Την περίοδο της Σαρακοστής καταναλώνουμε εδέσματα τα οποία ανήκουν στα λεγόμενα ευαλλοίωτα τρόφιμα. Η σωστή επιλογή τους και η προσεκτική συντήρηση τους, είναι απαραίτητα, όχι μόνο για τη διατήρηση των διατροφικών πλεονεκτημάτων τους, αλλά και για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία.
Έτσι οι καταναλωτές πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις πινακίδες των αλιευμάτων στις οποίες υποχρεωτικά πρέπει να αναγράφονται με ευδιάκριτα γράμματα το είδος, την τιμή και στις συνθήκες διάθεσης τους.
Ωστόσο ανάλογα με το είδος τους υπάρχουν μικρά μυστικά που θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να επιλέξουν σωστά.
Όταν αγοράζουμε κεφαλόποδα όπως είναι τα χταπόδια, τα καλαμάρια, οι σουπιές,τα θράψαλα πρέπει να ακολουθείτε διαφορετικές οδηγίες επιλογής ανάλογα με το εάν είναι νωπά ή κατεψυγμένα.
Για τα νωπά οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν:
-Η οσμή να είναι η οσμή της θάλασσας και όχι οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.
-Η επιφάνεια του σώματος του κεφαλόποδου θα πρέπει να είναι υγρή και γυαλιστερή.
-Τα πλοκάμια ( βεντούζες) θα πρέπει να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα.
-Η σάρκα θα πρέπει να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.
-Τα μάτια θα πρέπει να είναι γυαλιστερά, ζωηρά και χωρίς κηλίδες.
-Όταν έχουν ροζ χρωματισμός της επιφάνειας της σάρκας τους σημαίνει ότι είναι αλλοιωμένα
Για τα κατεψυγμένα οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι :
-Όταν πωλούνται θα πρέπει να διατίθενται χωρίς παραμορφώσεις και με ένα απαλό στρώμα πάγου επάνω τους. Το καταναλωτικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι στις συσκευασίες των κατεψυγμένων πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα και ο επίπαγός τους.
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ο επίπαγος δεν πρέπει να είναι πάνω από το 15% στα κατεψυγμένα χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα, γαρίδες, αστακοί, καραβίδες, κ.λ.π.
-Όταν γίνεται απόψυξη το κατεψυγμένο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή των νωπών.
Ανάλογη προσοχή όμως θα πρέπει να επιδεικνύεται και όταν πρόκειται να καταναλωθούν οστρακοειδή:
Συγκεκριμένα για τα δίθυρα οστρακοειδή δηλαδή μύδια, στρείδια, κυδώνια, γυαλιστερές, αχιβάδες, χτένια κλπ, εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά.
-Το κέλυφος θα πρέπει να είναι κλειστό και να ανοίγει πολύ δύσκολα, ή αν είναι μερικώς ανοιχτό με την ελάχιστη πίεση πάνω του, αυτό να κλείνει μόνο του ερμητικά.
-Το περιεχόμενο πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.
-Η σάρκα πρέπει να είναι υγρή, δυνατά προσκολλημένη στο κέλυφος (συστολή του σώματος με τσίμπημα καρφίτσας ή σταγόνων λεμονιού).
Για τα μαλακόστρακα δηλαδή γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια κλπ:
-Η οσμή να είναι η ευχάριστη οσμή της θάλασσας.
-Τα πόδια τους να είναι σκληρά και στερεά κολλημένα στο σώμα.
-Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.
-Οι οφθαλμοί να γεμίζουν την κόγχη των ματιών.
-Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες.
-Να παρουσιάζουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά.
Γενικά, πάντως οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, οι φρέσκιες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι, ενώ οι αλλοιωμένες δίνουν την αίσθηση ζέστης, όταν βυθίζουμε τα χέρια μας στο κιβώτιο που τις περιέχει.
Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και η γεύση του να μην είναι πικρή ή όξινη. Για τον ταραμά η αλλοίωση φαίνεται από την μούχλα, την ξήρανση και την τάγγιση.
Όλα τα προϊόντα όταν πωλούνται συσκευασμένα πρέπει να φέρουν τις προβλεπόμενες σημάνσεις από την κτηνιατρική νομοθεσία δηλαδή, αναγνωριστικό σήμα – είδος αλιεύματος – ημερομηνίες συσκευασίας και λήξης.
Για τα προϊόντα που πωλούνται «χύμα», οι προβλεπόμενες σημάνσεις πρέπει να φυλάσσονται από τους λιανοπωλητές μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων.
Για την ασφάλεια του καταναλωτικού κοινού εντατικούς ελέγχους και διερευνητικές δειγματοληψίες σε όλα τα σημεία παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας τροφίμων που την περίοδο της Σαρακοστής παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση, έχουν ξεκινήσει τα αρμόδια κλιμάκια των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομίας και των Περιφερειών σε όλη τη χώρα με στόχο την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προστασία του καταναλωτή.