Σε μια εποχή όπου η διατήρηση των εργαζομένων αποτελεί κρίσιμη πρόκληση για τις επιχειρήσεις, στελέχη του HR αποκαλύπτουν τους παράγοντες που επηρεάζουν την απόφασή τους να παραμείνουν σε μια εταιρεία ή να αποχωρήσουν από αυτήν.
Οι οικονομικές απολαβές, η ευελιξία του χρόνου και του τύπου εργασίας και οι ευκαρίες εξέλιξης αποτελούν τις 3 σημαντικότερες παραμέτρους που καθορίζουν το επόμενο επαγγελματικό βήμα των σύγχρονων εργαζόμενων.
Σύμφωνα με έρευνα του kariera, όλο και περισσότερο οι εργαζόμενοι σήμερα, αναζητούν ευέλικτες μορφές εργασίας, ως απαραίτητη συνθήκη για να μείνουν περισσότερο σε μια εταιρεία.
Μάλιστα το 85% των συμμετεχόντων της έρευνας, δήλωσε ότι η ευελιξία χώρου και χρόνου στην εργασία, επηρεάζει σημαντικά την απόφασή τους αυτή, ενώ μόλις το 4% θεωρεί ότι η ευελιξία δεν παίζει σημαντικό ρόλο στο αν θα παραμείνουν στην εταιρεία που εργάζονται σήμερα ή όχι.
Οι δυνατότητες επαγγελματικής σταδιοδρομίας αποτελούν ένα εξίσου σημαντικό παράγοντα, που επηρεάζει την απόφαση των ταλαντούχων εργαζομένων να παραμείνουν σε μια δουλειά. Σύμφωνα με την έρευνα, το 79% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι μία δομημένη και ξεκάθαρη επαγγελματική πορεία (career path) στην εταιρεία αποτελεί ισχυρό κίνητρο για να συνεχίσουν τη συνεργασία τους.
Το 2% θεωρεί ότι αυτό δεν έχει καμία σημασία, ενώ το 19% παραμένει επιφυλακτικό. Τα αποτελέσματα της έρευνας υπογραμμίζουν την ανάγκη των εργαζομένων για ένα πιο δυναμικό επαγγελματικό περιβάλλον, που θα προσφέρει ευκαιρίες εξέλιξης και προαγωγής.
Σχετικά με τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους διατήρησης ταλέντων σε έναν οργανισμό, οι απόψεις ανάμεσα στους ερωτηθέντες διίστανται. Το 30% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι η εξέλιξη της καριέρας παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο, ενώ το 29% επισημαίνει ότι ρόλο παίζουν και οι ανταγωνιστικές αποδοχές.
Ακολουθεί το 26% που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ενώ το 15% φαίνεται πως εκτιμά ιδιαίτερα μια θετική εταιρική κουλτούρα.
Μάλιστα, σύμφωνα με την Manpower, η οικονομική αβεβαιότητα εμποδίζει το 23% των εργαζομένων να βρουν την επιθυμητή εργασία, ενώ οι αλλαγές δουλειάς έχουν μειωθεί σε σύγκριση με τα έτη της πανδημίας.
Aναδεικνύεται, λοιπόν, η ανάγκη για μια πολυδιάστατη προσέγγιση στη διαχείριση ταλέντων, προκειμένου οι εργαζόμενοι να είναι ικανοποιημένοι και να νιώθουν ασφάλεια στην εταιρεία τους.
Δέλεαρ οι έξτρα παροχές
Τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους είναι πιθανό να αναζητήσουν νέο εργοδότη τους επόμενους δώδεκα μήνες διαπιστώνει έρευνα που διενεργήθηκε από την Edenred, σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών Focus Bari.
Σύμφωνα με την έρευνα:
- Το ασφαλιστικό πρόγραμμα υγείας, οι διατακτικές σίτισης και τα εκπαιδευτικά προγράμματα φαίνεται να είναι οι πιο διαδεδομένες παροχές σε ένα ανταγωνιστικό πακέτο παροχών.
- Η φάση ζωής, η ηλικία και άλλες συνήθειες επηρεάζουν άμεσα τις προτιμήσεις για παροχές και την προσλαμβάνουσα αξία για τον εργαζόμενο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παροχή για παιδικό σταθμό για τους γονείς με παιδί προσχολικής ηλικίας, ή οι επιπλέον ημέρες άδειας για τους νεότερους.
-Την ίδια στιγμή η ευελιξία αποτελεί βασικό ζητούμενο για τους εργαζόμενους και αναγνωρίζεται ως ανάγκη από τους εργοδότες. Το υβριδικό μοντέλο εργασίας και η επιλογή από ένα εύρος παροχών με προκαθορισμένη αξία, τονίζονται ως καθοριστικοί παράγοντες στην επιλογή εργοδότη.
Όσοι εργοδότες καταφέρουν να προσαρμοστούν στις νέες τάσεις και να επενδύσουν στη συνεχή εκπαίδευση των εργαζομένων τους, θα είναι αυτοί που θα διατηρήσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα σε έναν ραγδαία εξελισσόμενο κόσμο.