Εφορία: Στο 82% η εισπραξιμότητα των φόρων το πρώτο πεντάμηνο του έτους

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εφορία: Στο 82% η εισπραξιμότητα των φόρων το πρώτο πεντάμηνο του έτους
Κάθε μήνα νοικοκυριά και επαγγελματίες «κυνηγούν» τις δόσεις της εφορίας. Δόση για ΕΝΦΙΑ, δόση για φόρο εισοδήματος, δόση για ρυθμίσεις. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι συνεπείς στις πληρωμές τους για να μη χάσουν δόσεις και ρυθμίσεις και φορτωθούν  με προσαυξήσεις.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το πρώτο πεντάμηνο του έτους αποκαλύπτουν ότι η φορολογική συμμόρφωση κινείται σε υψηλά επίπεδα. Παρά την ακρίβεια που εξακολουθεί να πιέζει τα εισοδήματα, νοικοκυριά και επιχειρήσεις πληρώνουν στην ώρα τους πάνω από 8 στα 10 ευρώ των οφειλών του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.

Πιο συνεπείς στις πληρωμές τους είναι οι επιχειρήσεις που πληρώνουν εμπρόθεσμα 9 στα 10 ευρώ του φόρου εισοδήματος ενώ και στον ΦΠΑ καταγράφονται υψηλές πτήσεις με τις εμπρόθεσμες πληρωμές να αγγίζουν το 81%.

Τα στοιχεία

Ειδικότερα τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τη φορολογική συμμόρφωση ανά κατηγορία φόρων για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2024 δείχνουν τα εξής:

ΦΠΑ: Από τα 7,378 δισ. ευρώ εισπράχθηκαν 5,973 δισ. ευρώ δηλαδή το ποσοστό συμμόρφωσης διαμορφώθηκε στο 80,96%.

Φόρος εισοδήματος επιχειρήσεων: Από τα 1,968 δισ. ευρώ πληρώθηκαν εμπρόθεσμα τα 1,788 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι το ποσοστό εμπρόθεσμης πληρωμής του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων διαμορφώνεται στο 90,83%.

Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων: Η εισπραξιμότητα σε αυτή την κατηγορία έχει ανεβάσει ταχύτητα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Το ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης έφτασε στο 75,4% καθώς οι φορολογούμενοι πλήρωσαν στην ώρα τους 806,84 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 1,07 δισ. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί και θα έπρεπε να καταβληθούν το συγκεκριμένο διάστημα.

Φόρος ακίνητης περιουσίας: Η εισπραξιμότητα ανήλθε σε 77,46% καθώς από τα 884,70 εκατ. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί πληρώθηκε το 685,32 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι ξεκίνησαν να πληρώνουν τις δόσεις του φετινού λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ από τον Απρίλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία τον Απρίλιο η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ είχε διαμορφωθεί στο 68,37% για να σκαρφαλώσει στο 77,15% τον Μάιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: 6,54 εκατ. φορολογικές δηλώσεις σε 100 ημέρες

Εστίαση: Έξτρα χρόνος για τις «έξυπνες» ταμειακές – Άτυπη παράταση της προθεσμίας για 15.000 επιχειρήσεις

Ερευνώ – Καινοτομώ: Έσπασαν τα κοντέρ οι αιτήσεις για το R&D – Αυγουστιάτικο σπριντ για το πρόγραμμα των 180 εκατ.

gazzetta
gazzetta reader insider insider