Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τη μονάδα Corallia του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» προχώρησε η Συμμετοχές 5G, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την ανάπτυξη 5G οικοσυστήματος στην Ελλάδα.
Το μνημόνιο συνεργασία προβλέπει την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, καθώς και την αμοιβαία αξιοποίηση υποδομών, υπηρεσιών και καλών πρακτικών στην καινοτομία και στην επιχειρηματικότητα για την υποστήριξη καινοτόμων επιχειρήσεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Μεταξύ άλλων, επιχειρήσεις ή ιδρύματα που συνεργάζονται με τη Συμμετοχές 5G μπορούν να προτείνονται στο Corallia για να τους παρέχεται υποστήριξη σε υπάρχοντα ή νέα προγράμματα θερμοκοιτίδας, επιχειρηματικής επιτάχυνσης, επώασης ή κλιμάκωσης. Αντίστοιχα, επιχειρήσεις που συμμετέχουν στα προγράμματα του Corallia, μπορούν να προτείνονται προς εξέταση στη Συμμετοχές 5G για ενδεχόμενη χρηματοδότησή τους από το Επενδυτικό Ταμείο Φαιστός.
Επιπλέον, το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει την από κοινού διοργάνωση διαγωνισμών καινοτομίας (hackathons), σεμιναρίων και εργαστηρίων (workshops) για την ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας και ειδικά των τηλεπικοινωνιών νέας γενιάς.
Να θυμίσουμε ότι η Συμμετοχές 5G A.E., θυγατρική της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, διαχειρίζεται το Επενδυτικό Ταμείο Φαιστός και σηματοδοτεί μία καινοτόμο προσέγγιση για την υποστήριξη ενός ακμάζοντος 5G οικοσυστήματος στην Ελλάδα. Το Ταμείο Φαιστός το οποίο αυτή την περίοδο βρίσκεται σε αναζήτηση ιδιωτών επενδυτών για να ενισχύσει το αρχικό του κεφάλαιο που προέκυψε από τον διαγωνισμό του φάσματος συχνοτήτων για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς, θα βοηθήσει επιχειρήσεις που αναπτύσσουν προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν σχέση με το 5G.
Στόχος του είναι να αποτελέσει μία γέφυρα μεταξύ Δημόσιων και Ιδιωτικών Επενδύσεων, συνδυάζοντας τα καλύτερα στοιχεία του κάθε τομέα αλλά και να προσφέρει αξιοσημείωτες αποδόσεις και στην εθνική οικονομική ανάπτυξη.
Όσο για το Corallia να υπενθυμίσουμε ότι αποτελεί Μονάδα του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά και μη κερδοσκοπικό ΝΠΙΔ που επιτελεί κοινωφελείς αναπτυξιακούς σκοπούς. Συστάθηκε το 2005 έχοντας ως όραμα μια Ελλάδα στην οποία «οι επιστήμες, η καινοτομία, η επιχειρηματικότητα και ο πολιτισμός θα ανθίσουν» και ειδικότερους στόχους τη διάδοση της κουλτούρας της «Χαράς της Δημιουργίας» και την ανάπτυξη υπηρεσιών και προϊόντων «Innovation Made in Greece».
Για την επίτευξη του οραματικού του στόχου, το Corallia έχει αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων με εστίαση στη(ν): ενίσχυση και διάδοση της καινοτομίας όλων των μορφών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, διαμόρφωση κλάδων τεχνολογιών αιχμής και ολοκληρωμένων αλυσίδων αξίας με συγκριτικό πλεονέκτημα, τόνωση των δεσμών βιομηχανίας, πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων, δημόσιας διοίκησης και πολιτών, ανάπτυξη των εξαγωγών και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα εξωστρέφειας, δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και αναστροφή της διαρροής του ανθρώπινου δυναμικού, παροχή πληροφόρησης, έμπνευσης και κατάρτισης κυρίως σε θέματα επιχειρηματικότητας και υψηλής τεχνολογίας και επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθέτει η χώρα και στην καλλιέργεια σχέσεων με τη διασπορά, δημιουργία ολοκληρωμένων δομών υποστήριξης νέων επίδοξων επιχειρηματιών και δυναμικών επιχειρήσεων με ολοκληρωμένες υπηρεσίες θερμοκοιτίδας και επιχειρηματικής επιτάχυνσης.
Για την υλοποίηση των δράσεων του μάλιστα, συνεργάζεται με πολλούς φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και με πάνω από 100 εθελοντές και εμπειρογνώμονες. Από τη δράση του έχουν ωφεληθεί άμεσα πάνω από 10.000 άνθρωποι ενώ οι έμμεσα ωφελούμενοι ξεπερνούν τους 100.000 πολίτες. 25.000 άτομα ακολουθούν τα κοινωνικά δίκτυα του Corallia.