Ενημέρωση μέσω Διαδικτύου και σε πραγματικό χρόνο για την πορεία των πινακίων/εκθεμάτων στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, συλλογή και συγκριτική ανάλυση δεικτών απόδοσης ανά δικαστήριο, ενιαίο κεντρικό πληροφοριακό σύστημα αλλά και δυνατότητα τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα, είναι μόνο μερικές από τις εφαρμογές και λειτουργίες που σχεδιάζονται για την ψηφιακή στροφή της τρίτης εξουσίας της χώρας. Στόχος η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης και η υλοποίηση του θεσμού της ηλεκτρονικής δίκης (e-justice), η οποία μετά από μεγάλη καθυστέρηση - το e-justice ήταν ένα από τα πρώτα αιτήματα των δανειστών αμέσως μόλις η χώρα μπήκε στα μνημόνια- αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως και το 2025.
Στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της Δικαιοσύνης, μόλις την περασμένη εβδομάδα τέθηκε σε λειτουργία το ηλεκτρονικό πινάκιο και η πλατφόρμα dikes.moj.gov.gr, η οποία φιλοδοξεί να βάλει τέλος στην παραδοσιακά πολύωρη αναμονή των διαδίκων και δικηγόρων, αρχικά στα δικαστήρια Ευελπίδων. Μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας παρέχεται σε κάθε ενδιαφερόμενο (δικηγόρο, διάδικο, μάρτυρα κ.ο.κ.) ενημέρωση μέσω Διαδικτύου και σε πραγματικό χρόνο για την πορεία των πινακίων/εκθεμάτων στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια. Επί του πρακταίου δηλαδή, διάδικοι και δικηγόροι είναι σε θέση να ενημερώνονται ηλεκτρονικά για το ποια υπόθεση εκδικάζεται εκείνη τη στιγμή σε ένα συγκεκριμένο πινάκιο ή σε μια συγκεκριμένη αίθουσα δικαστηρίων, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στις αίθουσες των δικαστηρίων και να ομαλοποιηθεί η ροή των δικαστηριακών διαδικασιών. Η εφαρμογή, που είναι διαθέσιμη μόνο για το Πρωτοδικείο Αθηνών, πρόκειται να επεκταθεί στα Πρωτοδικεία Θεσσαλονίκης, Πειραιά και Χαλκίδας, και θα συμπληρωθεί από υπηρεσία αποστολής sms, η οποία θα ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για την πορεία των πινακίων/εκθεμάτων.
Τα έργα που έρχονται προσεχώς
Το ηλεκτρονικό πινάκιο είναι βέβαια η πρώτη από μια σειρά εφαρμογών και ψηφιακών λειτουργιών που έρχεται για να αναβαθμίσει την Δικαιοσύνη. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να δημοπρατηθεί και το «JustStat», δηλαδή η συλλογή και συγκριτική ανάλυση δεικτών απόδοσης των δικαστηρίων, όπως ο αριθμός των υποθέσεων που διεκπεραιώθηκαν, ο μέσος χρόνος διεκπεραίωσης τους, το ποσοστό ανατροπής αποφάσεων στον επόμενο βαθμό κ.ό.κ. Το ύψος του έργου ανέρχεται κοντά στα 100 εκατ. ευρώ και θα δημοπρατηθεί από την Κοινωνία της Πληροφορίας με στόχο να έχει οριστεί ανάδοχος στα μέσα της επόμενης χρονιάς και αμέσως μετά, να ξεκινήσει η υλοποίησή του.
Παράλληλα με το «JustStat» αναμένεται να προχωρήσει και η ψηφιοποίηση των έντυπων αρχείων και δεδομένων δικαστηρίων, με σκοπό την αξιοποίησή τους από το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης. Το έργο, η δεύτερη φάση του οποίου εκτιμάται ότι θα δημοπρατηθεί τους πρώτους μήνες του νέου έτους, ανέρχεται σε 120 εκατ. ευρώ και αποτελεί βασικό κρίκο του «e-justice». H οριοθέτησή του φυσικού αντικειμένου του ωστόσο, αποδεικνύεται δύσκολο στοίχημα λόγω του όγκου των φακέλων των δικαστικών δεδομένων.
Την ψηφιακή στροφή του δικαστικού συστήματος αναμένεται να διευκολύνει και η δυνατότητα τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα, ένα έργο ύψους 19,2 εκατ. ευρώ το οποίο θα ξεκινήσει να υλοποιείται από το ανάδοχο το σχήμα Wind-Space Hellas το επόμενο διάστημα και αναμένεται να ολοκληρωθεί βάσει του χρονοδιαγράμματος σε 22 μήνες.
Τέλος, στο σύνολο των δικαστηρίων της χώρας αναμένεται να επεκταθούν επίσης οι υπηρεσίες ψηφιακής καταγραφής, αποθήκευσης και διάθεσης πρακτικών συνεδριάσεων δικαστηρίων, ένα έργο σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα ύψους 30 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε ξεκινήσει να υλοποιείται αποκλειστικά για τα πολιτικά δικαστήρια της χώρας μέσω αντίστοιχου διαγωνισμού από το 2015. Με τον τρόπο αυτό και ειδικά μέσω του συστήματος αποηχογράφησης εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί σημαντικά η έκδοση δικαστικών αποφάσεων, παράμετρος που δυσχεραίνει μέχρι σήμερα, τις ιδιωτικές επενδύσεις στη χώρα.