Συστάσεις ΟΟΣΑ για την αγορά εργασίας: Συγκράτηση των μισθολογικών αυξήσεων - Μέτρα «ομπρέλα» για τους χαμηλόμισθους

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Συστάσεις ΟΟΣΑ για την αγορά εργασίας: Συγκράτηση των μισθολογικών αυξήσεων - Μέτρα «ομπρέλα» για τους χαμηλόμισθους
Οι μεγάλες μισθολογικές αυξήσεις εγκυμονούν κινδύνους για την παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνει στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ - Συστήνει στοχευμένες πρωτοβουλίες εισοδηματικής ενίσχυσης των χαμηλόμισθων και μεταρρύθμιση στις πολιτικές για την ανεργία

«Καμπανάκια» για τις φοροαπαλλαγές στους συνταξιούχους και τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών κρούει ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, ενώ επισημαίνει πως η στενότητα στην αγορά εργασίας και οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού στηρίζουν τους μισθούς.

Ο ΟΟΣΑ θεωρεί πως οι μειώσεις εισφορών δεν ήταν αποτελεσματικές, καθώς θα έπρεπε να ήταν στοχευμένες στους χαμηλόμισθους και προτείνει περαιτέρω μείωσή τους με παράλληλη μείωση της φορολογίας για τους εργαζόμενους που αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό ή δουλεύουν λιγότερες ώρες.

Μεταξύ άλλων προτάσεων που κάνει ο Οργανισμός περιλαμβάνεται και η μεταρρύθμιση των επιδομάτων ανεργίας, ώστε να συνδέονται με τις αποδοχές που είχαν οι δικαιούχοι τους στο παρελθόν. Παράλληλα συστήνεται να αυξηθεί η διάρκειά τους με βάση το ιστορικό καταβολής εισφορών των εργαζομένων, βελτιώνοντας παράλληλα τα κίνητρα για εργασία.

Οι μεγάλες μισθολογικές αυξήσεις εγκυμονούν κινδύνους

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι μισθολογικές εξελίξεις επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου αριθμού ΜΜΕ που απασχολούν περίπου το 83% του εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα (στοιχεία 2022) και έχουν χαμηλά περιθώρια κέρδους. Στο αντίποδα, οι καλύτεροι μισθοί αυξάνουν το βιοτικό επίπεδο και την εγχώρια ζήτηση.

Όπως διαπιστώνει ο Οργανισμός, οι μισθοί έχουν αρχίσει να αυξάνονται μεταξύ των εργαζομένων με δεξιότητες που έχουν υψηλή ζήτηση, όπως οι ΤΠΕ ή οι κατασκευές. Ωστόσο οι μεγάλες μισθολογικές αυξήσεις εγκυμονούν κινδύνους τόσο για την απασχόληση εργαζομένων χαμηλής εξειδίκευσης, όσο και για την επιβίωση των μικρών επιχειρήσεων.

Μάλιστα συστήνεται να διασφαλιστεί ότι οι αυξήσεις στο κόστος εργασίας δεν θα αποτρέπουν τους εργοδότες από το να προσλάβουν εργαζόμενους στη ζώνη του κατώτατου μισθού, ή να τους απασχολούν με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, ή και με υποδηλωμένη εργασία.

«Το αυξανόμενο κόστος εργασίας θα μπορούσε να υπονομεύσει τη μελλοντική αύξηση της απασχόλησης, η οποία είναι απαραίτητη για να διατηρηθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας» αναφέρει η έκθεση. Το τρέχον κόστος εργασίας στον κατώτατο μισθό είναι ήδη υψηλό σε διεθνή σύγκριση και το

Ένας τρόπος για να αντισταθμιστούν τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση από τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό θα ήταν η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών για τους χαμηλόμισθους. Αντίθετα, μη στοχευμένες μειώσεις εισφορών είναι λιγότερο αποτελεσματικές και έχουν υψηλό δημοσιονομικό κόστος, επισημαίνει ο ΟΟΣΑ.

Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας

Ο Οργανισμός προτείνει μέτρα για την προστασία των ανέργων και ισχυρά κίνητρα για να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας.

Πρόσθετες επιλογές για την ενίσχυση των κινήτρων για εργασία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν παροχές όπως π.χ επίδομα εργασίας επιπλέον του μισθού, όπως εφαρμόζεται στη Γαλλία για τους χαμηλόμισθους.

Ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει πως στην χώρα μας τα επιδόματα ανεργίας καταβάλλονται κατ' αποκοπή, ανεξάρτητα από προηγούμενες αποδοχές και το ύψος τους, με αποτέλεσμα ένας εργαζόμενος που λάμβανε προηγουμένως έναν καλό μισθό, να έρχεται αντιμέτωπος με ένα βασικό επίδομα όταν απολύεται.

«Το ισχύον σύστημα παροχών ανεργίας τείνει να ευνοεί την εναλλαγή βραχυπρόθεσμων συμβάσεων εργασίας, που είναι επιζήμια για την επαγγελματική εξέλιξη του εργαζόμενου αλλά και την αύξηση της παραγωγικότητας» υποστηρίζει ο ΟΟΣΑ.

Μάλιστα απευθύνει συστάσεις για τα επιδόματα ανεργίας, αναφέροντας πως δεν παρέχουν ικανοποιητική κάλυψη και προστασία. Μόνο το 50% των εργαζομένων λαμβάνουν οποιαδήποτε εισοδηματική υποστήριξη μετά από απόλυσή τους, ενώ ιδιαίτερα χαμηλή είναι η κάλυψη για τους μακροχρόνια ανέργους.

«Τα επίπεδα παροχών δεν επαρκούν για την προστασία των οικογενειών που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας. Μια συνολική μεταρρύθμιση των πολιτικών για την ανεργία είναι απαραίτητη» τονίζεται στην έκθεση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι 10 «εντολές» του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα – Από την αύξηση του ΦΠΑ έως την επαγγελματική εκπαίδευση

Αυξήσεις μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μείωση εισφορών και υψηλότερα κοινωνικά επιδόματα

Επίδομα ανεργίας: Από Ιανουάριο οι αλλαγές - Ποιοι θα είναι οι πρώτοι δικαιούχοι και πόσο θα αυξηθεί το ποσό

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider