Το φράγμα του ενός εκατομμυρίου έσπασαν οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Μέρισμα

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το φράγμα του ενός εκατομμυρίου έσπασαν οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Μέρισμα

Στις 20 με 21 Δεκεμβρίου θα πιστωθούν τελικά οι λογαριασμοί των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος με μια μεγάλη πληρωμή, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των αιτήσεων, ενώ συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα το φρενήρες ενδιαφέρον των πολιτών όπως αποτυπώνεται στην πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr.

Μεχρι χθες το βράδυ την είχαν επισκεφθεί περίπου 3.530.000 πολίτες, εκ των οποίων 1.530.000 ήταν μοναδικοί επισκέπτες. Υποβλήθηκαν 697.000 αιτήσεις, εγκρίθηκαν 290.000 από αυτές (ποσοστό 42%), ενώ άλλες 141.000 αιτήσεις απορρίφθηκαν (ποσοστό 20,08%).

Το ποσό που θα διανεμηθεί στους δικαιούχους ανέρχεται σε 210.892.912 ευρώ, ενώ το μέσο ποσό ανά αίτηση διαμορφώνεται στα 567,99 ευρώ.

Χθες ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Πρόνοιας Δημήτρης Καρέλας παραδέχθηκε οτι υπάρχουν αρκετά προβλήματα στη διάρκεια της υποβολής των αιτήσεων και επεσήμανε πως αν κάποιος κάνει λάθος στην αίτησή του μπορεί να την ακυρώσει και να υποβάλει νέα.

Η ΗΔΙΚΑ ΑΕ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) που διαχειρίζεται την πλατφόρμα διαμηνύει στους χρήστες που αντιμετώπισαν προβλήματα με την σύνθεση του νοικοκυριού τους, να μπουν ξανά στην πλατφόρμα και να υποβάλλουν νέα αίτηση, καθώς διορθώθηκαν αρρυθμίες που αφορούσαν και σε δεδομένα της ΑΑΔΕ.

Ήδη από χθες έχουν ενταχθεί νέα στοιχεία για ενστόλους συνταξιούχους και ναυτικούς, οπότε οι συγκεκριμένες κατηγορίες καλούνται να ξαναμπούν στην πλατφόρμα και να επαναλάβουν την αίτηση. Από χθες υπάρχει και σχετικό κουμπί για την προσθήκη παιδιών που γεννήθηκαν εντός του 2017.

Τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χρήστες είναι με σειρά προτεραιότητας: εισόδημα εκτός ορίων, εκκρεμότητα συναίνεσης από φιλοξενούμενους, περιουσία πάνω του ορίου, πρόβλημα με συνδυασμό ΑΜΚΑ και ΑΦΜ.

Αισθητά λιγότερες είναι οι περιπτώσεις χρηστών που «κόβονται» λόγω τόκων, επειδή ο αιτών ήταν φιλοξενούμενος, επειδή δεν πληρούσαν την 5ετή διαμονή στην Ελλάδα, δεν είχαν υποβάλλει φορολογική δήλωση, ενώ υπήρξαν και περί τους 10.000 χρήστες με ένδειξη... πολυτελούς διαβίωσης (π.χ. δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, οικιακοί βοηθοί κλπ).

Στα ΚΕΠ έχουν διασυνδεθεί χιλιάδες ΑΜΚΑ με ΑΦΜ, ενώ η ΗΔΙΚΑ ενεργοποίησε χθες την ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] όπου όλοι μπορούν να στέλνουν τις ερωτήσεις και τις απορίες τους. Οι ερωτήσεις θα ομαδοποιούνται και οι απαντήσεις θα προστίθενται στην σελίδα των Συχνών Ερωτήσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider