Μπορεί ο Συνήγορος του Πολίτη να έχει χαρακτηρίσει ως «σοβαρή μορφή κακοδιοίκησης» το γεγονός ότι δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη στην πράξη η νομοθετημένη εκχώρηση ακινήτου στο Δημόσιο για εξόφληση φόρου κληρονομιάς από πολίτες που έχουν αποδεδειγμένη αδυναμία καταβολής του φόρου με μετρητά, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών δεν φαίνεται να συγκινείται.
Το γεγονός αυτό προκύπτει αβίαστα από το ότι, εάν και ο νόμος έχει ψηφιστεί από το 2014 ακόμη και σήμερα δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση που τον ενεργοποιεί. Αλλά όχι μόνον αυτό. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών την τελευταία διετία εμπαίζει θεσμούς και πολίτες που ζητούν την ενεργοποίηση του νόμου 4621/2014.
Είναι ενδεικτικό πως τον Οκτώβριο του 2016 ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης είχε δηλώσει στη Βουλή ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση ήταν τότε στο τελικό στάδιο επεξεργασίας της. Αλλά απαντητική επιστολή της ΑΑΔΕ προς τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδο που κοινοποιήθηκε προ ημερών στο Κοινοβούλιο, απαντά ακριβώς το ίδιο πράγμα που είχε απαντήσει ο κ. Αλεξιάδης.
Στην απάντηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων τονίζεται πως για την εκχώρηση ακινήτου στο Δημόσιο για εξόφληση φόρου κληρονομιάς απαραίτητη είναι η έκδοση της ανωτέρω κανονιστικής απόφασης υπουργού Οικονομικών η οποία τελεί υπό επεξεργασία από την συναρμόδιες υπηρεσίες. «Σημειώνεται ότι οι συναρμόδιες εμπλεκόμενες υπηρεσίες υπάγονται τόσο στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων όσο και στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας και στη Γενική Γραμματεία Οικονομικής και Δημοσιονομικής πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών», αποσαφηνίζεται σχετικά.
Ακόμη, ξεκαθαρίζεται πως η εν λόγω διάταξη εφαρμόζεται περιοριστικά μόνο σε περίπτωση οικονομικής αδυναμίας του αιτούντος για εξόφληση του φόρου κληρονομιάς με μετρητά και όχι σε κάθε περίπτωση αδυναμίας εξόφλησης φόρου από οποιοδήποτε αιτία και η εφαρμογή αυτή είναι δυνητική και όχι υποχρεωτική.
«Με την επικείμενη έκδοση της ως άνω υπουργικής απόφασης θα καθοριστούν μεταξύ άλλων τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσει ο φορολογούμενος και να συγκεντρώσει ο αρμόδιος προϊστάμενος της ΔΟΥ παραλαβής της αίτησης, καθώς και το όργανο στο οποίο θα αποσταλεί ο φάκελος της υπόθεσης συμπληρωμένος καταλλήλως προκειμένου να αποφασίσει για την αποδοχή του αιτήματος», αναφέρει η απάντηση της ΑΑΔΕ.
Και εάν το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ αδυνατούν τρία χρόνια τώρα να καταρτίσουν και να εκδώσουν μια υπουργική απόφαση, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα εξοντωτικά μέτρα (ποινικές διώξεις, πειθαρχικές διώξεις, βαριές προσαυξήσεις, κατασχέσεις ακινήτων, μισθών κ.ο.κ.) με τα οποία βαρύνονται οι πολίτες που κατέστησαν κληρονόμοι και αδυνατούν να καταβάλλουν τον φόρο κληρονομιάς.