Αντίστροφη μέτρηση για το νέο επίδομα ανεργίας - Από πότε θα εφαρμοστεί και ποιους θα ευνοεί

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντίστροφη μέτρηση για το νέο επίδομα ανεργίας - Από πότε θα εφαρμοστεί και ποιους θα ευνοεί
Η ΔΥΠΑ δηλώνει έτοιμη για την πιλοτική εφαρμογή του νέου επιδόματος ανεργίας από τον Σεπτέμβριο.

Αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή της νέας φιλοσοφίας επιδότησης της ανεργίας, καθώς το σχετικό επίδομα θα αποσυνδεθεί από το ύψος του κατώτατου μισθού και θα συνδεθεί με τον τελευταίο μισθό του άνεργου.

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης δηλώνει έτοιμη για την πιλοτική εφαρμογή του νέου επιδόματος ανεργίας από τον Σεπτέμβριο σε κάποιες περιοχές της χώρας, καθώς εκκρεμεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που καταρτίζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Με τη συμβολή του κονδυλίου των 100 εκατ. από το Ταμείο Ανάπτυξης, στόχος είναι να γίνει το επίδομα πιο εμπροσθοβαρές, δηλαδή στην αρχή να μπορεί κάποιος να παίρνει μεγαλύτερο ποσοστό και αυτό σιγά - σιγά να βαίνει μειούμενο όσο προχωρούν οι μήνες και δεν βρίσκει δουλειά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα θα είναι αυξημένο τους πρώτους μήνες γιατί η αιφνίδια απόλυση προκαλεί πολλούς κλυδωνισμούς στον οικογενειακό προγραμματισμό. Παράλληλα θα κλιμακώνεται ανάλογα με τα έτη ασφάλισης, ώστε κάποιος που δούλευε για πολλά χρόνια και συνεισέφερε σημαντικά στο σύστημα ασφάλισης κατά της ανεργίας -μέσω των εισφορών που πλήρωνε- να έχει μεγαλύτερη στήριξη.

«Μία ακόμη σημαντική μεταρρύθμιση που μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, αφορά το επίδομα ανεργίας. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, ξεκινάει η πιλοτική εφαρμογή του νέου συστήματος επιδότησης της ανεργίας, με πόρους από το ΤΑΑ, που αποσκοπεί στη δικαιότερη και πιο ανταποδοτική εφαρμογή του, ώστε να επιτυγχάνει την κατά το δυνατό ομαλότερη μετάβαση των πολιτών που εισέρχονται σε καθεστώς ανεργίας», τονίζει ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Πως θα κλιμακώνεται το νέο επίδομα

Σήμερα όλοι ανεξαιρέτως οι άνεργοι που παίρνουν επίδομα από τη ΔΥΠΑ, λαμβάνουν το ίδιο ποσό των 509 ευρώ είτε πλήρωσαν εισφορές υπέρ ανεργίας για 20 χρόνια, είτε για έναν χρόνο.

Η βασική φιλοσοφία του νέου μοντέλου στήριξης των ανέργων προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες:

  • την χορήγηση υψηλότερου ποσού κατά τους πρώτους μήνες ανεργίας, το οποίο σταδιακά θα μειώνεται μέχρι να φτάσει στα επίπεδα του σημερινού επιδόματος ανεργίας. Το ύψος του θα εξαρτάται από τον εκάστοτε νόμιμο κατώτατο μισθό και μπορεί να φτάνει στο 70% του κατώτατου μισθού το α' τρίμηνο και να βαίνει μειούμενο μέχρι ο άνεργος να συμπληρώσει τους 12 μήνες.
  • την λήψη ενός επιπλέον ποσού για 12 μήνες, το ύψος του οποίου θα εξαρτάται από το ασφαλιστικό ιστορικό του εκάστοτε δικαιούχου και το ύψος των προηγούμενων αποδοχών του
  • την απορρόφηση του επιδόματος μακροχρόνια ανεργίας (200 ευρώ) από το επίδομα ανεργίας.

Έτσι ένας άνεργος που έχει εργαστεί και ασφαλιστεί για 20 έτη θα παίρνει το αυξημένο επίδομα ανεργίας για το πρώτο τρίμηνο, το οποίο κάθε τρίμηνο θα υποχωρεί και από λίγο, προκειμένου να υπάρχει ένα κίνητρο προς τον άνεργο να αναζητήσει εργασία. Στο επίδομα αυτό θα προστεθεί το «μπόνους» που θα είναι ανάλογο των ετών ασφάλισης και των αποδοχών του. Στόχος είναι και τα δύο αυτά ποσά να μην ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ το μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κατώτατος μισθός: «Κληρώνει» στις 22 Μαρτίου για την φετινή αύξηση - Πού θα φτάσει το επίδομα ανεργίας

ΔΥΠΑ: Στους 871.314 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Απρίλιο

JOBmatch: Πάνω από 3.000 «ματσαρίσματα» στην πλατφόρμα προσλήψεων ανέργων σε εστίαση και τουρισμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider