Οι εργαζόμενοι αγκαλιάζουν την GenAI για να «ξεκλειδώσουν» την προσωπική τους εξέλιξη

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι εργαζόμενοι αγκαλιάζουν την GenAI για να «ξεκλειδώσουν» την προσωπική τους εξέλιξη
Η αναμενόμενη επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία, φαίνεται να είναι θετική, ειδικότερα ανάμεσα στα ταλέντα που κατέχουν υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, και τα οποία τείνουν να είναι πιο αισιόδοξα.

Πάνω από το 80% των εργαζομένων που χρησιμοποιούν τη νέα τεχνολογία της GenAI καθημερινά, αναμένουν ότι θα κάνει τον χρόνο τους στη δουλειά πιο αποδοτικό τους ενώ οι μισοί (49%) αναμένουν ότι θα οδηγήσει σε υψηλότερους μισθούς.

Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας της PwC "Global Workforce Hopes & Fears Survey 2024", οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε εγρήγορση αναζητώντας νέες ευκαιρίες, ενώ επικεντρώνονται ιδιαίτερα στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και στην υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Καθώς οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν αυξημένες πιέσεις στον εργασιακό χώρο, στρέφονται σε νέες και αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η GenAI. Μεταξύ των εργαζομένων που χρησιμοποιούν τη GenAI καθημερινά, το 82% αναμένει ότι θα καταστήσει τον χρόνο τους στην εργασία τους πιο αποδοτικό μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Οι εργαζόμενοι είναι επίσης αισιόδοξοι σχετικά με τις δυνατότητες που προσφέρει η GenAI για την εξέλιξή τους. Οι μισοί (49%) από εκείνους που την αξιοποιούν εκτιμούν ότι θα οδηγήσει σε υψηλότερους μισθούς -προσδοκία που εμφανίζεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη (76%) μεταξύ των εργαζομένων που χρησιμοποιούν την τεχνολογία αυτή καθημερινά.

Πάνω από το 70% των χρηστών συμφωνούν ότι τα εργαλεία GenAI θα τους δώσουν την ευκαιρία να είναι πιο δημιουργικοί (73%) και να βελτιώσουν την ποιότητα της δουλειάς τους (72%).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει και για τον αντίκτυπο της Τεχνητής Νοημοσύνης στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, καθώς τρεις τους τέσσερις χρήστες (76%) αναμένουν ότι θα δημιουργήσει ευκαιρίες για την εκμάθηση νέων εργασιακών δεξιοτήτων. Ωστόσο, οι εργοδότες θα πρέπει να επενδύσουν σημαντικά στην εκπαίδευση και την πρόσβαση στις νέες και αναδυόμενες τεχνολογίες.

Μεταξύ των εργαζομένων που δεν έχουν χρησιμοποιήσει τη GenAI στην εργασία τους κατά τους τελευταίους 12 μήνες, το ένα τρίτο (33%) πιστεύει ότι δεν υπάρχουν ευκαιρίες χρήσης της τεχνολογίας στον τομέα του, το 24% δεν έχει πρόσβαση στα σχετικά εργαλεία και το 23% δεν γνωρίζει πώς να χρησιμοποιεί τα εργαλεία αυτά.

Ο Κωνσταντίνος Τάκος, Director, Head of Workforce Transformation, PwC Ελλάδας δήλωσε: "Καθώς οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν έναν συνδυασμό αυξημένης αβεβαιότητας, φόρτου εργασίας και οικονομικής ανασφάλειας, δίνουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους και αγκαλιάζουν νέες και αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η GenAI, για να δώσουν ώθηση στην επαγγελματική τους εξέλιξη. Είναι σαφές πως η τεχνολογία μετασχηματίζει ριζικά όχι μόνο τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται η εργασία αλλά και τις απαιτούμενες από πλευράς των εργαζομένων δεξιότητες".

Η επιτακτική ανάγκη της ανάπτυξης των δεξιοτήτων

Οι εργαζόμενοι δίνουν πλέον μεγαλύτερη σημασία στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους για να μετριάσουν τις ανησυχίες τους και να επιταχύνουν την επαγγελματική ανέλιξή τους. Το ποσοστό των εργαζομένων που δηλώνουν ότι είναι πιθανό να αλλάξουν εργοδότη τους επόμενους 12 μήνες είναι σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με εκείνους που προτίθενται να παραμείνουν στον ίδιο εργοδότη (67% έναντι 36%).

Αυτό συμβαίνει καθώς λιγότεροι από τους μισούς (46%) συμφωνούν ότι ο σημερινός εργοδότης τούς παρέχει αρκετές ευκαιρίες για την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων που θα είναι χρήσιμες για τη σταδιοδρομία τους.

Οι εργαζόμενοι που είναι πιθανό να αποχωρήσουν το επόμενο έτος εμφανίζονται περισσότερο συνειδητοποιημένοι ως προς τις αλλαγές στο πεδίο των δεξιοτήτων που απαιτούνται στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον με το 51% να συμφωνεί ότι οι δεξιότητες που απαιτεί η δουλειά τους θα αλλάξουν τα επόμενα πέντε χρόνια (έναντι 29% εκείνων που δεν είναι πιθανό να αλλάξουν εργοδότη).

Παρά τον γρήγορο ρυθμό των αλλαγών, υπάρχουν επίσης ενδείξεις αισιοδοξίας. Το 60% των εργαζομένων εκφράζει τουλάχιστον μέτριο βαθμό ικανοποίησης από την εργασία του (από 56% το 2023), ενώ περισσότεροι από τους μισούς (57%) εργαζόμενους που θεωρούν σημαντική τη δίκαιη αμοιβή συμφωνούν ότι η εργασία τους αμείβεται δίκαια.

Οι πιέσεις λόγω κόστους ζωής έχουν ελαφρώς αμβλυνθεί από το 2023, καθώς το ποσοστό των εργαζομένων που δηλώνει ότι αποταμιεύει σε μηνιαία βάση έχει αυξηθεί στο 45%, από 38%. Ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς (52%) δηλώνουν ότι εξακολουθούν να είναι σε κάποιο βαθμό οικονομικά πιεσμένοι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή της 6ήμερης εργασίας - Ποιες επιχειρήσεις αφορά

Ένας στους δύο εργοδότες θα προσλάβει νέο προσωπικό εντός του 2024 - Οι 15 περιζήτητες ειδικότητες

gazzetta
gazzetta reader insider insider