Ξεκινά πρόγραμμα κατάρτισης 10.000 ανέργων με επιδότηση μισθού 1.118 ευρώ το μήνα - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ξεκινά πρόγραμμα κατάρτισης 10.000 ανέργων με επιδότηση μισθού 1.118 ευρώ το μήνα - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Το ανώτερο ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται στο ποσό των 13.416 ευρώ για 12 μήνες και θα επιχορηγείται το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να προκηρυχθεί ένα νέο πρόγραμμα επιδοτούμενης κατάρτισης και απασχόλησης από τη ΔΥΠΑ, που στοχεύει να υποστηρίξει 10.000 δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και ανέργους ηλικίας έως 39 ετών.

Το πρόγραμμα συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στο ΕΡΤnews. «Αυτό το πρόγραμμα είναι μια ευκαιρία για τους νέους να βρουν εργασία και να σταθούν στα πόδια τους χωρίς να εξαρτώνται από τα επιδόματα», δήλωσε η κα Ζαχαράκη, προσθέτοντας ότι οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν επανακατάρτιση 80 ωρών, για την οποία θα πληρωθούν 400 ευρώ.

Σύμφωνα με την υπουργό, οι ασφαλιστικές εισφορές τους θα καλύπτονται κατά τη διάρκεια της κατάρτισης, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν με επιδότηση που μπορεί να φτάσει έως το 100% του μισθού.

Το ανώτερο ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται στο ποσό των 13.416 ευρώ για 12 μήνες και θα επιχορηγείται το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος. Το κόστος ανά θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης (25 ασφαλιστικές ημέρες), διαμορφώνεται σε 1.118 ευρώ μηνιαίως.

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση που στοχεύει στην εργασιακή και κοινωνική επανένταξη ανέργων, εγγεγραμμένων στο Ψηφιακό Μητρώο της Δ.ΥΠ.Α., οι οποίοι ανήκουν σε όλες τις κατηγορίες δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), δηλαδή μονοπρόσωπα νοικοκυριά, πολυπρόσωπα νοικοκυριά και άστεγοι.

Το πρόγραμμα θα εξελιχθεί σε δυο στάδια:

  • το πρώτο αφορά στην αναβάθμιση δεξιοτήτων και την επανακατάρτιση μέσω προγραμμάτων συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης καθώς και την υποχρεωτική πιστοποίηση τους. Η εκπαίδευση θα διαρκεί 80 ώρες και θα αφορά σε τομείς υψηλής ζήτησης, όπως υπάλληλοι γραφείου και πωλητές.
  • το δεύτερο στάδιο αφορά στη πρόσληψη των ωφελούμενων που ολοκληρώνουν το πρόγραμμα κατάρτισης και λαμβάνουν πιστοποίηση.

«Η επιτυχία αυτού του προγράμματος εξαρτάται από την ικανότητά μας να εκπαιδεύσουμε τους συμμετέχοντες και να τους συνδέσουμε με τις επιχειρήσεις», τόνισε η κα Ζαχαράκη, επισημαίνοντας ότι οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να ανεξαρτητοποιηθούν οικονομικά, μειώνοντας την εξάρτησή τους από τα επιδόματα, οι εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν νέους με την ελπίδα ότι θα παραμείνουν στην εργασία αν αποδείξουν την αξία τους και οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ θα βοηθήσουν τους συμμετέχοντες στην επιλογή των κατάλληλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Δικαιούχοι και ωφελούμενοι του προγράμματος

Το έργο διακρίνεται σε δύο Προγράμματα ως εξής:

- Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ)

Το πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) αφορά σε κατάρτιση και πιστοποίηση, σε τομείς υψηλής ζήτησης, για έως 10.000 ανέργους εγγεγραμμένους στο Ψηφιακό Μητρώο Δ.ΥΠ.Α. οι οποίοι είναι Δικαιούχοι του ΕΕΕ, έχουν υποδειχθεί σε επιχειρήσεις από τους εργασιακούς συμβούλους της Δ.ΥΠ.Α. και έχουν προεπιλεγεί από αυτές. Η αναβάθμιση δεξιοτήτων υλοποιείται μέσω της παροχής δια ζώσης Προγραμμάτων ΣΕΚ διάρκειας 80 ωρών. Την κατάρτιση των ωφελούμενων ακολουθεί πιστοποίηση των αποκτηθεισών γνώσεων και δεξιοτήτων.

- Πρόγραμμα Απασχόλησης

Το αντικείμενο του προγράμματος της απασχόλησης είναι η δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης με την πρόσληψη των ωφελούμενων, οι οποίοι ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα κατάρτισης του Κεφαλαίου Γ' της παρούσας και έλαβαν πιστοποίηση, για δώδεκα (12) μήνες, σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Δικαιούχοι του προγράμματος απασχόλησης είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα και δραστηριοποιούνται σε όλες τις περιφέρειες της Χώρας. Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο έργο οφείλουν να τηρούν τη νομοθεσία περί υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου.

Ωφελούμενοι του έργου είναι άνεργοι, εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο Δ.ΥΠ.Α., που ανήκουν σε όλες τις κατηγορίες δικαιούχων του ΕΕΕ (μονοπρόσωπα νοικοκυριά, πολυπρόσωπα νοικοκυριά και άστεγοι). Οι ωφελούμενοι που θα συμμετάσχουν στο έργο υποδεικνύονται στις δικαιούχους επιχειρήσεις από τους εργασιακούς συμβούλους της Δ.ΥΠ.Α. στο πλαίσιο της διαδικασίας εξατομικευμένης προσέγγισης και με βάση το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης που έχουν καταρτίσει από κοινού.

Οι δικαιούχοι επιχειρήσεις προεπιλέγουν μεταξύ των υποψηφίων τον κατάλληλο για τη θέση και ενημερώνουν σχετικά τη Δ.ΥΠ.Α., μέσω της πλατφόρμας e-Services ΔΥΠΑ. Στη συνέχεια οι ωφελούμενοι άνεργοι υποχρεούνται να επιλέξουν πρόγραμμα ΣΕΚ που παρέχεται στο πλαίσιο του παρόντος Έργου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σπ. Πρωτοψάλτης (ΔΥΠΑ): Έρχονται νέα προγράμματα κατάρτισης στην τεχνητή νοημοσύνη - Όλες οι δράσεις και οι ωφελούμενοι

Αναλυτικά όλα τα προγράμματα του υπ. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης

ΔΥΠΑ: Δέκα προγράμματα πρόσληψης ανέργων με επιδότηση μισθού από 75% έως 100%

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider