Νέα εργαλεία ΑΙ έρχονται στο Δημόσιο

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα εργαλεία ΑΙ έρχονται στο Δημόσιο
Τα σχέδια του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης σε διάφορους τομείς του Δημοσίου.

Αρωγό στην κατάργηση της γραφειοκρατίας και στην επιτάχυνση των διαδικασιών φιλοδοξεί να καταστήσει η κυβέρνηση την τεχνητή νοημοσύνη, μετά και το επιτυχημένο «test drive» που πραγματοποίησε με την ενσωμάτωσή της AI στο ελληνικό Κτηματολόγιο. Οι επόμενοι τομείς που τίθενται σε προτεραιότητα για τη χρήση εργαλείων ΤΝ είναι αυτοί της υγείας, της δικαιοσύνης και της πολιτικής προστασίας.

Το παραπάνω επεσήμαναν χθες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης κατά την παρουσίαση της νέας πλατφόρμας νομικού ελέγχου του Κτηματολογίου, η οποία χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη.

«Τα τελευταία τρία χρόνια έχει συντελεστεί μια επανάσταση στα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και οι τεχνολογικοί κολοσσοί υπόσχονται θαύματα. Δικό μας καθήκον είναι να δούμε αν και κατά πόσο αυτά τα “θαύματα” μπορούν να γίνουν λύσεις για να βοηθήσουν το δικό μας έργο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τα συναρμόδια υπουργεία ώστε να βρεθούν λύσεις με την βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης σε χρονοβόρες και πολύπλοκες διαδικασίες.

Στην περίπτωση της Δικαιοσύνης, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα σύστημα αντίστοιχο με αυτό του κτηματολογίου, που θα μπορεί ένα γλωσσικό μοντέλο (LLM) να διαβάζει κείμενα ανακρίσεων, δικογραφίες, καταθέσεις, τα διάφορα στοιχεία που εισέρχονται από φορείς και εταιρείες καθώς και προηγούμενες αποφάσεις για τη νομολογία, δεδικασμένα για παρόμοιες υποθέσεις. Στόχος είναι να διευκολυνθεί η δουλειά των δικαστών και να κινηθεί πιο γρήγορα η δικαιοσύνη, γεγονός που χαρακτηρίζεται κομβικό όχι μόνο για τους πολίτες αλλά και για την προσέλκυση επενδύσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως και στην περίπτωση του Κτηματολογίου, το εν λόγω σύστημα, δεν θα λαμβάνει αποφάσεις αλλά αλλά θα εντοπίζει στοιχεία που χρειάζεται να αναζητήσει ο δικαστής σε εκατοντάδες σελίδες εγγράφων για να βγάλει την απόφασή του. Οι συζητήσεις μεταξύ των υπουργείων για το συγκεκριμένο εργαλείο έχουν ήδη ξεκινήσει χωρίς ωστόσο να υπάρχει προς ώρας κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο. Σε κάθε περίπτωση οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν με βάσει τις ανάγκες των δικαστών, κάτι που συνέβη και στο Κτηματολόγιο.

Σημαντικό αντίκτυπο θα μπορούσε να έχει η τεχνητή νοημοσύνη και στον τομέα της υγείας, με τους υπουργούς να επισημαίνουν ότι η TN θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην αξιοποίηση των απεικονιστικών εξετάσεων και στις βάσεις δεδομένων των νοσοκομείων. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι στην περίπτωση της υγείας τέτοιου είδους συστήματα έχουν προχωρήσει πολύ, κάνοντας ακόμα και προβλέψεις διάγνωσης ασθενειών. Ένα τέτοιο πρόγραμμα μάλιστα το οποίο τρέχει το MIT σε συνεργασία με 60 νοσοκομεία στον κόσμο, λαμβάνοντας τα ανωνυμοποιημένα δεδομένα τους, ισχυρίζεται ότι μπορεί να κάνει πρόβλεψη του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του πνεύμονα έως και πέντε χρόνια νωρίτερα από την δυνατότητα διάγνωσης των γιατρών. Στο εν λόγω πρόγραμμα ήδη συμμετέχει και το ελληνικό νοσοκομείο Άγιος Σάββας.

Κομβικό ρόλο θα μπορούσε να παίξει η χρήση της ΤΝ και στην πολιτική προστασία, όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις πυρκαγιών ή και στην ανάλυση των πλημμυρικών φαινομένων και πάλι για λόγους πρόβλεψης. Πέρα από αυτό βέβαια το υπουργείο φέρεται να σχεδιάζει και ένα ακόμα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που σχετίζεται με την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων. Το μοντέλο αυτό το οποίο θα τρέξει από το 2025 σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος και το Κτηματολόγιο θα ασχολείται με την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων. Μέσα από δορυφορικές φωτογραφίες, οι οποίες ήδη υπάρχουν και αναμένεται να αυξηθούν από το 2026 και έπειτα όπου θα μπουν σε τροχιά κι άλλοι μικροδορυφόροι θα μπορεί να εντοπίζει δασικές εκτάσεις που έχουν καεί τα προηγούμενα χρόνια και μέσα από αλγορίθμους να παρουσιάζει δεδομένα της εξέλιξής τους. Πόσο συχνά αρχίζει να αναγεννάται η βλάστηση και πρασινίζει το τοπίο ακόμα κι αν υπάρχουν ενδείξεις παράνομης δόμησης στις περιοχές αυτές.

Πιλοτικές εφαρμογές εργαλείων ΤΝ έχουν δοκιμαστεί και σε άλλους τομείς όπως σε αυτόν του τουρισμού. Σύμφωνα με τον υπουργό και τον υφυπουργό «όπου υπάρχει μεγάλος όγκος δεδομένων, μπορούμε να περιμένουμε και υλοποιήσεις εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης».

Τα πρώτα αποτελέσματα άλλωστε, μέσω της πιλοτικής πλατφόρμας νομικού ελέγχου του Κτηματολογίου ήταν εξαιρετικά. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με το εργαλείο που παρουσιάστηκε επισήμως χθες και θα τεθεί σε καθολική εφαρμογή από τις 20 Σεπτεμβρίου για να πραγματοποιεί με την βοήθεια της ΑΙ τον νομικό έλεγχο των πράξεων του Κτηματολογίου, ο χρόνος μειώνεται αισθητά. Κατά την πιλοτική του εφαρμογή διαπιστώθηκε ότι ο νομικός έλεγχος διαρκεί μόλις δέκα λεπτά. Μάλιστα ολοκληρώθηκαν 2.000 υποθέσεις ακινήτων του Κτηματολογίου - μεταβιβάσεις, αποδοχές κληρονομιάς κλπ - σε διάρκεια δύο περίπου μηνών έναντι πέντε που θα χρειάζονταν με την έγχαρτη διαδικασία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η τεχνητή νοημοσύνη έφτασε στο ελληνικό Δημόσιο - Με AI o νομικός έλεγχος στο Κτηματολόγιο

ΔΝΤ: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης

Παπαστεργίου για Gov.gr Wallet: Η αρχή μιας νέας εποχής το consent

gazzetta
gazzetta reader insider insider