Τα 10,4 δισ. θα φτάσει η αγορά ΤΠΕ την επόμενη πενταετία

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα 10,4 δισ. θα φτάσει η αγορά ΤΠΕ την επόμενη πενταετία
Τα μεγέθη της αγοράς, οι εκτιμήσεις και οι βασικές προκλήσεις για τη συνέχεια.

Εν μέσω προκλήσεων αλλά με ισχυρές προοπτικές να εξελιχθεί σε βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται ο κλάδος της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ), με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για πολλαπλασιασμό της αξίας του την επόμενη πενταετία.

Τα μεγέθη και οι προοπτικές της αγοράς

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την μελέτη της Deloitte που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ), με τίτλο «Οι προοπτικές του κλάδου ΤΠΕ στην Ελλάδα» και η οποία παρουσιάστηκε χθες στο «Digital Economy Forum 2024», η αξία του κλάδου μπορεί να φτάσει τα 10,4 δισ. ευρώ το 2029 ή περίπου το 4,6% του εθνικού ΑΕΠ, καταγράφοντας αύξηση 35% έναντι του 2024 και 80% έναντι του 2019. Αν δε η χώρα μας καταφέρει να συγκλίνει με την Ευρώπη στους δείκτες ψηφιακής οικονομίας, η αξία θα μπορούσε να εκτοξευτεί ακόμα και στα 12,5 δισ. Ευρώ, ποσό που θα αντιστοιχεί στο 5,5% του ΑΕΠ.

Σήμερα, βάσει της μελέτης, οι εταιρείες του κλάδου, παρουσιάζουν εκτιμώμενο κύκλο εργασιών ύψους 13,8 δισ. ευρώ ετησίως και απασχολούν άνω των 260.000 εργαζόμενους. Επιπλέον, ο κλάδος είναι υπεύθυνος για το 24% των άμεσων ξένων επενδύσεων, ενώ συνεισφέρει 4% στις συνολικές εξαγωγές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της συμβολής του κλάδου είναι ότι η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, μέσω του gov.gr, απέφερε περίπου 3 δισ. ευρώ οφέλη τα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας του, ενώ η ψηφιοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης έχει αποφέρει 2,5 δισ. ευρώ σε επιπλέον έσοδα μέσω περιορισμού της φοροδιαφυγής.

Η εξέλιξή του δε θα μπορούσε να στηρίξει τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, όπως η υγεία (20%), η ενέργεια (15%) και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (11%).

Αισιοδοξία αλλά και προκλήσεις στον κλάδο

Για να ενισχυθεί περαιτέρω η ανάπτυξη της αγοράς ΤΠΕ ωστόσο, θα πρέπει να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες τεχνολογικές προτεραιότητες στην επόμενη τριετία. Αυτές είναι η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια και το cloud. Παράλληλα, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων και τα «μεγάλα δεδομένα» αποτελούν τομείς με σημαντικές δυνατότητες.

Επιπλέον θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τις σημαντικές προκλήσεις που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ανάπτυξή της, όπως η έλλειψη ταλέντου, οι ανεπαρκείς υποδομές και οι κανονιστικοί περιορισμοί. Προκλήσεις που αναγνωρίζουν και επισημαίνουν τα στελέχη του κλάδου. Αρκεί να αναφέρουμε ότι μόλις το 2% των στελεχών θεωρεί ότι οι υπάρχουσες ψηφιακές υποδομές επαρκούν, ενώ το 63% αναγνωρίζει ότι χρειάζονται σημαντικές βελτιώσεις.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, και δεδομένης της παγκόσμιας ψηφιακής στροφής, τα στελέχη του κλάδου παραμένουν αισιόδοξα. Βάσει της μελέτης το 53% δηλώνει «επιφυλακτικά αισιόδοξο», ενώ το 6% βλέπει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης, κυρίως μέσω αναδυόμενων τεχνολογιών και ψηφιακού μετασχηματισμού στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Οι άξονες ανάπτυξης

Δεδομένων των παραπάνω η μελέτη προτείνει τέσσερις βασικούς άξονες για τη μελλοντική ανάπτυξη του κλάδου. Ο πρώτος αφορά τη διεθνοποίηση με ενίσχυση των εξαγωγών και δημιουργία διεθνών κέντρων, όπως data centers.

Ο δεύτερος είναι η επένδυση στην καινοτομία μέσω της στήριξης της ανάπτυξης καινοτομών λύσεων για εθνικές ανάγκες, όπως η κυβερνοασφάλεια και η άμυνα. Ο τρίτος είναι το ανθρώπινο δυναμικό με έμφαση στην προσέλκυση ταλέντου από το εξωτερικό και δημιουργία νέων μεταπτυχιακών προγραμμάτων στον τομέα των ψηφιακών τεχνολογιών. Ο τέταρτος κινείται γύρω από την ψηφιακή κουλτούρα, digital first» με πλήρη ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Deloitte: Σε νέα υψηλά ο κλάδος της Πληροφορικής και Επικοινωνιών το 2029

Entersoft - Softone: Ανακοινώθηκε η ένταξή τους σε έναν ενιαίο οργανισμό

Νεμπής: Δεν μας αρκεί να είμαστε ο κορυφαίος τηλεπικοινωνιακός πάροχος της Ελλάδας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider