Νέοι «λεωφόροι» δεδομένων ανοίγονται στην Ελλάδα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νέοι «λεωφόροι» δεδομένων ανοίγονται στην Ελλάδα
Οι εξελίξεις σε υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών και data center

Ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο της μετατροπής της σε κόμβο διακίνησης δεδομένων της ευρύτερης περιοχής έρχεται η Ελλάδα το 2024, με πολλαπλές επενδυτικές κινήσεις, σε υποθαλλάσια και υπέργεια καλώσια οπτικών ινών αλλά και data centers, που έχουν ανακοινωθεί, να μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης. Πέρα από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη μάλιστα, στρατηγική θέση στην συνδεσιμότητα φαίνεται να αποκτά και η Κρήτη, μπαίνοντας με αξιώσεις στον διεθνή ψηφιακό χάρτη.

Το νέο υποθαλάσσιο καλώδιο GreenMed

Στις πιο πρόσφατες εξελίξεις στο εν λόγω πεδίο εντάσσεται η ανακοίνωση της Sparkle, ενός εκ των 10 μεγαλυτέρων διεθνών παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών διασύνδεσης παγκοσμίως, για το νέο υποβρύχιο καλώδιο GreenMed. Το GreenMed θα δημιουργήσει έναν καινοτόμο διάδρομο δικτύου οπτικών ινών για να συνδέσει, μέσω ενός εναλλακτικού, χαμηλής καθυστέρησης, δικτύου, την Κεντρική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τις χώρες της Κεντρικής-Ανατολικής Μεσογείου.

Συγκεκριμένα ​​ το καινούργιο υποβρύχιο καλωδιακό σύστημα θα διασχίσει την Αδριατική Θάλασσα συνδέοντας την Ιταλία με την Κροατία, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία, την Ελλάδα (Κρήτη) και την Τουρκία και στη συνέχεια θα επεκταθεί περαιτέρω στη Μεσόγειο. Από τις ακτές της Αδριατικής στην Ιταλία, το σύστημα θα συνδεθεί με χερσαίο δίκτυο με τον ψηφιακό κόμβο του Μιλάνου και από εκεί, θα προχωρήσει προς τους άλλους μεγάλους ευρωπαϊκούς κόμβους διαδικτύου και cloud.

Στόχος όπως τόνισε ο τόνισε ο Enrico Bagnasco, Διευθύνων Σύμβουλος της Sparkle, είναι η εταιρεία να συνεχίσει την επέκταση του δικτύου της, δημιουργώντας μια διαδρομή με καινοτόμα χαρακτηριστικά που διασχίζει τη Μεσόγειο για να υποστηρίξει τη ζήτηση για διηπειρωτική συνδεσιμότητα και την αυξανόμενη ψηφιοποίηση της περιοχής των Βαλκανίων».

Σημειωτέον ότι πέρα από το σύστημα GreenMed, στο νησί της Κρήτης θα φτάσει και το καλωδιακό δίκτυο BlueMed της Sparkle, που συνδέει την Ιταλία με τη Γαλλία, την Ελλάδα και διάφορες χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο μέχρι να φτάσει στην Άκαμπα της Ιορδανίας.

Η EXA Infrastructure και η Lancom

Η επέκταση του υποθαλάσσιου καλωδιακού δικτύου της Sparkle βέβαια δεν είναι η μοναδική που ενισχύει την συνδεσιμότητα της Ελλάδας και ειδικά της Κρήτης. Να θυμίσουμε ότι λίγο πριν εκπνεύσει το 2023 η EXA Infrastructure, μία εταιρεία της I Squared Capital που αποτελεί τη μεγαλύτερη εξειδικευμένη πλατφόρμα ψηφιακών υποδομών διασύνδεσης της Ευρώπης με τη Βόρεια Αμερική (σ.σ. διαθέτει δίκτυο 142.000 χιλιομέτρων δικτύων οπτικών ινών, σε 34 χώρες) ανακοίνωσε τη νέα συνεργασία με την ελληνική εταιρεία Lancom.

Στο πλαίσιο αυτό επισημάνθηκε ότι η EXA Infrastructure, θα προσθέσει 550 χιλιόμετρα ενός νέου συστήματος DWDM σε δύο διαδρομές οπτικής ίνας με τερματισμό τα Χανιά της Κρήτης. Πρόκειται για μια δεύτερη εναλλακτική υποθαλάσσια διαδρομή της EXA Infrastructure, η οποία πλέον αποκτά ισχυρή θέση στην ελληνική αγορά και σχεδιάζει και νέες κινήσεις στη χώρα.

Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε σε πρόφαση ενημέρωση των ΜΜΕ, με αφορμή την ανακοινωθείσα στρατηγική συνεργασία με την ελληνική εταιρεία data center Lancom, οι νέες επεκτάσεις αναμένεται να αναπτύξουν έτι περαιτέρω το αποτύπωμα του δικτύου της EXA συνδέοντας τα Χανιά τόσο με την Αθήνα, όσο και με την Πρέβεζα, που αποτελούν τρεις αναδυόμενους κόμβους συνδεσιμότητας, προσφέροντας πρόσθετες επιλογές ποικιλομορφίας δρομολόγησης.

Η απευθείας σύνδεση του δικτύου με την Αθήνα θα είναι έτοιμη για εξυπηρέτηση το πρώτο τρίμηνο του 2024, ενώ η δεύτερη φάση αναμένεται να είναι έτοιμη εντός του τρίτου τριμήνου.

Η όλη κίνηση αυτή, με την αύξηση των υποθαλάσσιων καλωδίων που συνδέονται με τη χώρα και με τα νέα data centers αναμένεται να διαμορφώσει το “υπόστρωμα” για προσέλκυση, νέων επενδύσεων, δεδομένου μάλιστα ότι την επόμενη διετία εκτιμάται ότι θα τριπλασιαστεί η κινηση σε Βουλγαρία, Ελλάδα, Τουρκία.

Το παζλ της συνδεσιμότητας

Το παζλ της συνδεσιμότητας συμπληρώνεται φυσικά και με τα κέντρα δεδομένων που έχουν ανακοινωθεί και πλέον φαίνεται να προχωρά η υλοποίησή τους.

Πέρα από τις εξελίξεις που υπάρχουν στην περίπτωση της Micrοsoft, η οποία βρίσκεται σε φάση επιλογής αναδόχου για να ξεκινήσει η κατασκευή ενός εκ των τριών data center που προτίθεται να κατασκευάσει στην Αθήνα, τα σχέδιά της προχωρά και η Digital Realty -Lamda Hellix. Σε αυτά περιλαμβάνεται η δημιουργία νέου carrier neutral Data Center στο Ηράκλειο της Κρήτης. Το HERAKLION-1, όπως είναι η επωνυμία του νέου data center που θα υποστηρίξει την ανάπτυξη έως και 6,5 MW εγκατεστημένου φορτίου ΙΤ, αποτελεί επένδυση της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, θα είναι έτοιμο στις αρχές του 2025. Ήδη δε φαίνεται να λειτουργεί ως μαγνήτης για μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους.

Αντίστοιχα σχέδια για την Κρήτη έχει και η βορειοελλαδική Lancom, η οποία έχει ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες για την κατασκευή του τέταρτου κέντρου δεδομένων της -πανελλαδικά- στην Κρήτη. Το Balkan Gate Crete, το οποίο θα αποτελέσει το πρώτο Tier III carrier neutral Data Center της περιοχής, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024. Στόχος είναι να αποτελέσει έναν αποκλειστικά ουδέτερο κόμβο πάνω στον οποίο θα συνδέονται όλα τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών που θα ποντιστούν στη Μεσόγειο και το Αιγαίο και θα προσαιγιαλώνονται στα υφιστάμενα και μελλοντικά Cable Landing Stations (CLS) του νησιού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρονιά σταθμός το 2024 για τη συνδεσιμότητα στην Ελλάδα - Το 5G SA, τα data centers και οι προκλήσεις

Eπένδυση που θα προσθέσει 2,2 δισ. ευρώ στο ελληνικό ΑΕΠ τα Data Centers της Google

Στο μικροσκόπιο της ΕΕ υποθαλάσσια καλώδια και τηλεπικοινωνίες

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider