Ξεκίνησε κι επισήμως την λειτουργία του το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco στην πόλη της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο κτήριο των Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Το Κέντρο είναι πλέον καθημερινά επισκέψιμο από συνεργάτες, εκπροσώπους εταιρειών και δημόσιων φορέων που θέλουν να δουν στην πράξη τη λειτουργία λύσεων που οδηγούν στο ψηφιακό μετασχηματισμό, όπως και από όλους όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν μαθήματα STEM, ρομποτικής ή και να εγγραφούν στο πρόγραμμα ψηφιακών δεξιοτήτων Cisco Networking Academy.
Σε αυτό φιλοξενούνται επίσημοι συνεργάτες του δικτύου της Cisco, οι οποίοι με τη συνδρομή στελεχών της εταιρείας, παρουσιάζουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, πλήθος λύσεων και εφαρμογών ψηφιακού μετασχηματισμού.
Παράλληλα, συγκεκριμένες ομάδες εργάζονται στην ανάλυση, επίλυση και δημιουργία καινοτόμων λύσεων σε προβλήματα και ιδέες, στις οποίες ζητείται η συνδρομή του κέντρου από εταιρείες και δημόσιους φορείς. Γι’ αυτό το λόγο στο Κέντρο φιλοξενούνται ήδη δύο (2) start-ups και υπάρχουν συμφωνίες συνεργασίας με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα αλλά και συνεργάτες και επιστήμονες.
Να θυμίσουμε ότι η απόφαση της Cisco Hellas, για τη δημιουργία και λειτουργία του Κέντρου, εντάσσεται στην στρατηγική της Cisco για την ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού και των ψηφιακών δεξιοτήτων στην Ελλάδα, μέσω της τεχνολογικής καινοτομίας για την ενίσχυση της οικονομία της χώρας και κατ’ επέκταση για την ανάπτυξη.
Η επένδυση για το νέο κέντρο Καινοτομίας της Ciscο έφτασε τα 12 εκατ. ευρώ και αποτελεί ένα από τα πολλά (14) αντίστοιχα κέντρα που στεγάζονται σε διάφορες πόλεις του κόσμου, όπως Ρίο ντε Τζανέιρο,Σιγκαπούρη, Τόκιο, Βερολίνο, Βαρκελώνη, κ.α..
Στόχος του κέντρου είναι να αποτελέσει σημείο αναφοράς για καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις που αναπτύσσει η Cisco με το οικοσύστημα των συνεργατών της, με νεοφυείς επιχειρήσεις και με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, σε τομείς όπως: ποιότητα ζωής των πολιτών (π.χ. έξυπνες πόλεις), υγεία, αγροτική ανάπτυξη, τουρισμός, προστασίας του περιβάλλοντος, πολιτικής προστασίας, κα. όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Οι Διαθέσιμες Τεχνολογικές Λύσεις του Κέντρου
Οι λύσεις που είναι διαθέσιμες άμεσα προς επίδειξη στους επισκέπτες του Κέντρου, είναι:
Λύσεις Έξυπνης Πόλης
- Smart Parking
- Smart Lighting
- Smart Waste management
- Environmental monitoring
- Urban mobility
- City platform
- Smart metering (water & gas)
Ασφαλείς πόλεις και κυβερνοασφάλεια
- Λύσεις ασφάλειας για πόλεις
- Λύσεις ενίσχυσης της κυβερνοασφάλειας σε επιχειρήσεις και δημόσιους φορείς
Επιχειρησιακή και Επιχειρηματική Συνέχεια
- Τηλεϊατρική
- Απομακρυσμένες υπηρεσίες υγείας
- Υποστήριξη ασθενών στο σπίτι
- Λύσεις διαχείρισης πανδημίας (COVID-19)
Τηλε-εκπαίδευση
- Σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση
- Απομακρυσμένη συνεργατικότητα
Τηλεργασία
- Λύσεις απομακρυσμένης εργασίας με ασφαλή τρόπο
- Λύσεις και εργαλεία συνεργατικότητας για απομακρυσμένη εργασία
Συστήματα Γεωργίας Ακριβείας
- Απομακρυσμένη παρακολούθηση περιβαλλοντικών συνθηκών
- Υπηρεσίες κλίματος και πρόγνωσης καιρού
- Λύσης υψηλής ακρίβειας εξατομικευμένης συμβουλευτικής
Ηλεκτροκίνηση, Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτηρίων, κτλ
- Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες)
- Ηλεκτρικοί φορτιστές
- Λύσεις Ενεργειακής Αναβάθμισης Κτηρίων
Οι εταιρείες που συνεργάζονται με το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων είναι οι:
- Gold partners: COSMOTE, SPACE HELLAS
- Ecosystem partners: IOTECH, OTS, DATAWAYS
- Supporters: LEVER, GLOBILED, ΔΕΗ, AGROAPPS, LENOVO, SAMSUNG
- Distributor partner: INFO QUEST TECHNOLOGIES
- Digital Skills partners: INTERLEI, CITYLAB, SCG
Κόμβος καινοτομίας η Θεσσαλονίκη
Σημειωτέον πως η Cisco δεν αποτελεί την μόνη πολυεθνική που αποφασίζει να επενδύσει στην συμπρωτεύουσα ή στην περιοχή της βόρειας Ελλάδας που έχει μετατραπεί το τελευταίο διάστημα σε μαγνήτη για κέντρα έρευνας κι ανάπτυξης.
Σε αντίστοιχες επενδύσεις προχωρά όπως ανακοινώθηκε και ο φαρμακευτικός κολοσσός της Pfizer εγκαθιστώντας στην συμπρωτεύουσα ένα από τα έξι κέντρα τεχνητής νοημοσύνης που σχεδιάζει ανά τον κόσμο. Στόχος της Pfiser είναι να δημιουργήσει ένα διεθνές Κέντρο Ψηφιακής Τεχνολογίας, Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Μεγάλων Όγκων Δεδομένων. Το κέντρο αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα, και αρχικά θα στεγαστεί σε μεταβατικό χώρο, στον πολυχώρο «Phoenix Center». Με την δημιουργία του μάλιστα εκτιμάται ότι θα ανοίξουν περίπου 200 θέσεις εργασίας για επιστήμονες.
Στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και συγκεκριμένα στα Ιωάννινα εγκαινιάστηκε στις αρχές του έτους το νέο κέντρο έρευνας και τεχνολογίας της γερμανικής, TeamViewer ακολουθώντας το παράδειγμα της εξίσου γερμανικής εταιρείας λογισμικού HR, Ρersonal & Informatik AG (P&I) η οποία λειτουργεί στην πόλη Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας από το 2017. Και οι δύο εταιρείες αναμένεται να απασχολούν μαζί μέσα στα επόμενα χρόνια περί τους 400 μηχανικούς πληροφορικής.
Σε λειτουργία από το 2018 βρίσκεται στην συμπρωτεύουσα και το Κέντρο Ερευνών της Deloitte Ελλάδας. Το Alexander Competence Center, στεγάζεται στην Τεχνόπολη της Θεσσαλονίκης σε χώρους 2.000 τ.μ. και στόχος του είναι να λειτουργεί σαν «φυτώριο» καινούριων και ανερχόμενων στελεχών εκμεταλλευόμενο τους νέους που αποφοιτούν από τα πανεπιστήμια της περιοχής.
Πέρα βέβαια από τους πολυεθνικούς κολοσσούς στην συμπρωτεύουσα επενδύουν και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα η ελληνική εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών Profile Software, που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη λύσεων λογισμικού για τον χρηματοοικονομικό τομέα, δρομολογεί ένα ακόμα κέντρο ανάπτυξης νέων τεχνολογιών. Η επένδυση υπολογίζεται να φτάσει σε βάθος τριετίας τα 5 εκατ. ευρώ και στόχος του νέου κέντρου είναι να αποτελέσει πρότυπο οργανισμού ανάπτυξης νέων τεχνολογιών του χρηματοοικονομικού τομέα στη χώρα. Για το λόγο αυτό θα στραφεί σε όλες τις νέες τεχνολογίες όπως τεχνητή νοημοσύνη (AI), μηχανική εκμάθηση (ML), ρομποτική αυτοματοποίηση διαδικασιών (RPA) blockchain, Augmented Reality (AR).
Διαβάστε επίσης:
- Σε κόμβο καινοτομίας μετατρέπεται η Βόρεια Ελλάδα
- Στα πρώτα στάδια ψηφιακής ανάπτυξης οι μισές ΜμΕ στην Ελλάδα