Με την Εricsson θα προχωρήσει και η Wind Hellas το δίκτυο κορμού κινητής 5G, τόσο αυτόνομης όσο και μη αυτόνομης αρχιτεκτονικής, με τις δύο εταιρείες να προχωρούν και σε στρατηγική συνεργασία για την περιοχή του BSS.
Κατόπιν της συμφωνίας, πενταετούς διάρκειας, των δύο εταιρειών, η Ericsson θα υλοποιήσει τον μετασχηματισμό του υπάρχοντος δικτύου κορμού 2G/3G/4G της Wind Hellas, καθώς και της υποδομής σηματοδοσίας της, καθιστώντας δυνατή την ανάπτυξη του πρώτου της δικτύου 5G αυτόνομης αρχιτεκτονικής.
Ειδικότερα, η Ericsson θα υλοποιήσει λογισμικό Κορμού 5G διπλής λειτουργίας επάνω σε μια νέα, συστημικά επαληθευμένη Υποδομή Υπολογιστικού Νέφους της Ericsson, με υπηρεσίες πλήρους υποστήριξης, εικονικό IMS για σταθερή φωνή και φωνή μέσω LTE (VoLTE), αλλά και μια λύση επόμενης γενιάς BSS Χρέωσης 5G. Το συνοδευτικό πρόγραμμα εξέλιξης και ολοκλήρωσης συστημάτων συμπεριλαμβάνει υπηρεσίες υποστήριξης από άκρο σε άκρο, ενώ παράλληλα εισάγει αυτοματοποίηση των λειτουργιών δικτύου του παρόχου υπηρεσιών.
Χάρη στην τεχνολογία της Ericsson, και συγκεκριμένα στο cloud-native, βασισμένο σε τεχνολογία containers δίκτυο κορμού 5G διπλής λειτουργίας, η WIND Hellas θα έχει την δυνατότητα να ανταποκριθεί στην διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση των πελατών για δεδομένα, καθώς και να αναζητήσει νέες ευκαιρίες σε αναδυόμενα τμήματα της αγοράς των επιχειρήσεων, υποστηριζόμενη από επαυξημένες δυνατότητες, όπως π.χ. η τεμαχιοποίηση δικτύου (network slicing).
Επιπλέον, η WIND θα επωφεληθεί από πιο πελατοκεντρικές επιχειρησιακές λειτουργίες με τις λύσεις Ericsson Digital BSS, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στον πάροχο να βελτιώσει την εμπειρία πελάτη και να δημιουργήσει έσοδα από νέες υπηρεσίες 5G.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι για τη συνεργασία αυτή με την Ericsson που σκοπό της έχει τον εκσυγχρονισμό του δικτύου 5G της χώρας. Η φιλόδοξη δέσμευσή μας είναι να οικοδομήσουμε ένα υπερσύγχρονο, ασφαλές δίκτυο κορμού 5G, το οποίο θα προσδώσει νέες δυνατότητες στην Ελλάδα και θα δημιουργήσει νέα αξία για την ευρύτερη κοινωνία, τις επιχειρήσεις και τους πελάτες μας, παρέχοντας βελτιωμένες υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας και συναρπαστικές εμπειρίες», ανέφερε σχετικά ο Νάσος Ζαρκαλής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της WIND Hellas.
«Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να επεκτείνουμε την μακρά και επιτυχημένη συνεργασία μας με την Wind Hellas παρέχοντας λύσεις κορυφαίας τεχνολογίας για το δίκτυο Κορμού 5G και το BSS. Οι cloud-native λύσεις της Ericsson που αποτελούν το αντικείμενο αυτής της νέας συμφωνίας, μεταφράζονται για την Wind σε μια εξαιρετικά αποτελεσματική μετάβαση σε ένα ασφαλές, βιώσιμο και μελλοντικά εξασφαλισμένο δίκτυο (future proof network). Το 5G αποτελεί κρίσιμη εθνική υποδομή ζωτικής σημασίας που πρόκειται να συνεισφέρει τα μέγιστα στην υλοποίηση του ψηφιακού μέλλοντος της Ελλάδας, την ενίσχυση των επενδύσεων στη χώρα και την υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας μας. Με το κορυφαίο χαρτοφυλάκιο 5G που διαθέτουμε, είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την Wind Hellas στην προσφορά υπηρεσιών 5G τόσο στους καταναλωτές όσο και στους διάφορους κλάδους της οικονομίας», προσέθεσε από πλευράς του ο Γιώργος Παππάς, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Ericsson Ελλάδος.
Τα βήματα των λοιπών παρόχων
Να υπενθυμίσουμε ότι και η Cosmote έχει υπογράψει ήδη από τον Μάρτιο συμφωνία με την Ericsson για την ανάπτυξη του δικτύου 5G για το αποκαλούμενο ραδιοδίκτυο της εταιρείας (RAN), δηλαδή τη δημιουργία και τον εκσυγχρονισμό των σταθμών βάσης και των κεραιών τους ανά την Ελλάδα. Σύμφωνα μάλιστα με την τότε ενημέρωση της εταιρείας, η Cosmote θα προχωρήσει στον συνολικό εκσυγχρονισμό του δικτύου πρόσβασης κινητής, αντικαθιστώντας πλήρως τον εξοπλισμό 2G/3G/4G/4G+ με καινούργιο, ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα σταδιακής αναβάθμισης του δικτύου σε 5G. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ericsson επιλέχθη ως μοναδικός προμηθευτής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας από την COSMOTE Ελλάδος. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία αποφάσισε να συνεργαστεί με έναν προμηθευτή, αντί για δύο όπως έκανε στο παρελθόν. Μέχρι πρότινος άνω του 50% των προμηθειών του ραδιοδικτύου της Cosmote είχε η Nokia - η Νότια Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, αξιοποιούσε εξοπλισμό της Nokia, ενώ η υπόλοιπη μισή (Βόρεια Ελλάδα) χρησιμοποιούσε εξοπλισμό Ericsson.
Όσο για την Vodafone βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής και οι όποιες αποφάσεις θα παρθούν από τα κεντρικά της εταιρείας, στη Βρετανία, ενδέχεται όμως να μην υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις. Σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει σχετικά πρόσφατα ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης, «η Vodafone εφαρμόζει μία πραγματικά ανεξάρτητη και ουδέτερη πολιτική προμηθευτών και είναι αφοσιωμένη σε αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό για τους καταναλωτές: την ποιότητα, την καινοτομία και ένα ασφαλές δίκτυο που λειτουργεί αδιάλειπτα». Σύμφωνα με τον ίδιο ο εκσυγχρονισμός της υπάρχουσας υποδομής για να υποδεχθεί 5G τεχνολογία προχωρά και η εταιρεία βρίσκεται στην τελική φάση αξιολόγησης των προμηθευτών». Το σίγουρο όμως είναι, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τα κεντρικά ότι ο εξοπλισμό της Huawei από το δίκτυο κορμού της στην Ευρώπη θα απομακρυνθεί τον Φεβρουάριο», κάτι που δεν ισχύσει για την περίπτωση της χώρας μας αφού «η Vodafone Ελλάδας δεν χρησιμοποιεί εξοπλισμό της Huawei στο δίκτυο κορμού της». «Η Vodafone δεν γνωστοποιεί την ακριβή σύνθεση των δικτύων της σε επίπεδο χώρας, όμως η Vodafone Ελλάδας χρησιμοποιεί ένα μεγάλο εύρος προμηθευτών, συμπεριλαμβανομένης και της Huawei. Και συνεχίζει να εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, με βάση τους τροποποιούμενους περιορισμούς των ΗΠΑ, αλλά και να συμμορφώνεται διαρκώς με το νομοθετικό πλαίσιο» είχε διευκρινίσει ο επικεφαλής της εταιρείας στην Ελλάδα.
Στις αρχές του 2021 τα πρώτα εμπορικά διαθέσιμα 5G δίκτυα
Όσο για την εμπορική λειτουργία των πρώτων δικτύων 5G στη χώρα, και δεδομένου ότι ο διαγωνισμός για τις συχνότητες του ραδιοφάσματος κινείται εντός χρονοδιαγράμματος, αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2021.
Αυτό τουλάχιστον έχουν δηλώσει κατά καιρούς οι επικεφαλής και των τριών παρόχων, Cosmote, Vodafone και Wind τονίζοντας ότι οι προεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει.
Σύμφωνα δε με το χρονοδιάγραμμά τους η πληθυσμιακή κάλυψη των δικτύων 5G θα φτάσει το 60% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, αρχής γενομένης από το 2021 και το 94% μέσα στην επόμενη εξαετία. Ο στόχος βέβαια θα μπορούσε αν επιτευχθεί και νωρίτερα.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, μέχρι το τέλος του 2021 τα δίκτυα 5G θα καλύπτουν το 50% του πληθυσμού. Για το λόγο αυτό μάλιστα ο ΟΤΕ προγραμματίζει επενδύσεις άνω των 2 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη τετραετία. Αντίστοιχα βέβαια και οι άλλοι πάροχοι (Vodafone Και Wind) έχουν ανακοινώσεις επενδύσεις ύψους 500 εκατ. για την ταχεία ανάπτυξη των δικτύων τα επόμενα τέσσερα χρόνια.