Πώς θα «ζωντανέψει» η περιφέρεια: Πριμοδότηση μόνιμης εγκατάστασης νέων κατοίκων σε πόλεις και χωριά - Αρχή από τον Έβρο

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα «ζωντανέψει» η περιφέρεια: Πριμοδότηση μόνιμης εγκατάστασης νέων κατοίκων σε πόλεις και χωριά - Αρχή από τον Έβρο
Στόχος του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Δημογραφικό είναι η στήριξη της περιφερειακής ανάπτυξης, με ειδικά σχέδια στις περιοχές που φθίνουν πληθυσμιακά - Για την εγκατάσταση στους δήμους Σουφλίου, Ορεστιάδος και Διδυμοτείχου προσφέρονται 10.000 ευρώ σε κάθε δικαιούχο και γενναία επιδότηση στεγαστικού δανείου.

Άνισα κατανεμημένος στον ελλαδικό χώρο είναι ο πληθυσμός της χώρας, καθώς το 53% των κατοίκων μένει στο 12,8% της έκτασης της Ελλάδας.

Οι δύο πολυπληθέστερες Περιφερειακές Ενότητες, αυτές της Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Τομέα Αθηνών, συγκεντρώνουν 2,09 εκατομμύρια κατοίκους (το 20% του συνολικού πληθυσμού), ενώ καταλαμβάνουν μόλις το 2,8% της έκτασης της Ελλάδας.

Στον αντίποδα, το 80% του πληθυσμού μας διαμένει πλέον σε μόνον 710 από τους 13.589 οικισμούς της χώρας μας, επηρεάζοντας τον δημογραφικό δυναμισμό πολλών περιοχών με μικρές πληθυσμιακές πυκνότητες.

Στόχος του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Δημογραφικό είναι η στήριξη της περιφερειακής ανάπτυξης, με ειδικά σχέδια στις περιοχές που φθίνουν πληθυσμιακά. Στο τραπέζι έχει πέσει η προσέλκυση νέων κατοίκων σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές, μέσω της δωρεάν στέγασης και εργασιακής υποστήριξης νέων ζευγαριών.

Εκτός από την Πολιτεία, δράση για την ενίσχυση της περιφέρειας αναλαμβάνουν και οι δήμοι (όπως των Αγράφων) αλλά και ιδιώτες. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα των εκπαιδευτικών και της εκκλησίας από το χωριό Φουρνά της Ευρυτανίας, όπου κάλεσαν οικογένειες να πάνε να εγκατασταθούν εκεί, με εξασφαλισμένη στέγη και εργασία (για τον γονέα).

Επιδότηση και στεγαστικά δάνεια για τον Έβρο

Kίνητρα για επανακατοίκηση στις περιοχές του Βορείου και Κεντρικού Έβρου, μειωμένο επιτόκιο δανεισμού των δίτεκνων του Ν.’Εβρου για το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» και άλλες κοινωνικές παρεμβάσεις ανακοίνωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, η οποία συμμετείχε στο υπουργικό κλιμάκιο που συνόδευε τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην πρόσφατη περιοδεία του στον Έβρο.

Η Κυβέρνηση θα υλοποιήσει ένα ανοικτό πρόγραμμα κάλυψης εξόδων εγκατάστασης στον Κεντρικό και Βόρειο Έβρο, συνολικού προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το οποίο θα ενισχύονται έως 10.000 ευρώ 1.000 ωφελούμενοι, οι οποίοι θα μεταφέρουν την κύρια κατοικία τους και θα εγκατασταθούν στους δήμους Σουφλίου, Ορεστιάδος και Διδυμοτείχου.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα προβλέπει:
1. Ενίσχυση ύψους 10.000 ευρώ, εκ των οποίων 5.000 ευρώ με την εγκατάσταση και 5.000 ευρώ με την παρέλευση ενός έτους παραμονής, εφόσον εγκατασταθεί σε οικισμό με πληθυσμό έως 500 κατοίκους.
2. Ενίσχυση ύψους 6.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ με την εγκατάσταση και 3.000 ευρώ με την παρέλευση ενός έτους παραμονής, εφόσον
εγκατασταθεί σε οικισμό με πληθυσμό άνω των 500 κατοίκων.

Η επιλογή των δικαιούχων θα βασίζεται στη λογική της μετεγκατάστασης τους στην περιοχή από άλλες περιοχές και στη συσχέτιση με την εργασιακή / επαγγελματική εξέλιξη τους, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Αναφορικά με την εξίσωση των δίτεκνων με τους τρίτεκνους για το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ», όπως ανακοίνωσε η Σοφία Ζαχαράκη, οι οικογένειες με δυο παιδιά του Νομού Έβρου θα δικαιούνται την επιδότηση του 75% στο συγκεκριμένο στεγαστικό πρόγραμμα, όπως ισχύει και για τους τρίτεκνους/πολύτεκνους.

Παράλληλα το ΥΚΟΙΣΟ θα προχωρήσει στην υλοποίηση κοινωνικών παρεμβάσεων συνολικού προϋπολογισμού 6,515 εκατ. ευρώ όπως η:

  • Αξιοποίηση ακινήτου στην Ορεστιάδα σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τον Δήμο για τη δημιουργία Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων και ένταξη της δομής στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας (1.500.000 ευρώ)
  • Πλήρη κάλυψη Voucher για τα ΚΔΑΠ της περιοχής (715.000 ευρώ)
  • Ανακαίνιση παιδικών σταθμών και ΚΑΠΗ
  • Επέκταση Προσωπικού Βοηθού σε συνεργασία με την Περιφέρεια.
  • Επέκταση σχολικών γευμάτων σε όλους τους δήμους του Νομού Έβρου, περιλαμβανομένης και της Σαμοθράκης (προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ)
  • Ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Μέγιστο ποσό ενίσχυσης 40.000€ για 2 έτη (20.000 ευρώ ανά έτος). Η χρηματοδότηση θα καλύπτει λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης, εργοδοτικές εισφορές, δαπάνες συμβουλευτικής, λογιστικής υποστήριξης (2.500.000 ευρώ).

Το παράδειγμα της Ιταλίας

Τις τελευταίες δεκαετίες «τρέχουν» στην Ιταλία πολλά προγράμματα που ξαναδίνουν ζωή σε γραφικά πλην έρημα χωριά, κυρίως στον φτωχό Νότο.

Στο Καστιλιόνε ντι Σισίλια, στους πρόποδες της επιβλητικής Αίτνας, διατέθηκαν προς πώληση 900 εγκαταλελειμμένα σπίτια με τίμημα από 1 έως 5.000 ευρώ.

Οι αγοραστές επωφελούνται από τις γενναίες φοροαπαλλαγές της ιταλικής κυβέρνησης. Αλλά τη μεγάλη δουλειά στο μείζον ζήτημα των ιδιοκτησιών την κάνουν οι τοπικές αρχές. «Κινούμαστε σε δύο παράλληλες οδούς. Επικοινωνούμε με παλιούς ιδιοκτήτες που ενδιαφέρονται να απαλλαγούν από τα οικογενειακά τους σπίτια και ταυτόχρονα αναζητούμε γι’ αυτά αγοραστές» εξήγησε στο CNN ο δήμαρχος του Καστιλιόνε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider