Ελ. Επαγγελματίες: Έρχονται «μερεμέτια» στο τεκμαρτό εισόδημα – Tα σενάρια και ο χρόνος των αποφάσεων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελ. Επαγγελματίες: Έρχονται «μερεμέτια» στο τεκμαρτό εισόδημα – Tα σενάρια και ο χρόνος των αποφάσεων
Ένας στους δυο επαγγελματίες στην τσιμπίδα του τεκμαρτού εισοδήματος. «Καίνε» τα εκκαθαριστικά όσους εμφανίζουν πολύ χαμηλά εισοδήματα. Επαναξιολόγηση του συστήματος μετά την υποβολή των δηλώσεων.

Παράθυρο για διορθωτικές κινήσεις στο νέο σύστημα προσδιορισμού του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών άνοιξε χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε ανοιχτός σε βελτιώσεις στο νέο σύστημα φορολόγησης των επαγγελματιών, χωρίς ωστόσο να αλλάζει ο πυρήνας της μεταρρύθμισης.

«Να κρατήσετε ότι θα έχουμε μόνο επιμέρους διορθώσεις, αν υπάρχουν κάποιες κατάφορες αδικίες, τις οποίες θα βρούμε τώρα στην πορεία. Αλλαγή στον κεντρικό πυρήνα της πολιτικής μας δεν θα υπάρξει», σημείωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Alpha.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης που εφαρμόζεται από φέτος για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2023, 735.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα επαναξιολογηθεί όταν θα κλείσει η αυλαία των φορολογικών δηλώσεων. Στην περίπτωση που διαπιστωθούν αδικίες και προβλήματα θα διορθωθούν με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη να σημειώνει (ΣΚΑΙ) πως «τα πράγματα εξελίσσονται, οι πρωτοβουλίες για ψηφιακές συναλλαγές προχωρούν και το σύστημα αυτό όπως είχαμε πει δεν θα μείνει για πάντα. Αλλά θα πρέπει να σκεφτεί κανείς, όταν προχωρήσουν οι νέες τεχνολογίες και έχουμε πλήρη αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, οπότε θα γίνεται μια πιο κοντινή στην πραγματικότητα αποτίμηση των εσόδων, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα για τους ελεύθερους επαγγελματίες ή για κάποιους από αυτούς».

Στην «παγίδα» του τεκμαρτού εισοδήματος 1 στους 2 επαγγελματίες

Τα στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής δείχνουν ότι ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν υποβάλλει δήλωση «πιάστηκαν» στα τεκμήρια και θα κληθούν να πληρώσουν φόρο με βάση αυτά και όχι με το εισόδημα που εμφάνισαν στην εφορία καθώς ήταν χαμηλότερο από εκείνο που προκύπτει από το νέο πλαίσιο φορολόγησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την επεξεργασία 75.166 φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί από ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους:

- Το 51% των επαγγελματιών ή 37.943 φορολογούνται με το τεκμαρτό εισόδημα με το ραβασάκι της εφορίας να είναι «καυτό» πάρα το «κούρεμα» κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος. Με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείο Οικονομικών από τους 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες οι 473.000 δηλαδή 6 στους 10 θα καταβάλλουν μεγαλύτερο φόρο κατά μέσο όρο 1.444 ευρώ ο καθένας ενώ 138.000 θα έχουν μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 560 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας και 124.000 δεν θα έχουν ούτε επιβάρυνση ούτε ελάφρυνση.

- Μόλις το 0,6% των ελευθέρων επαγγελματιών και σε απόλυτο αριθμό 255 προχώρησαν σε αμφισβήτηση των τεκμηρίων. Όπως δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 255 προθέσεις αμφισβήτησης του ελάχιστου τεκμηρίου εισοδήματος και έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για 24 περιπτώσεις. «Δηλαδή αν μετρήσουμε τους επαγγελματίες που “πιάνει” το τεκμήριο έχουμε προθέσεις αμφισβήτησης από το 0,6% των επαγγελματιών και ολοκληρωμένες αμφισβητήσεις από το 0,6 τοις χιλίοις. Αν μετρήσουμε στο σύνολο των επαγγελματιών, οι ολοκληρωμένες αμφισβητήσεις αντιστοιχούν στο 0,3 τοις χιλίοις» σημείωσε ο υπουργός. Σημειώνεται ότι όσοι θεωρούν ότι αδικούνται από το νέο καθεστώς φορολογίας και ζητήσουν έλεγχο θα πρέπει να αποκαλύψουν στην εφορία όλες τις πηγές εισοδήματος, τραπεζικούς λογαριασμούς, κάρτες, κρυπτονομίσματα, ταξίδια στο εξωτερικό, δίδακτρα, δαπάνες για ασφάλιστρα, ρεύμα, νερό και τηλέφωνο ακόμη και μετρητά.

- Σχεδόν οι μισοί επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι εμφανίζουν στη φορολογική τους δήλωση εισοδήματα πάνω από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών να εκτιμούν ότι τα φετινά δηλωθέντα εισοδήματα θα είναι σημαντικά αυξημένα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια όταν 7 στους 10 επαγγελματίες δήλωναν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φορολογικές δηλώσεις: Πώς δηλώνονται αναδρομικά από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα

Πώς η αναμόρφωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα οδηγήσει σε αύξηση συντάξεων από 20 ως 150 ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider