«Νέα» ΑΑΔΕ με τρεις υποδιοικητές και στελέχη από την αγορά

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Νέα» ΑΑΔΕ με τρεις υποδιοικητές και στελέχη από την αγορά
Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της ΑΑΔΕ προωθεί το ΥΠΕΘΟ. Δυνατότητα και για τρίτη θητεία στον Διοικητή.

Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προωθεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Στο τραπέζι η διοικητική αναδιοργάνωση, η πρόσληψη μάνατζερ από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και η επέκταση της θητείας του διοικητή.

Στόχος όπως είπε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης κατά τη χθεσινή παρουσίαση του φορολογικού νομοσχεδίου είναι να ενισχυθεί η ΑΑΔE και να στηριχθεί η προσπάθεια για μια πιο γρήγορη, πιο ψηφιακή και πιο αποτελεσματική αρχή.

Στο πλαίσιο αυτό προωθούνται τέσσερις βασικές αλλαγές:

1. Επανακαθορίζεται ο ρόλος του Συμβουλίου Διοίκησης της ΑΑΔΕ, το οποίο θα ασκεί θεσμικό έλεγχο στο έργο του διοικητή, αξιολογώντας και την εσωτερική οργάνωση της Αρχής, στο πλαίσιο των κανόνων της εταιρικής διακυβέρνησης. Από την άλλη μειώνεται ο ρόλος του Οργάνου στα θέματα καθημερινής λειτουργίας της ΑΑΔΕ όπως για παράδειγμα οι προμήθειες, οι προσλήψεις κλπ.

2. Θεσμοθετείται η δυνατότητα δεύτερης ανανέωσης της θητείας του διοικητή της ΑΑΔΕ, καθώς το σημερινό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα μόνο μιας ανανέωσης. Έτσι ο διοικητής της ΑΑΔΕ θα μπορεί να υπηρετεί για τρεις θητείες, αντί για δύο. Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης στο πρόσωπο του σημερινού διοικητή Γιώργου Πιτσιλή, η θητεία του οποίου λήγει μετά από μια ανανέωση στα τέλη Ιανουαρίου.

3. Η θέση του διοικητή συμπληρώνεται από τρεις θέσεις υποδιοικητών, στα πρότυπα της λειτουργίας άλλων Θεσμών, όπως η Τράπεζα της Ελλάδας, ο ΕΦΚΑ και η ΔΥΠΑ. Οι τρεις υποδιοικητές θα αναλάβουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Θα υπάρξει υποδιοικητής για την οργάνωση των λειτουργιών (στα πρότυπα του Chief Operations Officer), υποδιοικητής νομικών υπηρεσιών και υποδιοικητής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

4. Δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης στελεχών και από τον ιδιωτικό τομέα σε θέσεις διευθυντών και γενικών διευθυντών σε συγκεκριμένους τομείς και όχι σε θέσεις εφοριακών η τελωνειακών υπαλλήλων που πρέπει να είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης θα μπορούν να στελεχωθούν έτσι γενικές διευθύνσεις πληροφορικής ή επικοινωνίας κλπ.

Σημειώνεται πως σήμερα η ΑΑΔΕ στελεχώνεται με προσωπικό 11.060 ατόμων τα οποία εργάζονται, αποκλειστικά, είτε ως μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, είτε ως υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Σωρεία ελέγχων στα τελωνεία - Τα ευρήματα του εννιαμήνου 2024

ΑΑΔΕ: Απλήρωτοι φόροι 3,728 δισ. ευρώ στο 7μηνο - Με χρέη πάνω από 3,8 εκατ. φορολογούμενοι

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider