Αργά αλλά σταθερά αυξάνεται ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων που επιλέγουν να αναπτύξουν σε συνεργασία με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους ιδιωτικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, με στόχο να εκμεταλλευτούν όλα τα πλεονεκτήματα της ασφάλειας, της σταθερότητας και της αξιοπιστίας που απορρέουν από αυτά.
Μέσα στην εβδομάδα ανακοινώθηκε το 5G campus network του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών το οποίο δημιούργησε η Cosmote για να τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή (use case) διαχείρισης συμβάντων και φυσικής ασφάλειας εσωτερικών ή εξωτερικών χώρων. Πρόκειται μάλιστα για το πρώτο ιδιωτικό δίκτυο της χώρας μας με υποδομή κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς, το οποίο βασίστηκε στο live COSMOTE 5G δίκτυο του αεροδρομίου.
Με την αξιοποίηση του 5G campus network, και μέσω ειδικού εξοπλισμού τοποθετημένου σε κινούμενο όχημα τύπου «follow me», μεταφέρθηκε εικόνα υψηλής ευκρίνειας στο κέντρο επιχειρήσεων του αεροδρομίου (ASOC) από περιοχές ιδιαίτερου επιχειρησιακού ενδιαφέροντος ή και περιορισμένης πρόσβασης (πεδία ελιγμών αεροσκαφών, θέσεις στάθμευσης αεροσκαφών, συστήματα διαδρόμου απογείωσης & προσγείωσης). Χάρη μάλιστα στην υποδομή 5G, η μεταφορά της εικόνας έγινε σε πραγματικό χρόνο, με μηδενική καθυστέρηση και με ασφάλεια διαβίβασης.
Το συγκεκριμένο απαιτητικό πιλοτικό use case αποτελεί ένα μόνο χαρακτηριστικό παράδειγμα χρήσης του 5G campus network. Μπορεί, επίσης, να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία εξελιγμένων, κρίσιμων εφαρμογών που αφορούν στην οργάνωση και τη λειτουργία αεροδρομικών υποδομών, να διευκολύνει τις αερομεταφορές, αλλά και να συμβάλει δραστικά στην καλύτερη εμπειρία και εξυπηρέτηση επιβατών, επισκεπτών και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αεροδρομική κοινότητα.
Παρότι το πρώτο που χρησιμοποιεί δίκτυα πέμπτης γενιάς, το campus network του αεροδρομίου είναι το δεύτερο τέτοιο έργο που σχεδιάζει και υλοποιεί η Cosmote. Προ μηνών η εταιρεία ανακοίνωσε το πρώτο ιδιωτικό δίκτυο με υποδομή κινητής τηλεφωνίας το οποίο σχεδίασε και εγκατέστησε στο πλήρως αυτοματοποιημένο εργοστάσιο παραγωγής ηλιακών θερμοσιφώνων της Calpak στο Λουτράκι.
Το ιδιωτικό δίκτυο κινητών επικοινωνιών το οποίο χρησιμοποιεί εξοπλισμό της Ericsson, είναι πλήρως προσαρμοσμένο στις ανάγκες της Calpak, παρούσες και μελλοντικές, αφού ενσωματώνονται σε αυτό τα συνδεδεμένα ρομποτικά μηχανήματα της Gizelis Robotics αλλά και της πλατφόρμας καινοτόμων εφαρμογών Industrial IoT (IIoT) και Αugmented Reality (AR) της εταιρείας PTC. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τη χρήση αλγορίθμων Μηχανικής Μάθησης (Machine Learning) και διαδικασιών Ανάλυσης Δεδομένων (Data Analytics), καταφέρνουν να συλλέγουν κρίσιμα δεδομένα από τους ρομποτικούς μηχανισμούς σε σχεδόν πραγματικό χρόνο και μέσω εφαρμογών να παρακολουθούν την παραγωγή από οπουδήποτε, να εισάγουν διαδικασίες προληπτικής συντήρησης αλλά και να παρέχουν απομακρυσμένα τεχνική καθοδήγηση για θέματα βλαβών ή συντήρησης.
Με λίγα λόγια το ολοκληρωμένο αυτό οικοσύστημα καταφέρνει να αυτοματοποιεί την παραγωγή, και να αυξάνει την παραγωγή, βελτιστοποιώντας την ποιότητα και το κόστος.
Η Cosmote ωστόσο δεν είναι ο μόνος τηλεπικοινωνιακός πάροχος που προσανατολίζεται στην σχεδίαση και κατασκευή ιδιωτικών δικτύων σε επιχειρήσεις. Μια αντίστοιχη ανακοίνωση έγινε προ εβδομάδων και από την Vodafone για το ιδιωτικό δίκτυο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ).
Στόχος της συγκεκριμένης ψηφιακής λύσης που προσέφερε η Vodafone ήταν να καταστεί εφικτή η ολιστική αύξηση των δυνατοτήτων εξυπηρέτησης όλων των επιχειρήσεων στο λιμάνι. Ειδικότερα το ιδιωτικό αυτό δίκτυο εξυπηρετεί κίνηση δεδομένων και καλύπτει όλους τους σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων και τους προβλήτες του Πειραιά, προσφέροντας εγγυημένη χωρητικότητα δικτύου 2,7 Gbps, η οποία υποστηρίζει την εφοδιαστική αλυσίδα και τις καθημερινές λειτουργίες του λιμανιού, όπως φορτοεκφορτώσεις, αποθήκευση, διανομή και λειτουργίες ακριβείας.
Το δίκτυο 4G/LTE ενσωματώνει και διαφορές καινοτομίες ενώ είναι ενεργοποιημένο και για χρήση τεχνολογίας NB-IoT (narrow band IoT), προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα τοποθέτησης αισθητήρων και υλοποίησης ψηφιακών εφαρμογών. Επιπλέον, χάρη στην υψηλής απόκρισης και μηδενικής καθυστέρησης αρχιτεκτονική του καθιστά εφικτή τη συνεχόμενη μετάδοση δεδομένων και επεξεργασία τους σε πραγματικό χρόνο, ανοίγοντας τον δρόμο για μελλοντικές τεχνολογικές εφαρμογές σε περιβάλλον προηγμένων πρωτοκόλλων ασφαλείας.
Και οι δύο εταιρείες μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες προετοιμάζουν τα επόμενα βήματα τους στον συγκεκριμένο τομέα, συζητώντας ήδη με επιχειρήσεις της αγοράς διάφορες λύσεις ιδιωτικών δικτύων που είναι ικανές να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα τους και τα κόστη τους, χάρη στους αυτοματισμούς που υποστηρίζουν.
Τι είναι τα ιδιωτικά δίκτυα και τα πλεονεκτήματά τους
Σημειωτέον ότι τα mobile CAN είναι μικρά τοπικά δίκτυα σε μια καθορισμένη γεωγραφική περιοχή, τα οποία μπορούν να καλύψουν από μερικές εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα σε εσωτερικούς χώρους έως αρκετά τετραγωνικά χιλιόμετρα σε εξωτερικούς χώρους.
Παρότι υπάρχουν διάφορες μεθοδολογίες ως προς την υλοποίησή τους (NPN, Slicing, MEC) η βασική τους διαφορά με ένα δημόσιο δίκτυο είναι ότι χρησιμοποιούνται από ένα περιορισμένο αριθμό ατόμων ή συσκευών, προσφέροντας ένα πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας και ελέγχου.
Πέρα από την ασφάλεια υπερέχουν και σε σταθερότητα καθώς επιτρέπουν την αξιοποίηση συγκεκριμένου φάσματος, αποδίδοντας κορυφαία ποιότητα και αξιοπιστία χωρίς παρεμβολές. Έτσι μπορούν να υποστηρίξουν την κινητικότητα ανθρώπων, οχημάτων, μηχανών και συστημάτων.
Επιπλέον χαρακτηριστικό τους είναι η προσαρμοστικότητά τους στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες συνδεσιμότητας δεδομένου ότι συνδυάζονται και με δημόσια δίκτυα.
Το επόμενο βήμα των ιδιωτικών δικτύων κινητής είναι το 5G, το οποίο χάρη στην μηδενική καθυστέρηση που έχει (latency) αλλά και στην υψηλή του χωρητικότητα και ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων, επιτρέπει την χρήση εφαρμογών υψηλής τεχνολογίας στη βιομηχανία, τη γεωργία και πολλούς άλλους κλάδους.