Στο IRIS όλες οι επιχειρήσεις μέχρι τον Μάρτιο του 2025.

Πρόστιμο 1.500 ευρώ περιμένει από την 1η Ιουλίου 2024 τους επαγγελματίες που δεν θα έχουν συνδεθεί με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι κρατούν αποστάσεις από το IRIS, καθώς από τους περίπου 900.000 επιτηδευματίες σχεδόν 280.000 έχουν συνδέσει τον επαγγελματικό τους λογαριασμό με το σύστημα άμεσων πληρωμών. Το υπουργείο Οικονομικών καλεί τους 600.000 επαγγελματίες μέχρι τις 30 Ιουνίου να εγγραφούν στο IRIS προκειμένου να δέχονται άμεση πληρωμή από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο τους το ζητήσει.

Όσοι αδιαφορήσουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 1.500 ευρώ. Ωστόσο όσοι πληρώσουν το πρόστιμο εντός 30 ημερών από την κοινοποίησή του θα καταβάλλουν μειωμένο πρόστιμο κατά 50%. Επιπλέον όσοι επαγγελματίες δεν δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό θα πληρώσουν πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Το ΥΠΕΘΟ διαμηνύει ότι ο χρόνος για τους επαγγελματίες τελειώνει στις 30 Ιουνίου και προαναγγέλλει υποχρεωτική σύνδεση με το IRIS και των επιχειρήσεων σταδιακά έως τον Μάρτιο του 2025.

Η απόφαση

Όπως ορίζει η απόφαση των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, σε όποιον δεν προχωρήσει στη σύνδεση με το IRIS επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ. Η απόφαση επιβολής διοικητικού προστίμου υπόκειται σε ενδικοφανή προσφυγή εντός 30 ημερών από την κοινοποίησή της, η οποία ασκείται ενώπιον του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου, εφόσον οι διοικητικές κυρώσεις έχουν εκδοθεί από την Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) του Υπουργείου Ανάπτυξης και ενώπιον του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στην περιφέρεια του οποίου διαπιστώθηκε η παράβαση, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις. Η απόφαση επί της προσφυγής εκδίδεται μέσα σε προθεσμία τριάντα ημερών από την κατάθεση της προσφυγής.

Μείωση προστίμου

Το ύψος του επιβληθέντος διοικητικού προστίμου παρόντος άρθρου μειώνεται στο ήμισυ αν:

α) Ο υπόχρεος εντός τριάντα ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης σε αυτόν της σχετικής πράξης και σε κάθε περίπτωση πριν την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής προβεί σε καταβολή του προστίμου. Η καταβολή αυτή συνεπάγεται την αυτοδίκαιη παραίτηση του υπόχρεου από κάθε δικαίωμα προσβολής ή αμφισβήτησης της πράξης επιβολής προστίμου.

β) Ο υπόχρεος εντός τριάντα ημερών από την ημερομηνία υποβολής καταγγελίας ή διενέργειας ελέγχου, καταθέσει στην αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία αποδεικτικό έγγραφο από το οποίο προκύπτει η χρήση τερματικού αποδοχής καρτών πληρωμών, μέσων πληρωμής με κάρτα και μέσων πληρωμής με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό.

Όσον αφορά στους υπόχρεους και τη διαδικασία ελέγχων το ισχύον νομοθετικό καθεστώς προβλέπει τα εξής:

- Οι δικαιούχοι πληρωμής αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα πληρωμών και μέσα πληρωμής με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό, όπως την υπηρεσία I.R.I.S. online payments, εφόσον παρέχουν υπηρεσίες σε καταναλωτές ή λειτουργούν με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) που περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα. Εξαιρούνται τα άτομα με αναπηρία όρασης με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω και τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης προϊόντων (αυτόματοι πωλητές) μέχρι και την 31.12.2024.

- Αρμόδιες αρχές για τη διενέργεια των ελέγχων ορίζονται η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) του Υπουργείου Ανάπτυξης και οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες των Περιφερειών της χώρας.

- Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), εφόσον στα πλαίσια των ελέγχων που διενεργούν βάσει των αρμοδιοτήτων τους, διαπιστώσουν παράβαση συμπληρώνουν και διαβιβάζουν σχετική έκθεση ελέγχου προς τις αρμόδιες αρχές για τη βεβαίωση παραβάσεων και επιβολής προστίμων.

- Οι αρμόδιες αρχές συγκροτούν κλιμάκια ελέγχου αποτελούμενα τουλάχιστον από δύο υπαλλήλους.

- Οι δικαιούχοι πληρωμής δηλώνουν ηλεκτρονικά έναν ή περισσότερους επαγγελματικούς λογαριασμούς στο διαδικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε (www.aade.gr) με τη χρήση των διαπιστευτηρίων που διαθέτουν οι χρήστες για όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε., εντός προθεσμίας ενός μήνα από την έναρξη άσκησης δραστηριότητας

- Στον επαγγελματικό λογαριασμό αποδέχονται συναλλαγές που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής όπως, ενδεικτικά, μέσα πληρωμής με κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς και συναλλαγές με μετρητά. Οι συναλλαγές που διενεργούνται μέσω του επαγγελματικού λογαριασμού αφορούν αποκλειστικά την εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υπόχρεου. Δήλωση ίδιου επαγγελματικού λογαριασμού από διαφορετικούς δικαιούχους πληρωμής δεν επιτρέπεται και η Α.Α.Δ.Ε. προβαίνει σε απενεργοποίηση των λογαριασμών.

- Όταν οι αρμόδιες Υπηρεσίες δέχονται καταγγελίες για την μη αποδοχή πληρωμών με χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα πληρωμών και μέσα πληρωμής με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό, όπως την υπηρεσία I.R.I.S. online payments, από υπόχρεο αυτές κοινοποιούνται στην Α.Α.Δ.Ε. και στην Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής προκειμένου να ληφθούν υπόψη κατά τον προγραμματισμό και τη διενέργεια ελέγχων, αρμοδιότητάς τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Εθνική τραβάει το κάρο - Ο χρησμός της DBRS – Οι εκτιμήσεις για τον ΟΤΕ

Παραχώρηση ΒΟΑΚ: Νοέμβριο «κληρώνει» στο ΣτΕ για τις περιβαλλοντικές προσφυγές των Δήμων στην Κρήτη

Φάρμακα: Έρχονται νέοι «κόφτες» για τον έλεγχο της υπερσυνταγογράφησης – Τι αλλάζει

gazzetta
gazzetta reader insider insider