Το ψηφιακό παρών και μέλλον της χώρας σκιαγράφησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο πάνελ EUROPE’S DIGITAL LEAP του συνεδρίου του Economist, τονίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται στο κρίσιμο σκαλοπάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού της.
Ήδη βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση η ψηφιακή στρατηγική της χώρας, η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού, η οποία περιλαμβάνει πάνω από 400 ψηφιακά πρότζεκτς που θα δημοπρατηθούν τα επόμενα χρόνια, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τονίζοντας ότι «το πλήρες φάσμα των έργων που θα αναπτυχθεί θα αλλάξει την ψηφιακή ισορροπία της χώρας αλλά και τον τρόπο που το κράτος εξυπηρετεί τον πολίτη και τις επιχειρήσεις».
Σύμφωνα με τον υπουργό η κυβέρνηση έχει δείξει όλο το προηγούμενο διάστημα ότι αντιμετωπίζει την ψηφιακή πολιτική ως ένα εργαλείο προώθησης της παραγωγικότητας αλλά και ως μηχανισμό για να εξυπηρετεί αποτελεσματικά τους πολίτες. «Ο βασικός στόχος μας να υπάρχει ένα κεντρικό πόρταλ επικοινωνίας της κυβέρνησης με τον πολίτη επετεύχθη, τo gov.gr περιλαμβάνει ήδη περισσότερες από 700 υπηρεσίες και εμπλουτίζεται συνεχώς» σημείωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να προσθέσουμε κάποιες νέες υπηρεσίες στο gov.gr ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα είναι έτοιμη και η εφαρμογή για κινητά της συγκεκριμένης υπηρεσίας ενώ θα δρομολογηθούν και μεγάλα έργα όπως το ERP για το δημόσιο.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στον τομέα της συνδεσιμότητας τονίζοντας ότι η δημοπρασία για το φάσμα δικτύων 5G θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα (16 Δεκεμβρίου). Όπως είπε η ίδια η δημοπρασία αποτελεί σημαντική καινοτομία για το ελληνικό κράτος, ενώ ο σχεδιασμός της διαδικασίας αποτελεί παγκόσμια «καλή πρακτική», αφού το 25% των εσόδων της δημοπρασίας θα διατεθεί στο επενδυτικό fund «Φαιστός», για να δημιουργηθεί ένα ολόκληρο οικοσύστημα από εφαρμογές γύρω από το 5G εγκαινιάζοντας μια υγιή και παραγωγική σχέση ανάμεσα στο κράτος και τον ιδιωτικό τομέα. Βαρύνουσας σημασίας σύμφωνα με τον ίδιο είναι και η ψηφιακή εκπαίδευση των πολιτών, και σε αυτό τον τομέα έχει ήδη δημιουργηθεί η Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών.
Στόχος όπως εξήγησε είναι να αξιοποιηθούν τόσο τα μεγάλης κλίμακας πρότζεκτ που κρίνονται απαραίτητα για την ψηφιακή συνέχεια όσο και τα μικρής κλίμακας πρότζεκτ. Άλλωστε, όπως εξήγησε, τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης μας δίνουν την δυνατότητα να υλοποιήσουμε έναν ολοκληρωμένο ψηφιακό μετασχηματισμό κι αν τύχουν μόχλευσης από το ιδιωτικό τομέα θα αποτελέσουν καταλύτη για την οικονομία.
«Το σίγουρο είναι ότι η ψηφιακή πολιτική βρίσκεται στον πυρήνα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού. Ακόμα και σε αυτή την δύσκολη συγκυρία και χρονιά, η ψηφιακή τεχνολογία λειτούργησε ως καταλύτης και μας βοήθησε για να επιτύχουμε μια ψηφιακή συνέχεια. Πλέον η πρόκληση είναι η πλήρης αξιοποίηση των κονδυλίων» κατέληξε ο κ. Πιερρακάκης.