Στο εμβληματικό ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ ανάμεσα σε Αθήνα και Πειραιά, έκτασης 17.893 τ.μ., θα χτιστούν -μέσω ΣΔΙΤ- οι πρώτες κατοικίες του προγράμματος «Κοινωνική Αντιπαροχή» για οικονομικά προσιτή στέγαση.
Το project ΧΡΩΠΕΙ που ξεκίνησε με το φιλόδοξο σχέδιο να μετατραπεί σε ελληνική Silicon Valley, πλέoν θα φιλοξενήσει τις κοινωνικές κατοικίες που θα αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της πολιτικής αντιμετώπισης της στεγαστικής κρίσης.
Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην 88η ΔΕΘ «ήταν να γίνει στη ΧΡΩΠΕΙ ένα τεχνολογικό πάρκο. Διαπιστώσαμε ότι από την αγορά δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να γίνει κάτι τέτοιο. Θα μετατρέψουμε λοιπόν το project της ΧΡΩΠΕΙ σε ένα μεγάλο project κοινωνικής κατοικίας».
Επισήμανε μάλιστα ότι θα πρόκειται για ένα σχέδιο «απλής αντιπαροχής», εξηγώντας πως «θα βγει μια προκήρυξη, θα πούμε μπορούμε να κατασκευάσουμε 300 διαμερίσματα, θα κρατήσει ο κατασκευαστής έναν συγκεκριμένο αριθμό και τα υπόλοιπα θα δοθούν στο δημόσιο για να μπορέσει να τα νοικιάσει με χαμηλότερο ενοίκιο».
Πρόσθεσε δε ότι τέτοιες παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν σε πολλά σημεία, «γιατί υπάρχουν ακίνητα του Δημοσίου, τα οποία μπορούμε να εκμεταλλευτούμε, απλώς κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε σκεφτεί σοβαρά να τα αξιοποιήσει».
Ο διαγωνισμός για το ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ θα είναι διεθνής και θα προκηρυχθεί πριν το τέλος του έτους, αφού προηγηθεί η ψήφιση απόφασης προκειμένου να επικαιροποιηθεί η σχετική διάταξη του 2022. Τμήμα των διαμερισμάτων που θα κατασκευάζει ο ανάδοχος του διαγωνισμοή θα διατίθενται σε προνομιακό ενοίκιο, ενώ ανάλογα με τη σύμβαση, θα προβλέπεται ακόμη και η απόκτηση τους μέσω του μοντέλου «rent to own».
Αναφερόμενος στο πρόβλημα στέγασης, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι για αυτούς που νοικιάζουν, το ενοίκιο είναι το πρώτο πρόβλημα, ενώ τόνισε ότι η αποκλιμάκωση της επιτοκίων θα αποκτήσει προς την κατεύθυνση απόκτησης κατοικίας.
Τι είναι η κοινωνική αντιπαροχή
Το πρόγραμμα «Κοινωνική αντιπαροχή» στοχεύει στην ανέγερση 3.000 κατοικιών σε οικόπεδα του Δημοσίου, αλλά και την αξιοποίηση άλλων 1.600 κενών ακινήτων σε όλη τη χώρα για τη στέγαση 5.000 νέων ζευγαριών με κοινωνικά κριτήρια.
Tα πρώτα διαμερίσματα αναμένεται να διατεθούν από τα ήδη υπάρχοντα ακίνητα του δημοσίου, εντός του 2025. Το ενοίκιο θα είναι χαμηλό, βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων, ενώ θα υπάρχει ειδική ποσόστωση για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.
Μεταξύ των ακινήτων που θα αξιοποιηθούν θα είναι κι εκείνα της ΔΥΠΑ, που πήρε ως «προίκα» από τον πρώην ΟΕΚ συνολικά 11 οικόπεδα εντός σχεδίου σε περιοχές όπως Κηφισιά, Παιανία, Μαρούσι, αλλά και σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως Λάρισα, Αγρίνιο, Πάτρα, Σέρρες, Χαλκιδική και Ξάνθη. Όλα αυτά τα οικόπεδα δεν θα μείνουν αναξιοποίητα, αλλά θα χρησιμοποιηθούν για να καλυφθούν οι στεγαστικές ανάγκες των πολιτών.
Ο δημόσιος φορέας θα διατηρεί την κυριότητα των ακινήτων, ενώ ο ανάδοχος θα λαμβάνει ως αντάλλαγμα την παραχώρηση της εκμετάλλευσης μέχρι την κάλυψη του κόστους και με την προϋπόθεση ότι ποσοστό των κατοικιών θα διατίθεται με μειωμένο ενοίκιο στους δικαιούχους του προγράμματος κοινωνικής αντιπαροχής.
«Σπίτι μου» για 50άρηδες
Την άμεση έναρξη του προγράμματος «Σπίτι Μου ΙΙ» με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 88ης ΔΕΘ.
Μέσω του προγράμματος θα αποκτήσουν στέγη με προνομιακό επιτόκιο (μειωμένο κατά 50% σε σχέση με το εμπορικό επιτόκιο) πάνω από 15.000 νέα ζευγάρια, ηλικίας έως 50 ετών.
Στο νέο πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί από το 2025, θα υπάρχει ειδική πρόνοια μηδενικού επιτοκίου και πλήρους κάλυψης από το κράτος για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους, ενώ και η παλαιότητα των ακινήτων αναμένεται να αλλάξει και θα είναι μικρότερη της 15ετίας.
Το πρόγραμμα θα δώσει σημαντική ώθηση στη στεγαστική πίστη, καθώς τα δάνεια που θα χορηγούν οι τράπεζες με το «Σπίτι μου ΙΙ» θα καλύπτουν μέχρι και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου και θα έχουν διάρκεια αποπληρωμής έως 30 έτη.
«Αν έπρεπε να κάνω μια χρονική εκτίμηση για το πότε θα ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα, θα έλεγα λίγο μετά το πρώτο τρίμηνο του ’25. Θα είναι αυξημένο στα 2 δις και προστίθεται και η ηλικιακή ομάδα έως και 50 ετών» τόνισε σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.
«Οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν άμεσα, αλλά αυτή τη στιγμή εξετάζουμε τη διεύρυνση του εισοδηματικού κριτηρίου γιατί αντιλαμβάνεστε ότι όσο μεγαλώνει και ηλικία ανεβαίνουν οι υποχρεώσεις και συνήθως και το μέγεθος της οικογένειας.
Άρα από τις 16.000 που ήταν το παλιό πρόγραμμα, θα φτάσουμε στις 20.000 το αρχικό ποσό για τον μόνο αιτούντα και μετά θα έχουμε σημαντικές αυξήσεις στο οικογενειακό εισόδημα και αύξηση ανά παιδί κατά 4.000. Νομίζω ότι θα δώσουμε αναπνοή σε πάρα πολλούς συμπολίτες μας, καθώς όπως είπε ο πρωθυπουργός θα αφορά περίπου 15.000 ζευγάρια, τα οποία θα μπορέσουν να πάρουν το δικό τους σπίτι».
Παράλληλα θα «τρέξει» μέσω κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης ένα νέο πρόγραμμα προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ, που θα προσφέρει δάνεια έως 20.000 ευρώ, με μηδενικό επιτόκιο, σε ιδιοκτήτες 20.000 κατοικιών με στόχο την ενεργειακή τους αναβάθμιση.