ΕΦΚΑ: Ο παραλογισμός καλά κρατεί

Αιμίλιος Περδικάρης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΦΚΑ: Ο παραλογισμός καλά κρατεί

ΕΦΚΑ: Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης. Ενιαίος, είπατε; Κάνετε λάθος!

Πώς; Δοκιμάστε να καταθέσετε μία απλή αίτηση και θα καταλάβετε γιατί δεν είναι ενιαίος. Θα εκπλαγείτε ακόμη περισσότερο αν μάθετε ότι εσωτερική εγκύκλιος «υποχρεώνει» προϊσταμένους και εργαζομένους να ΜΗΝ εξυπηρετούν παρά μόνο τους ασφαλισμένους που εξυπηρετούσαν μέχρι 31.12.2016. Όσοι π.χ. ήταν στο ΙΚΑ, εξυπηρετούνται από τα πρώην υποκαταστήματα του ΙΚΑ. Όχι, όμως, και οι υπόλοιποι, παρότι στη μαρκίζα πια γράφει ΕΦΚΑ...

Αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Το βασικό είναι ποιος θα αναλάβει να λύσει τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν και να μην οδηγήσει τους ασφαλισμένους στα όρια της αυτοκτονίας. Οικονομικής ή ακόμη και πραγματικής...

Δείτε με προσοχή την παρακάτω πραγματική περίπτωση:

Δημοσιογράφος, ο οποίος είναι μισθωτός, ασφαλισμένος στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και έχει μπλοκάκι επίσης ως δημοσιογράφος, ασφαλίζεται για την περίθαλψή του – ως μέλος της ΕΣΗΕΑ – στον ΕΔΟΕΑΠ. Τυχαίνει, όμως, να έχει και τη δικηγορική ιδιότητα, αφού αυτή δεν συνιστά ασυμβίβαστο, σύμφωνα με τον Κώδικα Δικηγόρων.

Με την ενεργοποίηση λοιπόν του ΕΦΚΑ, διαπιστώνει στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και στην ατομική του μερίδα ότι έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές 1.192,68 ευρώ για το έτος... 2015 στο Ταμείο Προνοίας Δικηγόρων!

Από το Ταμείο Προνοίας Δικηγόρων διαπιστώνουν (πολύ εύκολα) ότι ο εν λόγω έχει διαγραφεί από το 2010 – αφού δεν γίνεται κάποιος να είναι ασφαλισμένος ταυτόχρονα σε δύο ταμεία για περίθαλψη – και ότι έχει τακτοποιήσει τις οικονομικές του εκκρεμότητες. Μετά, όμως, πρέπει να διαβιβάσει ως κλητήρας ο ίδιος το χαρτί στη μηχανογράφηση του Ταμείου Νομικών, το οποίο ελέγχει τις ροές στοιχείων προς τον ΕΦΚΑ. Εκεί λοιπόν, ακούει το αμίμητο: «Μα, τους έχουμε πει να μας τα στέλνουν με e-mail. Και για να μην ταλαιπωρούν τον κόσμο και για να γίνεται η δική μας ζωή πιο εύκολη, γιατί έχουμε πήξει στα λάθη»...

Ο ταλαίπωρος ασφαλισμένος φεύγει λοιπόν από το Ταμείο Νομικών όλο χαρά και μπαίνει στη μερίδα του για να διαπιστώσει ότι έγινε η διόρθωση. Η διόρθωση έχει γίνει. Ωστόσο, τον περιμένει μια άλλη δυσάρεστη έκπληξη: ειδοποιητήριο να πληρώσει τρέχουσα εισφορά για το μήνα Ιανουάριο ως... δικηγόρος!

Εκεί αρχίζουν τα παράλογα. Η εισφορά έχει υπολογιστεί επί του εισοδήματος που είχε ως... δημοσιογράφος, στο ειδοποιητήριο η ιδιότητά του αναγράφεται «αυτοαπασχολούμενος» (σ.σ.: λες και πουλάει αγγούρια στη λαϊκή, με το συμπάθειο). Επιπλέον, δεν φαίνεται να έχει εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ούτε βέβαια έχει γίνει διασταύρωση με τον ΚΑΔ της Εφορίας – παρότι ο νόμος είναι ξεκάθαρος πως εισφορά επιβάλλεται μόνο όταν υπάρχει εισόδημα και επιπλέον στο μητρώο φαίνεται πολύ εύκολα ότι ο ΚΑΔ αντιστοιχεί σε «υπηρεσίες συντάκτη Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης» και όχι σε δικηγόρο.

«Δεν μπορεί», σκέπτεται. Κι όμως μπορεί. Και τα παράλογα δεν σταματούν εκεί. Στο μητρώο του ΕΦΚΑ εμφανίζεται ασφαλισμένος ταυτόχρονα σε 7 ταμεία, αλλά όχι στον ΕΔΟΕΑΠ. Στις ίδιες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, ωστόσο, στην ενότητα «ασφαλιστική ικανότητα», αναφέρεται ότι είναι ασφαλισμένος... στον ΕΔΟΕΑΠ!

Οπότε, κάπου εκεί αρχίζει το κυνήγι για το αυτονόητο. Για τη διόρθωση των στοιχείων και τη διαγραφή της παράλογης οφειλής. Την αίτηση συνοδεύουν ένα σκασμό δικαιολογητικά, από τα οποία προκύπτει το αυτονόητο. Πλην όμως ουδεμία υπηρεσία του ΕΦΚΑ δέχεται να πρωτοκολλήσει και να παραλάβει την αίτηση και μάλιστα «με εντολή διευθυντή». Διότι με βάση την εσωτερική εγκύκλιο που προαναφέρθηκε, οι διευθυντές ελέγχουν αν υπάρχει αρμοδιότητα και μετά δίνουν εντολή στο πρωτόκολλο να παραλάβει.

Ουδείς λοιπόν δέχεται να παραλάβει την αίτηση διόρθωσης, διότι όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι! Αρνούνται δηλαδή στην πράξη ότι ο νέος ασφαλιστικός φορέας – το νέο υπερ-ταμείο, όπως το διαφήμισαν η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί – είναι ενιαίο, ακριβώς για να καταπολεμήσει την πολυδιάσπαση και τη γραφειοκρατία.

Καμία διάθεση, όμως, για επίλυση των προβλημάτων μέσα από αυτό. Αντιθέτως, ο ΕΦΚΑ γεννά ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα και για το Δημόσιο και για τους ασφαλισμένους.

Το μόνο που κυριαρχεί τελικά είναι ένα εισπρακτικό αμόκ. Χωρίς κανόνες και χωρίς να τηρείται ο νόμος, με παραβάτη την ίδια την Πολιτεία. Το μόνο που ενδιαφέρει τους κυβερνώντες είναι απλώς να γεμίσουν τα ταμεία και να δείξουν έτσι πλαστά στοιχεία για τον προϋπολογισμό και το πλεόνασμα, αφού άλλο ένα παράλογο είναι ότι ζητούν από τους ασφαλισμένους να πληρώσουν ούτως ή άλλως τις εισφορές – ακόμη και με επιφύλαξη – και κάποια στιγμή αυτές θα συμψηφιστούν (σ.σ.: θα συμψηφιστούν, δεν θα επιστραφούν). Κάποια στιγμή...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider