Με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, θα συναντηθούν την Πέμπτη τα διευθυντικά στελέχη των Google, Microsoft, OpenAI και Anthropic προκειμένου να συζητήσουν βασικά θέματα τεχνητής νοημοσύνης (AI), σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Σύμφωνα με το Reuters, η πρόσκληση προς τους Διευθύνοντες Συμβούλους επισημαίνει την «προσδοκία του προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι εταιρείες σαν τη δική σας πρέπει να βεβαιωθούν ότι τα προϊόντα τους είναι ασφαλή πριν τα καταστήσουν διαθέσιμα στο κοινό».
Οι ανησυχίες σχετικά με την ταχέως αναπτυσσόμενη τεχνολογία AI περιλαμβάνουν θέματα όπως οι παραβιάσεις απορρήτου καθώς και ανησυχίες ότι θα μπορούσε να πολλαπλασιάσει τις απάτες και την παραπληροφόρηση. Η κυβέρνηση αναζητά επίσης απαντήσεις σχετικά με τα προτεινόμενα μέτρα ελέγχου για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τον αντίκτυπό της στην εθνική ασφάλεια και στην εκπαίδευση.
Στη συνάντηση της Πέμπτης θα παρευρεθούν μεταξύ άλλων ο Επιτελάρχης του Μπάιντεν Τζεφ Ζίεντς, ο Αναπληρωτής Επιτελάρχης Μπρους Ριντ, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, ο Διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Λάελ Μπρέιναρντ και η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι τέσσερις επικεφαλής των επιχειρήσεων --Σαμ Άλτμαν για την OpenAI, Ντάριο Αμοντέι για την Anthropic, Σάτια Ναντέλα για την Microsoft και Σούνταρ Πιτσάι για την Google-- επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους.
Εχθές, ο Τζέφρι Χίντον, πρωτοπόρος της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), παραιτήθηκε από την Google επισημαίνοντας τους κινδύνους που ενέχει η τεχνολογία αυτή. «Παραιτήθηκα ώστε να μπορώ να μιλάω για τους κινδύνους από την AI χωρίς να πρέπει να σκεφτώ με ποιον τρόπο αυτό θα επηρεάσει την Google» επεσήμανε ο Τζέφρι Χίντον. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Τhe New York Times, ο Χίντον εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με την ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να δημιουργεί πειστικές ψευδείς εικόνες και κείμενα συνθέτοντας έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι «δεν θα μπορούν πλέον να γνωρίζουν τι είναι αληθινό».
Εξάλλου, το ChatGPT, εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης που αλληλεπιδρά σαν να συνομιλεί της OpenAI, επιχείρησης που χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από την Microsoft, έχει μπει στο στόχαστρο των νομοθετών των ΗΠΑ καθώς έχει γίνει η ταχύτερα αναπτυσσόμενη καταναλωτική εφαρμογή στην ιστορία με πάνω από 100 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως.
Στην Ευρώπη, η Κομισιόν ελπίζει να πρωτοστατήσει εκ νέου με ένα επί τούτου ρυθμιστικό πλαίσιο, όπως έκανε με τον κανονισμό για τα προσωπικά δεδομένα.