Forthnet: Θα βρεθεί επενδυτής;

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Forthnet: Θα βρεθεί επενδυτής;

Θα μπορέσει να βρεθεί νέος επενδυτής για τη Forthnet με δεδομένη και την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα;

Αυτό είναι το ερώτημα που επικρατεί στην αγορά μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, την κάλυψη δηλαδή του ομολογιακού δανείου από τις τράπεζες, οι οποίες καλούνται να βρουν νέο επενδυτή ο οποίος θα κληθεί να καταβάλλει αρκετά χρήματα αφενός με για να καλυφθεί η αρνητική θέση της εταιρείας και αφετέρου για να χρηματοδοτηθούν οι νέες επενδύσεις του τηλεπικοινωνιακού Ομίλου.

Υπενθυμίζεται ότι η Forthnet με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου της τρέχουσας χρήσης έχει αρνητική καθαρή θέση ύψους 174,33 εκατ. ευρώ ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονται στα 620 εκατ. ευρώ.

Από την έκδοση του ομολογιακού ακόμα και αν μετατραπούν σήμερα οι ομολογίες σε μετοχές, η καθαρή θέση απλά θα περιοριστεί σε αρνητική κατά 100 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις θα περιοριστούν στα 550 εκατ. ευρώ. Οι παλιοί μέτοχοι θα υποστούν τεράστιο dilution και βασικοί μέτοχοι θα γίνουν τα τραπεζικά ιδρύματα.

Ήδη πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια από τους Αραβες της Εmirates International Telecommunications (EIT), καθώς μέχρι σήμερα έχουν τοποθετήσει περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ στην Forthnet και τώρα οι υπεραξίες και η συμμετοχή τους εξανεμίζονται.

Οι τράπεζες πάντως με την απόφαση τους να καλύψουν με 70 εκατ. ευρώ το ομολογιακό της Forthnet, κατάφεραν να προχωρήσουν σε αναδιάρθωση των δανείων τους χωρίς να χρειστούν να βάλουν νέα κεφάλαια.

Με αυτό τον τρόπο βγήκαν κερδισμένες αποκτώντας τον έλεγχο της εταιρείας, κάτι ανάλογο που έχουν κάνει και στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας με την μετοχοποίηση δανείων στη Σελόντα και τον Νηρέα, αλλά και στον κατασκευαστικό κλάδο με την ΑΕΓΕΚ.

Όμως στην περίπτωση των ιχθυοκαλλιεργειών, ένας από τους πλέον εξαγωγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, δεν έχει βρεθεί ακόμη επενδυτής, ενώ για την περίπτωση της Forthnet αυτός που θα θελήσει να επενδύσει στην εταιρεία θα κληθεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να βελτιωθεί η χρηματοοικονομική της κατάσταση και να αρχίσει να βγάζει κέρδη (είναι ζημιογόνα τα τελευταία 12 χρόνια).

Επίσης, ο υποψήφιος επενδυτής έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμη βασικό πρόβλημα που αφορά το κομμάτι των επενδύσεων. Στον τομέα που δραστηριοποιείται η Forthnet ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και απαιτούνται συνεχείς επενδύσεις και σημαντικά ίδια κεφάλαια. Ήδη ο βασικός ανταγωνιστής ο ΟΤΕ ετοιμάζει μέσα στην επόμενη τετραετία επενδύσεις ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

Θα βρεθεί λοιπόν επενδυτής που να να διαθέτει υψηλή ρευστότητα προκειμένου μην στερήσει από την εταιρεία κρίσιμες επενδύσεις στο δίκτυό της, αλλά και μια ανταγωνιστική εμπορική πολιτική;

Από την πλευρά της εταιρείας, πάντως, επικρατεί αισιοδοξία, καθώς κατάφεραν στην παρου΄σα τουλάχιστον φάση να ξεπεράσουν το σκόπελο των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Τα 70 εκατ. ευρώ θα σβήσουν ισόποσα δάνεια και θα ενεργοποιηθεί η συμφωνία αναδιάρθρωσης που προβλέπει την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού 255 εκατ. ευρώ μέσω της έκδοσης δύο ομολογιακών που θα καλύψουν οι τράπεζες. Τα ομολογιακά θα έχουν οκταετή διάρκεια με περίοδο χάριτος 2,5 ετών, κυμαινόμενο επιτόκιο και θα μετατρέψουν τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό σε μακροπρόθεσμο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider