Γεγονός τα πρώτα υπόγεια αγροκτήματα στις πόλεις

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γεγονός τα πρώτα υπόγεια αγροκτήματα στις πόλεις

Δεν είναι επιστημονική φαντασία. Τα υπόγεια αγροκτήματα στις πόλεις είναι πλέον γεγονός. Εγκαταλειμμένοι αστικοί χώροι όπως υπόγεια τούνελ και πάρκινγκ βρίσκουν νέους ρόλους αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως «υπόγεια αγροκτήματα» για την καλλιέργεια λαχανικών και άλλων φυτών. Η ιδέα του καλλιέργειας φυτών σε υπόγειους αστικούς χώρους (Farming Underground), γεννήθηκε στην προσπάθεια ανεύρεσης εναλλακτικών τρόπων καλλιέργειας και ακολούθησε την υδροπονία.

Αρκετά μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, σε πλήρως διαμορφωμένους χώρους που άλλοτε ήταν έρημοι και σήμερα είναι εξοπλισμένοι με υδροπονικά συστήματα που επιτρέπουν την ανάπτυξη φυτών χωρίς χώμα, αναπτύσσονται καλλιέργειες οι οποίες δεν βρίσκονται αντιμέτωπες με απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, δεν επηρεάζονται από την αλλαγή των εποχών του χρόνου. Τα πλεονεκτήματα αυτών των καλλιεργειών είναι ότι η παραγωγή να μπορεί να συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ η έλλειψη επιβλαβών οργανισμών και ζιζανίων βοηθά στο να μην χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα και άλλες χημικές ουσίες. Με δεδομένη την κλιματική αλλαγή, η ανάπτυξη νέων τρόπων καλλιέργειας είναι μονόδρομος, πόσο μάλλον όταν αυτές μπορούν να γίνονται μέσα στον αστικό ιστό των πόλεων αξιοποιώντας χώρους που σε διαφορετική περίπτωση θα παρέμεναν αναξιοποίητοι.

Η μέθοδος αυτή, η οποία μετρά ζωή μόλις δύο χρόνια, ξεκίνησε στην Ευρώπη, τον Ιούνιο του 2015 από το Λονδίνο, όπου σε εγκαταλειμμένα καταφύγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καλλιεργήθηκαν λαχανικά και αρωματικά φυτά. Στη συνέχεια η νέα αυτή μέθοδος πέρασε και στην Ολλανδία και ακολούθως στη Γάλλια, στο Παρίσι, όπου στην περιοχή Goutte d’Or και σε συγκρότημα 300 κατοικιών, οι κάτοικοι δημιούργησαν σε υπόγειο πάρκινγκ, χώρο καλλιέργειας 3.500 τ.μ. (με όνομα La Caverne), από τον οποίο μοιράζονται την παραγωγή συνολικά 40 τόνων ετησίως, των οργανικών λαχανικών που παράγουν. Ακολούθησε το ταξίδι έξω από τα ευρωπαϊκά σύνορα, στην Άπω Ανατολή και συγκεκριμένα στο Τόκυο και τη Σεούλ (στο Σταθμό Μετρό Gwanghwamun Station, ο οποίος βρίσκεται σε λειτουργία). Πρόσφατα η μέθοδος αυτή υιοθετήθηκε και στη Σουηδία και ήδη έγιναν τα εγκαίνια δύο χώρων που χρησιμοποιούν τη μέθοδο Farming Underground, ενώ αναμένεται να λειτουργήσει και ένας τρίτος χώρος έως τις αρχές του επόμενου μήνα

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider