Έργα 2 δισ. ευρώ διεκδικεί η Cosmos Business System - Χρονιά ρεκόρ το 2020

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Έργα 2 δισ. ευρώ διεκδικεί η Cosmos Business System - Χρονιά ρεκόρ το 2020

Σε περαιτέρω ενίσχυση των εσόδων και του μεριδίου αγοράς της στοχεύει για την επόμενη τριετία η Cosmos Business Systems, μια εκ των βασικών παικτών στο χώρο της παροχής ολοκληρωμένων λύσεων (system integration) στην ελληνική αγορά πληροφορικής και επικοινωνιών, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλός της, Δημήτρης Δάφνης, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Ο στόχος για το 2021 προσβλέπει σε έσοδα ύψους 45 εκατ. ευρώ, ενώ για τις επόμενες δύο χρονιές (2022-2023) ο πήχης ανεβαίνει στα 50 και 55 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Την ίδια στιγμή η εταιρεία συνεχίζει το επενδυτικό πλάνο ύψους 5 εκατ. ευρώ που ξεκίνησε 2018, στρέφοντας την προσοχή της για την φετινή χρονιά στους τομείς των εφαρμογών λογισμικού, της δικτύωσης, της ασφάλειας, των data centers αλλά και των έργων που θα προκηρυχθούν στο πλαίσιο της υλοποίησης της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού από το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της, η Cosmos Business Systems φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν από τους πλέον ισχυρούς πόλους διεκδίκησης έργων, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, μέσα κι από την συμμετοχή της εταιρείας σε ευρύτερα σχήματα. Άλλωστε σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει ανάγκη συγκρότησης ευρύτερων σχημάτων ώστε να μπορέσει η αγορά να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά στα 340 και πλέον έργα που περιλαμβάνει η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο πως τα έργα που διεκδικεί ήδη αγγίζουν, από άποψη προϋπολογισμού, το 1 δισ. ευρώ

Παρά το δίκτυο συνεργατών που απαιτεί ο εν εξελίξει ψηφιακός μετασχηματισμός και τις συνέργειες στις οποίες προσβέπει η Cosmos για την από κοινού διεκδίκηση έργων, ο κ. Δάφνης ξεκαθάρισε ότι το πλάνο της εταιρείας δεν περιλαμβάνει κάποια εξαγορά. Να θυμίσουμε ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της Cosmos συμμετέχουν η Vodafone και η Infoquest με ποσοστό 17% και 16% αντίστοιχα.

Όσο για το προηγούμενο έτος η εταιρεία είχε την καλύτερη επίδοση στην ιστορία της με τα έσοδα να φτάνουν τα 40 εκατ. ευρώ (έναντι 30,5 εκατ. ευρώ το 2019). Η επίδοση αυτή οδήγησε σε ενίσχυση των μεριδίων της στην αγορά αλλά σε αύξηση του αριθμού των εργαζομένων της από 165 σε 200 άτομα κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς.

Ερωτηθείς σχετικά με την χρηματοδότηση της Cosmos ο κ. Δάφνης ξεκαθάρισε ότι δεν προβλέπεται κάποια Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου την επόμενη διετία και η εταιρεία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό.

Επιπλέον, χαρακτηρίζοντας την Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, ως ένα τεράστιο και απαιτητικό πρόγραμμα ύψους από 6 έως 10 δισ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν και άλλες δράσεις πληροφορικής και επικοινωνιών, ο κ. Δάφνης τόνισε ότι θα μπορούσε να αλλάξει την θέση της χώρας στον παγκόσμιο χάρτη. Ωστόσο υπογράμμισε πως υπάρχουν πολλά θέματα για να απαντηθούν τόσο σε επίπεδο ετοιμότητας των επιχειρήσεων, για παράδειγμα κεφάλαια, χρηματοδότηση, διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης για παράδειγμα η δυνατότητα σύνταξης των τευχών, εγκρίσεων, συγκρότησης εξειδικευμένων επιτροπών, ταχύτητας διεκπεραίωσης των σταδίων αξιολόγησης, κατακύρωσης και παρακολούθησης.

Παράλληλα στάθηκε και σε διάφορες αστοχίες που παρατηρούνται σε κάποιους διαγωνισμούς τόσο σε επίπεδο προκήρυξης, όσο και σε επίπεδο διαδικασίας ανάθεσης και κατακύρωσης, με αποτέλεσμα ακυρώσεις, καθυστερήσεις και προσφυγές.

Στα ζητήματα που θα πρέπει να επιλύσει ο κλάδος της τεχνολογίας στην χώρα μας συμπεριέλαβε και την διάκριση των ρόλων του μελετητή έργων και του εργολάβου (όπως και στα τεχνικά έργα), την πρόβλεψη των συντηρήσεων έργων στους αρχικούς προϋπολογισμούς τους. «Τα θέματα που υπάρχουν θα πρέπει συντεταγμένα να αναλυθούν, συμφωνηθούν και προταθούν στην πολιτεία, ώστε να αποκτηθεί επιτέλους μια δομή μακράς πνοής για την χώρα και να ευνοηθούν οι επενδύσεις προστιθέμενης αξίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τα θέματα προς επίλυση είναι και ο λόγος που η Cosmos, σύμφωνα με τον κ. Δάφνη θα αναλάβει πρωτοβουλίες στα κλαδικά όργανα που συμμετέχει, αλλά και από μόνη της, ώστε να πραγματοποιηθεί μια ημερίδα όπου θα αναλυθούν τα θέματα και θα αναδειχθούν οι συλλογικές προτάσεις προς την κυβέρνηση, αλλά και να δημιουργηθεί ένα «παρατηρητήριο» παρακολούθησης της υλοποίησης το οποίο θα συνεισφέρει με τις παρατηρήσεις των μελών, στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη απορρόφηση των πόρων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider