Άλματα έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία πενταετία στο σκέλος του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας, με περισσότερους από 280 διαγωνισμούς να έχουν προκηρυχθεί μέχρι σήμερα και 320 συμβάσεις να έχουν υπογραφεί έως τώρα. Για την ολοκλήρωση της ψηφιακής στροφής δε, η οποία προβλέπει σχεδόν το σύνολο των αλληλεπιδράσεων των πολιτών με το κράτος να μπορούν να γίνονται ψηφιακά, απομένουν περίπου 60 έργα αλλά και τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα που προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης. Γεγονός που θέτει εν αμφιβόλω την υλοποίηση ενός μικρού μέρους των έργων που δεν είναι ώριμα ακόμα.
Τα παραπάνω ήταν τα συμπεράσματα από την παρουσίαση του έργου της ΚτΠ, στην εκδήλωση «Από τον σχεδιασμό στην υλοποίηση» που πραγματοποιήθηκε χθες παρουσία μέρους της πολιτικής ηγεσίας της χώρας. «Πλέον η ψηφιακή πρόοδος της Ελλάδας είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, αποτυπώνεται στις αλληλεπιδράσεις πολιτών και επιχειρήσεων με το κράτος και αναγνωρίζεται. Αυτά τα 5 χρόνια καταφέραμε πάντα υπό την καθοδήγηση του Υπουργείου και με την συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων να βάλουμε την χώρα στην τροχιά του ψηφιακού μετασχηματισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΚτΠ, Σταύρος Ασθενίδης.
280 διαγωνισμοί από το 2019
Σημείωσε δε ότι από το 2019 έως και σήμερα ο εκτελεστικός βραχίονας του υπουργείου έχει προκηρύξει περισσότερους από 280 διαγωνισμούς που ξεπερνούν τα 2 δισ. ενώ έχει υπογράψει 320 συμβάσεις ύψους 3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον ίδιο η ΚτΠ συνέβαλε καταλυτικά στην υλοποίηση έργων κρατικής ενίσχυσης πολιτών και επιχειρήσεων υλοποιώντας δράσεις όπως η Ψηφιακή Μέριμνα, το Freedom Pass, το Fuell Pass, το Power Pass, το Market Pass, το Dentist Pass το Youth Pass, το Τουρισμός για όλους, το smart readiness, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
«Έως τώρα έχουμε πληρώσει περίπου 2,5 δισ σε αναδόχους και δικαιούχους και διαχειριζόμαστε περίπου 380 έργα (2,5 δις) σε διάφορες φάσεις ωριμότητας. Και βέβαια πρωταγωνιστούμε στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0». με σχεδόν 80 έργα και δράσεις ύψους 2 δισ. ευρώ» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΚτΠ.
60 έργα για να ολοκληρωθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός
Προσέθεσε δε ότι «τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα», καθώς το έργο της Κοινωνίας της Πληροφορίας αφορά τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου οι πληροφορίες είναι ευρέως προσβάσιμες, η τεχνολογία είναι διαθέσιμη για όλους και η ψηφιακή ανισότητα μειώνεται.
Για την συνέχεια βέβαια, ανέφερε ότι το στοίχημα δεν είναι εύκολο, καθώς απομένουν να προκηρυχθούν ακόμα 60 έργα, Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) με 50 εξ αυτών, συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ., να εκτιμάται ότι θα προκηρυχθούν τους επόμενους μήνες. Ωστόσο μέρος κάποιων έργων που δεν είναι ώριμα και των οποίων οι χρόνοι υλοποίησης εκτείνονται σε σημαντικό βάθος χρόνου κινδυνεύουν να μείνουν εκτός
Ψηφιακά έργα κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Ταμείου Ανάκαμψης
«Μας ανησυχούν τα έργα των ψηφιοποιήσεων, τα οποία είναι μεγάλα, αλλά θεωρώ ότι θα είμαστε εντός στόχων. Δεν θα είμαστε στο 100%, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν έργα που να λες με σιγουριά ότι δεν θα γίνουν από αυτά που τρέχει η ΚτΠ» τόνισε ο κ. Ασθενίδης και πρόσθεσε: Οι χρόνοι είναι πιεστικοί. Κάθε μέρα που περνάει είναι δύσκολη. Υπάρχουν πολύ σφιχτά χρονοδιαγράμματα για πολύ περίπλοκα έργα. Είναι έργα υπηρεσιών, τα οποία έχουν αυξημένη δυσκολία και στην ωρίμανση και στην προκήρυξη».
Όπως εκτίμησε ο ίδιος, σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό της ΚτΠ, θα γίνει το 80%-85% των έργων. Τα έργα που είναι ήδη συμβασιοποιημένα δεν κινδυνεύουν. Συνεχίζουμε να πιέζουμε να ολοκληρωθούν τα έργα» πρόσθεσε σε δηλώσεις του στο περιθώριο της ίδιας εκδήλωσης ο κ. Ασθενίδης.