Πολλαπλά τα πρόστιμα-ρεκόρ που πρέπει να πληρώσει το Facebook

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πολλαπλά τα πρόστιμα-ρεκόρ που πρέπει να πληρώσει το Facebook
Πρόστιμο-ρεκόρ ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ κι άλλα 100 εκατ. ευρώ στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ πρέπει να πληρώσει το Facebook.

Πρόστιμο-ρεκόρ ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων καλείται να καταβάλει η Facebook, έπειτα από έρευνα της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με τις πρακτικές της εταιρείας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών. Παράλληλα θα πρέπει να αλλάξει τους κανόνες προστασίας των χρηστών όσον αφορά στην ιδιωτικότητά τους, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ.

«Παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις στα δισεκατομμύρια των χρηστών του παγκοσμίως, ότι θα μπορούσαν να ελέγξουν τον τρόπο με τον οποίο μοιράζονται οι προσωπικές τους πληροφορίες, το Facebook υπονόμευσε τις επιλογές των καταναλωτών», δήλωσε ο ρεπουμπλικανός Πρόεδρος της Επιτροπής, Τζόε Σίμονς.

Αντίθετη γνώμη βέβαια είχε το δημοκρατικό μέλος της επιτροπής Ρόχιτ Τσόπρα, ο οποίος σημείωσε πως το πρόστιμο παραχωρεί μια «γενική ασυλία» στα στελέχη της εταιρείας «και δεν υιοθετεί πραγματικούς περιορισμούς στο επιχειρησιακό μοντέλο του Facebook» ούτε «διορθώνει τα βασικά προβλήματα που οδήγησαν σε αυτές τις παραβιάσεις». Άλλωστε «τα 5 δισ. είναι λιγότερα από όσα βγάζει το Facebook από την παραβίαση της ιδιωτικότητας των χρηστών» τόνισε ο κ. Τσόπρα.

Σύμφωνα με την απόφαση το ΔΣ του Facebook είναι υποχρεωμένο να δημιουργήσει μια ανεξάρτητη επιτροπή προστασίας προσωπικών δεδομένων, η οποία θα αφαιρεί τον «απεριόριστο έλεγχο από τον CEO του Facebook, Mark Zuckerberg, για αποφάσεις που αφορούν την ιδιωτική ζωή των χρηστών».Πολλαπλά χτυπήματα

Ωστόσο τα χτυπήματα για την εταιρεία δεν σταματούν εκεί αφού την ίδια ημέρα ανακοινώθηκε και δεύτερο πρόστιμο ύψους 100 εκατ. δολαρίων αυτή τη φορά, το οποίο και θα πρέπει να καταβάλει η εταιρεία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), αφού παραπλανούσε τους επενδυτές σχετικά με την χρήση των δεδομένων των χρηστών για περισσότερα από 2 χρόνια.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς «το Facebook γνώριζε από το Δεκέμβριο του 2015 ότι ένας ερευνητής είχε πουλήσει αθέμιτα πληροφορίες δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών στην εταιρεία Cambridge Analytica, αλλά δεν αποκάλυψε την παραβίαση αυτή μέχρι τον Μάρτιο του 2018, προκαλώντας πτώση της μετοχής».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider