Πόλος έλξης επιχειρηματικότητας αποτελεί η Ρουμανία, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 5η θέση των κυριότερων επενδυτριών χωρών.
Σύμφωνα με το Δελτίο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Εξελίξεων για τη Ρουμανία που συνέταξε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στο Βουκουρέστι για το σύνολο του 2023, η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση του καταλόγου με τις επενδύτριες χώρες, ανεβαίνοντας 3 σκαλοπάτια από την 8η θέση που ήταν το 2022. Τα στοιχεία καταγράφουν αύξηση, τόσο του επενδεδυμένου κεφαλαίου, όσο και του αριθμού των καταγεγραμμένων επιχειρήσεων. Οι συνολικές επενδύσεις/FDI Stock της Ελλάδας στη Ρουμανία, το 2023 έφθασαν στα 2,44 δισ. ευρώ (έναντι 1,5 δισ. ευρώ το 2022, αύξηση κατά 59,5%, λόγω κυρίως της εξαγοράς της Enel από την ΔΕΗ) αντιπροσωπεύοντας ποσοστό 5% του συνόλου (3,29% το 2022). Ο αριθμός των ρουμανικών εταιρειών με συμμετοχή ελληνικού κεφαλαίου ανέρχεται στις 8.624 αντιπροσωπεύοντας ποσοστό 3,45% του συνόλου έναντι 8.398 επιχειρήσεων με ποσοστό 3,42% στο σύνολο το 2022.
Η Ρουμανία καθίσταται ένας αρκετά ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, καθώς παρουσιάζει επιχειρηματικές ευκαιρίες που συνοδεύονται με ένα ευνοϊκό φορολογικό σύστημα. Οι ελληνικές επιχειρήσεις που ανοίγουν ή μεταφέρουν την έδρα τους στη βαλκανική χώρα δραστηριοποιούνται σε διάφορους κλάδους της οικονομίας από την ενέργεια, τις κατασκευές, τον πρωτογενή τομέα, την τεχνολογία, την εστίαση μέχρι την κτηματαγορά και το λιανεμπόριο. O αριθμός των ενεργών επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων οι οποίες και υπέβαλλαν ισολογισμό για το 2022, ανέρχεται στις 2.000, ο συνολικός κύκλος εργασιών τους ανέρχεται στα 5,8 δισ. ευρώ ενώ παράλληλα ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολείται σε αυτές υπερβαίνει τον τα 20.000 άτομα. Στην συντριπτική πλειονότητά τους συγκεντρώνεται στο Βουκουρέστι.
Πηγές της αγοράς εξηγούν ότι τα προνομιακά φορολογικά συστήματα σε κράτη, όπως η Ρουμανία αλλά και η Βουλγαρία, είναι ιδιαίτερα θελκτικά, ειδικά για επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας. Και τούτο και λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας.
Φορολογικό καθεστώς
Το φορολογικό καθεστώς που εφαρμόζει η Ρουμανία για τις επιχειρήσεις προβλέπει:
-Ενιαίο φορολογικό συντελεστή 16% επί των κερδών χωρίς προκαταβολή φόρου και τέλος επιτηδεύματος που επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
-Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως 60.000 ευρώ και τουλάχιστον 1 εργαζόμενο φορολογούνται με συντελεστή 1% επί του κύκλου εργασιών και όχι επί των κερδών. Για παράδειγμα ΙΚΕ με τζίρο 50.000 ευρώ πληρώνει φόρο 500 ευρώ.
-Μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 60.000 ευρώ και έως 500.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 3% επί του τζίρου.
-Μεγάλες επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 50 εκατ. ευρώ ετησίως φορολογούνται με συντελεστή 1% επί του ετήσιου τζίρου, εφόσον ο φόρος αυτός είναι υψηλότερος από τον αντίστοιχο επί των κερδών με συντελεστή 16%.
Τι πρέπει να προσέξετε πριν την ίδρυση εταιρείας
Στη Ρουμανία η διαδικασία έναρξης μίας εταιρείας αν υπάρχουν τα δικαιολογητικά (φωτοτυπία διαβατηρίου ή αστυνομικής ταυτότητας για κάθε μέτοχο και κάποιες δηλώσεις) γίνεται μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες, με 3 υπογραφές και περνώντας από δύο κρατικές υπηρεσίες. Η νομιμότητα μίας εταιρείας στη χώρα καθορίζεται από 3 βασικά στοιχεία:
-Διαθέτει νόμιμη έδρα, γραφείο ή διαμέρισμα και θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι γίνεται χρήση.
-Διαθέτει τραπεζικούς λογαριασμούς.
-Έχει συμβόλαιο με επίσημο κι αναγνωρισμένο από την εφορία λογιστή.
Τι ισχύει στην Ελλάδα
Στη χώρα μας, επιβάλλεται φόρος 22% επί των επιχειρηματικών κερδών έναντι 10-12,5% σε πολλά κράτη στην Ε.Ε. (Κύπρος, Βουλγαρία). Στα μερίσματα ο φόρος είναι μόνο 5% πολύ κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (24,2%).
Στο Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας, η Ελλάδα κατέλαβε το 2023 την 25η θέση ανάμεσα στις 38 χώρες του ΟΟΣΑ. Ως προς τις επιμέρους κατηγορίες του Δείκτη, η Ελλάδα κατατάσσεται:
-Στη 19η θέση στην εταιρική φορολόγηση
-Στην 8η θέση στη φορολόγηση φυσικών προσώπων.
-Στην 33η θέση στη φορολόγηση της κατανάλωσης.
-Στην 28η θέση στους φόρους επί της ιδιοκτησίας
-Στην 23η θέση ως προς τη φορολόγηση των κερδών στο εξωτερικό.
Στις αδυναμίες του φορολογικού συστήματος της Ελλάδας περιλαμβάνονται οι υψηλοί συντελεστές ΦΠΑ καθώς η χώρα μας έχει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στον ΟΟΣΑ (24%) με μία από τις πιο περιορισμένες φορολογικές βάσεις.