Με το περίφημο «σχέδιο Μάρσαλ» εξίσωσε το Ταμείο Ανάκαμψης ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, αφού όπως εξήγησε το 20% των πόρων του (περί τα 6 δισ. ευρώ δηλαδή) θα αφορά ψηφιακές δράσεις και θα δώσει την δυνατότητα στη χώρα να υλοποιήσει όλα τα έργα που σχεδιάζονται σε αυτό τον τομέα.
Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου Infocom World 2020, ο κ. Πιερρακάκης προχώρησε μάλιστα και στο περίγραμμα των ψηφιακών δράσεων που δρομολογούνται οι οποίες αφορούν τόσο έργα τηλεπικοινωνιακά όσο και έργα πληροφορικής οριζόντια σε όλους τους τομείς.
«Οι ιδέες και οι προτάσεις είναι πολλές, και αφορούν τόσο υποδομές όσο και υπηρεσίες. Ο στόχος είναι άλλωστε πέρα από την συμβατότητά τους με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ να δίνουν και αυξημένη προστιθέμενη αξία, όπως διευκρίνισε από πλευράς του ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Αντώνης Τζωρτζακάκης από το βήμα του Infocom World 2020.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 5G διάδρομοι σε κομβικούς τομείς όπως είναι π.χ. τα logistics ή οι μεταφορές, μικροδορυφόροι, και άλλα. Ειδικά όσον αφορά στην δημιουργία του «Διαδρόμου 5G» ο κ. Τζωρτζακάκης ανέφερε ότι θα εκτείνεται από τα σύνορα της χώρας έως τον Πειραιά, αλλά και κατά μήκος της Εγνατίας ώστε αρχικά να επιτρέπει την αυτόνομη μετακίνηση φορτηγών. «Έχουμε 600 χιλιόμετρα δρόμου από τα σύνορα των Ευζώνων μέχρι τον Πειραιά. Αυτός ο διάδρομος μαζί με την Εγνατία, και τον άξονα τον Δυτικό θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πλαίσιο των 5G Corridors που υπάρχει στην ΕΕ και προβλέπει αυτόνομα φορτηγά», σημείωσε ο κ. Τζωρτζακάκης, τονίζοντας ότι ένα τέτοιο έργο θα έχει προϋπολογισμό 160 με 180 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, προετοιμάζονται και δράσεις που θα ενισχύσουν την ετοιμότητα των βιομηχανιών για τα δίκτυα 5G κάτι στο οποίο θα συμβάλλει και το fund Φαιστός. Να θυμίσουμε ότι το fund Φαιστος θα δημιουργηθεί αξιοποιώντας τμήμα από το κομμάτι των εσόδων της δημοπρασίας των συχνοτήτων για τα νέα δίκτυα και στοχεύει στην χρηματοδότηση επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των εφαρμογών 5G. «Το Φαιστός είναι πιθανότατα η πιο καινοτόμα πρωτοβουλία μας, η οποία υπολογίζεται να έχει στελεχωθεί και να μπορεί να ξεκινήσει τις επενδύσεις στο α τρίμηνο του 2020», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του νέου επενδυτικού σχήματος.
Για την επίτευξη βέβαια των παραπάνω στόχων, προαπαιτούμενο είναι η ολοκλήρωση της δημοπρασίας του ραδιοφάσματος και η εμπορική διάθεση των δικτύων πέμπτης γενιάς από πλευράς των παρόχων, κάτι που αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα ανέφεραν οι επικεφαλής των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών της χώρας που συμμετείχαν στην συζήτηση.
Οι προεργασίες για την ανάπτυξη των δικτύων έχουν ήδη ξεκινήσει και Cosmote, Vodafone και Wind θα είναι έτοιμες να πατήσουν το κουμπί της μετάβασης μόλις έχουν στην διαθεσιμότητά τους το φάσμα. Μάλιστα οι πάροχοι εξέφρασαν και την διάθεσή τους για σημαντικές επενδύσεις στον τομέα, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην αναμόρφωση της οικονομίας που θα φέρουν τα νέα δίκτυα.
Συγκεκριμένα όπως σημείωσε ο επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τζαμάζ, ο όμιλος προγραμματίζει επενδύσεις άνω των 2 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη τετραετία. Όπως εξήγησε έχουν ήδη κατασκευαστεί 16.000 καμπίνες με οπτικές ίνες και έχουν εγκατασταθεί περισσότερες από 250.000 γραμμές οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber to The Home). Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουμε 300.000 γραμμές και τέλος του 2021 θα φτάσουμε τις 500.000. Μέχρι το τέλος του 2022 περίπου 1 εκατ. σπίτια σε όλη τη χώρα θα έχουν σύνδεση με οπτική ίνα» εξήγησε ο κ. Τσαμάζ.
Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Τσαμάζ, μέχρι το τέλος του 2021 τα δίκτυα 5G θα καλύπτουν το 50% του πληθυσμού γι' αυτό και είναι σημαντικό να υπάρχουν υπηρεσίες που θα αξιοποιούν την νέα τεχνολογία στο έπακρο, κάτι στο οποίο «θα συμβάλλει αισθητά το fund Φαιστός», όπως σημείωσε.
Από πλευράς του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος, Χάρης Μπρουμίδης, ανέφερε ότι οι επενδύσεις που προγραμματίζει ο όμιλος ανέρχονται στα 500 εκατ. ευρώ για το διάστημα 2020-2024. «Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα συνεχίσουν και στο 5G την καλή παράδοση που έχουν στην ανάπτυξη των δικτύων» ανέφερε χαρακτηριστικά συγκαταλέγοντας στις «σημαντικές προκλήσεις της ανάπτυξης του δικτύου 5G την ταχύτητα ψηφιοποίησης του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα καθώς και την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων στο εργατικό δυναμικό».
Στα ίδια επίπεδα, στα 500 περίπου εκατ. ευρώ ίσως και περισσότερα, ανέρχονται και οι επενδύσεις που προγραμματίζει η Wind για δίκτυα 5G και οπτικές ίνες σε ορίζοντα τετραετίας (2021-2025), όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής της, κ. Νάσος Ζαρκαλής.
«Μόλις τελειώσαμε το πρώτο πενταετές πλάνο 2016-2020, με τους τωρινούς μας μετόχους και ξεκινάμε το επόμενο» ανέφερε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία επενδύει «κάθε χρόνο το 20% των εσόδων της». «Παρότι πρόκειται για ένα ποσοστό αρκετά μεγάλο για τις διεθνείς πρακτικές, είναι μια στρατηγική επιλογή, η οποία έχει επιβεβαιωθεί με την πορεία της εταιρείας αυτά τα χρόνια», κατέληξε ο κ. Ζαρκαλής.