Στα 219 εκατ. ευρώ τα έσοδα της Vodafone στο γ' τρίμηνο

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα 219 εκατ. ευρώ τα έσοδα της Vodafone στο γ' τρίμηνο
Με ελαφρώς βελτιωμένα έσοδα και με μια μικρή αύξηση της πελατειακής της βάσης, κυρίως από τους πελάτες ευρυζωνικών συνδέσεων, έκλεισε το γ’ τρίμηνο για την Vodafone Ελλάδος.

Με ελαφρώς βελτιωμένα έσοδα και με μια μικρή αύξηση της πελατειακής της βάσης, κυρίως από τους πελάτες ευρυζωνικών συνδέσεων, έκλεισε το γ’ τρίμηνο για την Vodafone Ελλάδος.

Ειδικότερα, τα έσοδα της ελληνικής θυγατρικής από υπηρεσίες διαμορφώθηκαν στα 219 εκατ. ευρώ το γ' τρίμηνο (Οκτώβριος – Δεκέμβριος του 2019), σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς, όπου έφτασαν τα 220 εκατ. ευρώ.

Η οργανική ανάπτυξη σε ετήσια βάση έφτασε το 1,9%, ποσοστό μικρότερο από αυτό του β’ τριμήνου, 4,4%. Ωστόσο σε επίπεδο 9μήνου (Απρίλιος – Δεκέμβριος 2019), τα έσοδα από υπηρεσίες παρουσίασαν βελτίωση 4,3% φτάνοντας τα 674 εκατ. από 646 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο τρίμηνο της προηγούμενης χρήσης.

Επιπλέον, η Vodafone Ελλάδος είδε τους πελάτες της να αυξάνονται, όσον αφορά στις σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις, φτάνοντας στις 943 χιλιάδες στο τέλος Δεκεμβρίου 2019 έναντι 937 χιλιάδων στο τέλος Σεπτεμβρίου 2019 και 939 χιλιάδων στο τέλος Δεκεμβρίου 2018.

Εξαιτίας της εκκαθάρισης που πραγματοποιείται στις συνδέσεις κινητής, ο αριθμός των συνδέσεων μειώθηκε φτάνοντας τα 4,563 εκατ. έναντι 4,849 εκατ. στο τέλος Σεπτεμβρίου 2019. Οι συνδρομητές συμβολαίου αποτελούν το 35,6% την ώρα που στο τέλος Δεκεμβρίου 2018 ήταν 32,6%.

Αξιοσημείωτη ήταν ωστόσο η αύξηση της κίνησης δεδομένων μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας της Vodafone Ελλάδος. Συγκεκριμένα, η κίνηση στο γ’ τρίμηνο έφθασε στα 18.329 ΤΒ καταγράφοντας αύξηση 44% σε ετήσια βάση, ενώ στο 9μηνο ήταν στα 62.977 ΤΒ αυξημένη κατά 36%.

Η μέση μηνιαία δαπάνη ανά πελάτη (APRU) παρέμεινε σταθερή στα 9,9 ευρώ. Ειδικότερα στα συμβόλαια μειώθηκε στα 20,3 ευρώ (από 21 ευρώ) και στα καρτοκινητά κινήθηκε στα ίδια επίπεδα, ήτοι στα 4,5 ευρώ.

Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διευκρινίστηκε στους αναλυτές ότι τον Μάιο θα ξεκινήσει τη λειτουργία της και η ξεχωριστή εταιρεία διαχείρισης πύργων κεραιών κινητής. Η νέα εταιρεία, στην οποία θα ενταχθούν 19.400 κεραίες από τη Γερμανία, 9.300 κεραίες από Ισπανία, 3.500 από Πορτογαλία, 8.200 από την Κεντρική & Ανατολική Ευρώπη (Ρουμανία, Ουγγαρία και Τσεχία) και πάνω από 2.000 κεραίες από την Ελλάδα, θα έχει έδρα την Γερμανία. Στόχος μάλιστα της διοίκησης, είναι η εισαγωγή των μετοχών της νέας θυγατρικής στο χρηματιστήριο στις αρχές του 2021.

Τέλος, όσον αφορά το θέμα που έχει προκύψει με τον εξοπλισμό της Huawei στα 5G δίκτυα, ο όμιλος ο οποίος αριθμεί περί τα111 εκατ. πελάτες σε όλη την Ευρώπη, έλαβε την απόφαση να περιορίσει τη χρήση του εξοπλισμού Huawei στο δίκτυο 5G της χώρας. Όπως διευκρίνισε μάλιστα το κόστος κατάργησης του εξοπλισμού Huawei από το κύριο τμήμα του δικτύου (core network) θα μπορούσε να κοστίσει περί τα 200 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας. «Το πρόγραμμα αντικατάστασης εξοπλισμού της Huawei θα έχει περιορισμένο οικονομικό αντίκτυπο στο Ηνωμένο Βασίλειο» δήλωσε ωστόσο ο Nick Read, διευθύνων σύμβουλος της Vodafone.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι αν τα κράτη της ΕΕ ακολουθήσουν τους περιορισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου για τον εξοπλισμό Huawei σε μη κύρια τμήματα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας - δηλαδή στους ιστούς και στους πύργους - αυτό θα καθυστερούσε την ανάπτυξη των 5G δικτύων από δύο έως πέντε χρόνια. Να υπενθυμίσουμε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο εξοπλισμός Huawei έχει απαγορευτεί από τον πυρήνα των 5G δικτύων, όπου γίνεται η επεξεργασία των δεδομένων καθώς και από τοποθεσίες που φιλοξενούν πυρηνικές εγκαταστάσεις και στρατιωτικές βάσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider