Τον «ομφάλιο λώρο» των ανθρώπων με τον έξω κόσμο αποτελεί καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού το Internet. Μετά δε και την απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει εφαρμοστεί σε πολλές χώρες του κόσμου, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού βασίζεται στο διαδίκτυο για πραγματοποιήσει καθημερινές του δραστηριότητες, όπως εργασία, εκπαίδευση, ψυχαγωγία αλλά και διασκέδαση.
Το παραπάνω αποδεικνύει και η αύξηση που παρουσιάζει η κίνηση στον παγκόσμιο ιστό από τα μέσα Ιανουρίου έως και τον προηγούμενο μήνα η οποία υπολογίζεται μεσοσταθμικά μεταξύ 25% με 30% σύμφωνα με την Cloudflare.
Τα στοιχεία της μελέτης
Όπως αναφέρει μελέτη της εταιρείας, το προαναφερθέν διάστημα η διαδικτυακή κίνηση κατέγραψε αύξηση της τάξης του 34% στη Νέα Υόρκη, 23% στο Λονδίνο και στο Παρίσι, 30% στη Μελβούρνη και 40% στις πόλεις της Βόρειας Ιταλίας. διευρυμένη κατά 18% ήταν το ίδιο διάστημα και η κίνηση στο διαδίκτυο σε Τόκιο και Σιάτλ, ενώ αύξηση 11% και 10,5% παρουσίασε σε Βερολίνο και Σίδνεϊ. Στον αντίποδα μικρή ήταν η αύξηση σε χώρες που οι κάτοικοι ήταν ήδη φανατικοί χρήστες του Διαδικτύου, όπως για παράδειγμα στη Νότια Κορέα.
Δεδομένων των μέτρων κοινωνικής απόστασης κάποια εργαλεία κι εφαρμογές κέρδισαν την μερίδα του λέοντος της αύξησης αυτής. Για παράδειγμα η χρήση εργαλείων και εφαρμογών για online chat τριπλασιάστηκε στις πόλεις της Βόρειας Ιταλίας ενώ δύο φορές περισσότερο χρησιμοποιήθηκαν οι υπηρεσίες video streaming αλλά και το online gaming. Η παγκόσμια αγωνία βέβαια έχει στρέψει και πολλούς πολίτες στην online ενημέρωση με τις ιστοσελίδες ενημέρωσης να καταγράφουν αύξηση 30% στην συγκεκριμένη περιοχή.
Το φαινόμενο βέβαια δεν είναι μόνο αισθητό στην Βόρεια Ιταλία. Έχοντας αντικαταστήσει τη δια ζώσης αλληλεπίδραση με την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους οι βιντεοκλήσεις καταγράφουν μεγάλη αύξηση παγκοσμίως. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με το λογισμικό τηλεδιάσκεψης Zoom καταγράφηκαν περισσότεροι νέοι χρήστες τους πρώτους μήνες του 2020 από ότι όλη την προηγούμενη χρονιά.
Οι αλλαγές στον τρόπο διαβίωσης με τις οποίες έχει έρθει αντιμέτωπος όλος ο πλανήτης έφερε κι αλλου τύπου αλλαγές στις συνήθειες των χρηστών. Για παράδειγμα σύμφωνα με τους αναλυτές της Cloudfare, πλέον χρησιμοποιούμε σε διαφορετικές χρονικές στιγμές τον παγκόσμιο ιστό σε σχέση με την προ του κορωνοϊού εποχή. Έτσι, το peak της χρήσης δεν είναι πλέον μετά τις 7.30 μ.μ., αλλά διαπιστώνεται λίγο πριν από το μεσημεριανό φαγητό. Τέλος, ενώ μέχρι πρότινος ο μεγαλύτερος όγκος δεδομένων προέκυπτε από τα αστικά κέντρα φαίνεται να μετατοπίζεται σε εκτός του κέντρου των πόλεων περιοχές.