Σε ψηφιακά μονοπάτια βαδίζει η υγεία στην Ελλάδα - Τα έργα που έρχονται

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σε ψηφιακά μονοπάτια βαδίζει η υγεία στην Ελλάδα - Τα έργα που έρχονται
Ο απολογισμός των ψηφιακών δράσεων στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης - Τα έργα που ακολουθούν για την διαλειτουργικότητα και την ψηφιοποίηση των συστημάτων

Σε ψηφιακά μονοπάτια βαδίζει το εγχώριο σύστημα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης, με τον οργανισμό πληροφορικής που είναι αρμόδιος για την ψηφιοποίησή του, ΗΔΙΚΑ, να δρομολογεί τα απαραίτητα έργα εκσυγχρονισμού και διαλειτουργικότητας ώστε να αποτελέσει στο μέλλον τομέα-πρότυπο ως προς την έμπρακτη σχέση που έχουν οι πολίτες στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Σύμφωνα με το όραμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης μάλιστα, η επόμενη ημέρα της κοινωνικής ασφάλισης, της υγείας και της πρόνοιας θα περιλαμβάνει ενοποίηση των Μητρώων, πλήρως ψηφιοποιημένο φάκελο υγείας και μεγάλα δεδομένα προς αξιοποίηση με στόχο την εξαγωγή χρήσιμων πληροφοριών.

Η σημερινή ψηφιακή «ταυτότητα» του συστήματος υγείας και πρόνοιας

Τα βήματα έχουν ήδη ξεκινήσει και επιταχύνθηκαν, όπως ήταν φυσικό, κατά την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, όπως επεσήμαναν και τα στελέχη της ΗΔΙΚΑ σε σχετική συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες. Ήδη μάλιστα η ψηφιοποίηση που έχει συντελεστεί έχει σημαντικά αποτελέσματα να επιδείξει. Σε αυτά συγκαταλέγονται τα 4,1 εκατ. πολίτες που έχουν εγγραφεί την τελευταία τριετία στην άυλη συνταγογράφηση - ένα από τα πρώτα έργα ψηφιοποίησης που υλοποιήθηκε - καθώς και οι 241 εκατ. συνταγές που έχουν εκδοθεί μέσω του συστήματος. Άυλη μορφή έχουν αποκτήσει μέσα στην τελευταία τριετία και τα παραπεμπτικά με τον αριθμό των εκδοθέντων να ξεπερνά σήμερα τα 90,8 εκατ. για περισσότερους από 3,6 εκατ. εγγεγραμμένους πολίτες. Αντίστοιχα περί τα 30.000 downloads μετρά μέχρι και σήμερα η εφαρμογή MyHealth, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση μέσω του κινητού τους στο ιστορικό ιατρικών συνταγών, παραπεμπτικών και βεβαιώσεων που έχουν εκδοθεί για τον ΑΜΚΑ τους.

Στα προαναφερθέντα θα πρέπει να προστεθούν η δημιουργία ηλεκτρονικών Μητρώων (καταγραφής ασθενών covid-19, εμβολιασμού COVID-19, αντιγριπικού εμβολιασμού, κυστικής ίνωσης, παιδικών & εφηβικών νεοπλασιών, εμβολιασμού παιδιών & εφήβων), η ηλεκτρονική καταγραφή και διάθεση self test κατά την πανδημία, η έκδοση ψηφιακών ιατρικών βεβαιώσεων και η σχετικά πρόσφατη υπηρεσία του προσωπικού γιατρού, η οποία έχει εγγράψει στα ψηφιακά κατάστιχά της πάνω από 4 εκατ. πολίτες.

Ψηφιακό αποτύπωμα έχουν αποκτήσει μέχρι και κάποιες δράσεις προληπτικής ιατρικής, όπως το πρόγραμμα ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού στο οποίο έχουν εκδοθεί περισσότερα από 1,3 εκατ. παραστατικά για γυναίκες 50-69 ετών αλλά και διάφορες λειτουργίες του ΕΣΥ που στοχεύουν στην αναβάθμιση των μονάδων υγείας.

Νέα έργα ψηφιοποίησης μπαίνουν σε τροχιά

Οι παραπάνω υπηρεσίες αναμένεται να εμπλουτιστούν προσεχώς ενώ νέα έργα που αφορούν στην ψηφιοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης και της πρόνοιας μπαίνουν σύντομα σε τροχιά υλοποίησης με την αρωγή του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως επεσήμανε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, Νίκη Τσούμα.

Σε αυτές περιλαμβάνεται για παράδειγμα η άυλη συνταγογράφηση, η οποία αναμένεται να εμπλουτιστεί με όλα τα ιατρικά γεγονότα του πολίτη, με αυτοματοποιημένη λειτουργία για τον
προγραμματισμό των παιδικών εμβολίων καθώς και με ειδοποιήσεις για ενέργειες
προληπτικής ιατρικής.

Αντίστοιχα με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα προχωρήσουν διάφοροι διαγωνισμοί που στοχεύουν στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Πλήρης Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας προσβάσιμος κι από το εξωτερικό

Ένας εξ αυτών αφορά στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελος Υγείας, ένα έργο αρχικού προϋπολογισμού 45,1 εκατ. ευρώ το οποίο έχει προκηρυχθεί και με την ολοκλήρωσή θα δημιουργήσει ένα φάκελο με όλες τις ιατρικές πληροφορίες του ασθενούς από όπου κι αν προέρχονται (δημόσια νοσοκομεία, ιδιωτικά νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα κ.ά.) προσβάσιμο από κάθε γιατρό σε όποια μονάδα υγείας κι αν βρίσκεται. Εκεί θα εμπεριέχονται και τα παραπεμπτικά, οι συνταγές, οι εξετάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ώστε όταν ο ασθενής πηγαίνει σε ένα νοσοκομείο ο γιατρός να έχει πλήρη πρόσβαση σε όλη την απαραίτητη πληροφορία. Στόχος είναι μάλιστα ο ιατρικός φάκελος, σε συνοπτική μορφή, να είναι προσβάσιμος και σε χώρες του εξωτερικού.

Για το σκοπό αυτό άλλωστε η ΗΔΙΚΑ έχει υλοποιήσει ήδη δύο σημαντικά Ευρωπαϊκά προγράμματα για την Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση. Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα NCP for eHealth (CEF), που δημιουργεί έναν Εθνικό Κόμβο ανταλλαγής δεδομένων της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, όπου οι γιατροί θα έχουν πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό ασθενών από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα εκτελούνται συνταγές από τη μία χώρα στην άλλη και τα νοσοκομεία θα νοσηλεύουν αλλοδαπούς ασθενείς, χρεώνοντας τους φορείς της χώρας προέλευσής τους. Επιπλέον έχει προχωρήσει και στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ηλεκτρονικής Ανταλλαγής Πληροφοριών (EESSI), το οποίο έχει διασυνδέσει τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης των Κρατών -Μελών της ΕΕ καθώς και της Ισλανδίας, Νορβηγίας, Λιχτενστάιν και Ελβετίας.

Αναβάθμιση υποδομών και αξιοποίηση Big Data

Για την προαναφερθείσα διασύνδεση είναι απαραίτητος και ο εκσυγχρονισμός του h-cloud, του κυβερνητικού νέφους του Τομέα της Υγεία, ώστε να καταστεί δυνατή η παροχή σύγχρονων υπηρεσιών φιλοξενίας Πληροφοριακών Συστημάτων στα πρότυπα του υβριδικού νέφους στους δημόσιους φορείς. Το έργο και σε αυτή την περίπτωση έχει προκηρυχθεί και με την ολοκλήρωσή του θα επιτρέψει όχι μόνο τον εμπλουτισμό του Ατομικού Φακέλου Υγείας αλλά και την εξαγωγή χρήσιμων πληροφοριών για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης κι υγείας, μέσω της αξιοποίησης των δεδομένων μεγάλου όγκου. Για την ακρίβεια σε συνδυασμό με το έργο ύψους 12 εκατ. ευρώ που αφορά στην αναβάθμιση του DATA CENTER, θα δώσει την δυνατότητα αξιοποίησης των δεδομένων 12 εκατ. ασθενών που βρίσκονται αποθηκευμένα στα συστήματα της εταιρείας. Η αξιοποίησή τους δε, μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως επιβεβαίωσε η πρόσφατη υγειονομική κρίση. Να θυμίσουμε ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας αξιοποιήθηκαν 800 εκατ. συνταγές, 300 εκατ. παραπεμπτικά που έχουν εκδοθεί από 50.000 γιατρούς και 11.000 φαρμακεία ώστε να εντοπιστούν οι ευπαθείς ομάδες και να προτεραιοποιηθούν στη διαδικασία εμβολιασμού κατά της COVID-19.

Έμφαση στην ψηφιοποίηση της περίθαλψης ογκολογικών Ασθενών

Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει ενταχθεί και ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Διαχείρισης της Περίθαλψης Ογκολογικών Ασθενών, η διαμόρφωση δηλαδή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αξιοποίησης ψηφιακών τεχνολογιών για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Το έργο με αρχικό προϋπολογισμό 29,4 εκατ. ευρώ, αναμένεται να προκηρυχθεί το α’ τρίμηνο του 2023 και με την υλοποίησή του να βελτιώσει την παρεχόμενη φροντίδα στον εκάστοτε ασθενή αλλά και την αποδοτικότητα του συστήματος, χάρη στην εφαρμογή προτυποποιημένων διαδικασιών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων αλλά και χάρη στην εποπτεία και αξιολόγηση των παρόχων υγείας.

Τέλος σε δημόσια διαβούλευση από τις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να βγει και η αναμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός των Συστημάτων των Νοσοκομείων με αρχικό
προϋπολογισμό 139,5 εκατ. ευρώ ενώ θα στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» έχει στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει ενταχθεί και έργο για τον σχεδιασμό, την ενοποίηση και την υποστήριξη λειτουργίας των Μητρώων της ΗΔΙΚΑ στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής
ασφάλισης, αρχικού προϋπολογισμού 12,2 εκατ. ευρώ.

«Η τελευταία τριετία ήταν ιδιαίτερα παραγωγική για όλους εμάς στην ΗΔΙΚΑ. Σε όλο αυτό το διάστημα οι εργαζόμενοι της ΗΔΙΚΑ, που αριθμούν σήμερα τους 200, κλήθηκαν πολλές φορές να αναπτύξουν αξιόπιστες και ποιοτικές υπηρεσίες σε αντίξοες συνθήκες και σε σύντομο χρονικό διάστημα για τους πολίτες» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Τσούμα. «Ετοιμαζόμαστε για μια χρονιά με πολύ σημαντικά έργα τόσο για τον τομέα της Υγείας όσο και για τους τομείς της Κοινωνικής Ασφάλισης και της Πρόνοιας» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΔΙΚΑ: Σημαντικά έργα στον τομέα της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης – Ο σχεδιασμός για το 2023

Πιερρακάκης: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι καταλύτης

Στη Netcompany-Intrasoft το κομβικό έργο για το Ευρωπαϊκό Πορτοφόλι Ψηφιακής Ταυτότητας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider