Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται οι ευρωπαϊκές χώρες στον τομέα της πέμπτης γενιάς δικτύων, ευρύτερα γνωστής και ως 5G, σε μια προσπάθεια να φτάσουν τις επιδόσεις αμερικανικών και ασιατικών χωρών αλλά και να προσεγγίσουν τον στόχο της ΕΕ για την Κοινωνία του Gigabit έως το 2030. Την ίδια στιγμή βέβαια, και παρά τα βήματα που γίνονται, η Ευρώπη φαίνεται να υστερεί όχι τόσο σε υιοθέτηση όσο σε επιδόσεις.
Το παραπάνω προκύπτει από το πρόσφατο report της Ookla, το οποίο εξετάζει την πρόοδο του 5G στις ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με τους διεθνείς ανταγωνιστές τους. Σύμφωνα με αυτό, η υιοθέτηση της πέμπτης γενιάς δικτύων στην Ευρώπη βελτιώθηκε το προηγούμενο έτος συνέχισε ωστόσο να υστερεί σε σχέση με τους παγκόσμιους ομολόγους της. Για την ακρίβεια, βάσει του GSMA Intelligence, το 4ο τρίμηνο του 2022, η υιοθέτηση 5G στην Ευρώπη αντιπροσώπευε το 7,4 % των συνολικών συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα κατά 2,5%. Ακόμα και στις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις εντός Ευρώπης βέβαια, τα ποσοστά απέχουν μακράν από αντίστοιχα που παρατηρούνται σε χώρες της Αμερικής και της Ασίας. Για παράδειγμα στην Ελβετία, που ξεχωρίζει μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, η υιοθέτηση του 5G φτάνει το 21% όταν στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 43,1%, στη Νότια Κορέα σε 42,4% στην Κίνα σε 36,3%, στην Αυστραλία σε 30,1% και στην Ιαπωνία σε 28,5%.
Στην πρώτη πεντάδα από άποψη διαθεσιμότητας 5G η Ελλάδα
Σε κάθε περίπτωση βέβαια, η αύξηση των 5G smartphones και η ανάπτυξη δικτύων 5G με χρήση φάσματος χαμηλής ζώνης που παρατηρήθηκαν το περασμένο έτος, είχαν ως αποτέλεσμα η διαθεσιμότητα του 5G (δηλαδή το ποσοστό των χρηστών σε συσκευές με δυνατότητα 5G που περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους με πρόσβαση σε δίκτυα 5G) να έχει αυξηθεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το 2022.
Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και η χώρα μας, η οποία περιλαμβάνεται στην χρυσή πεντάδα των ευρωπαϊκών χωρών με την μεγαλύτερη διαθεσιμότητα. Για την ακρίβεια στην πρώτη θέση βρέθηκε η Κύπρος με την διαθεσιμότητα να φτάνει στο 49,8% όταν στις ΗΠΑ ήταν 56%, ακολούθησε η Ελβετία όπου η διαθεσιμότητα έφτασε το 46,1%, η Δανία με 42,7% και η Ελλάδα όπου η διαθεσιμότητα έφτασε το 37,3%. Την χρυσή πεντάδα έκλεισε η Ολλανδία με την διαθεσιμότητα να εκτιμάται από την Ookla στο 34,8%. Ενδεικτικό της καλής επίδοσης στον εν λόγω τομέα είναι ότι στη Νότια Κορέα, στην Κίνα και στη Σαουδική Αραβία η διαθεσιμότητα του 5G κινείται κάτω από τα προαναφερθέντα επίπεδα φτάνοντας το 35,1%, το 25,7% και το 25% αντίστοιχα.
Στη μέση της ευρωπαϊκής κατάταξης από άποψη επιδόσεων 5G - Πτώση 30% στη μέση ταχύτητα download
Σε αντίθεση όμως με την διαθεσιμότητα, που κινείται σε καλά επίπεδα, οι επιδόσεις του 5G και των ταχυτήτων αυτού, δεν φαίνεται να εντυπωσιάζουν, όπως επισημαίνει η Ookla. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Speedtest Intelligence®, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάζουν μέσες ταχύτητες λήψης 5G (download) κάτω από 200 Mbps, γεγονός που τις τοποθετεί στην κατηγορία των χωρών που η Ookla ονομάζει 5G Improvers, επισημαίνοντας ότι επιδέχονται βελτιώσεις. Εξαίρεση αποτελεί η Βουλγαρία, η οποία αποτελεί την μοναδική χώρα που βάσει επιδόσεων τοποθετείται στην παγκόσμια λίστα με τους 5G Leaders, στην οποία εμπεριέχονται χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Νότια Κορέα, η Σιγκαπούρη και το Κατάρ, όπου η μέση ταχύτητα λήψης 5G φτάνει μεσοσταθμικά τα 342,71 Mbps. Ωστόσο στην κατάταξη του 2022 υπήρξαν και πέντε χώρες (Σουηδία, Κύπρος, Φινλανδία, Δανία και Νορβηγία) που κατάφεραν να ενταχθούν στην λίστα των High Performers, επιτυγχάνοντας μέση ταχύτητα λήψης 5G άνω των 200 Mbps.
Η χώρα μας όπως και οι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία) έμειναν πιο πίσω από άποψη μέση ταχύτητας. Για την ακρίβεια η Ελλάδα παρουσίασε μέση ταχύτητα download στο 5G 165,10 Mbps, επίδοση μειωμένη κατά 29,3% σε σχέση με πέρυσι. Σε σχέση με τις ισχυρές της Ευρώπης είχε καλύτερες επιδόσεις, εκτός από την Γαλλία όπου η μέση ταχύτητα να έφτασε τα 198,45 Mbps. Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία και Ισπανία βρέθηκαν στις τελευταίες θέσεις της λίστας με την μέση ταχύτητα του 5G τους να φτάνει τα 139,12 Mbps, 130,64 Mbps, 125,87 Mbps και 98,01 Mbps αντίστοιχα.
Για μια τάξη μεγέθους να αναφέρουμε ότι οι χώρες με τις κορυφαίες επιδόσεις σε αυτόν τον τομέα παρουσιάζουν ταχύτητες 549,71 Μbps(Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), 496,93 Mbps (Νότια Κορέα), 388,66 Mbps (Σιγκαπούρη) και 344,41 Mbps (Σαουδική Αραβία).
Η αντιστρόφως ανάλογη πορεία των επιδόσεων των 5G δικτύων σε σχέση με την διαθεσιμότητά τους παρατηρείται σύμφωνα με την Ookla στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, δεδομένου ότι η μέση ταχύτητα του 5G έχει μειωθεί στην πλειονότητα των χωρών, εκτός από τη Γαλλία και τη Δανία.
H πτώση των επιδόσεων βέβαια δεν αποτελεί έκπληξη αφού η αύξηση της υιοθέτησης δημιουργεί οδηγεί σε μεγαλύτερη συμφόρηση του δικτύου. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί την μοναδική αιτία. Η Ευρώπη υποφέρει από τον κατακερματισμό, τα χαμηλά επίπεδα ARPU (μέσο έσοδο χρήστη) λόγω αυξημένου ανταγωνισμού αλλά και επίπεδα Capex που είναι τα μισά από αυτά των ΗΠΑ και του Καναδά, ενώ τον τελευταίο χρόνο ήρθε αντιμέτωπη με μια μεγάλη αύξηση του ενεργειακού κόστους και με μια πληθωριστική κρίση που μείωσε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένου το κόστος ανάπτυξης του 5G σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ σε περίπου 400 δισ. ευρώ, όπως εκτιμά σχετική έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι πάροχοι δεν έχουν δει ακόμη πρόσθετα έσοδα από το 5G ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν επενδύσεις για την βελτίωση των επιδόσεων των δικτύων.