Συμφωνία-ορόσημο με την Airbnb, την Booking, την Expedia Group και την Tripadvisor πέτυχε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την κοινή χρήση δεδομένων. Χάρη στη συμφωνία, η Eurostat, η Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπορεί να δημοσιεύει δεδομένα σχετικά με τα καταλύματα, τα οποία τίθενται σε βραχυχρόνια μίσθωση μέσω των εν λόγω πλατφορμών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ειδικότερα η συμφωνία, που υπεγράφη μεταξύ κάθε πλατφόρμας και της Eurostat, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προβλέπει την παροχή τακτικών και αξιόπιστων δεδομένων από τις τέσσερις πλατφόρμες. Τα κοινά δεδομένα, τα οποία θα συγκεντρώνονται σε επίπεδο δήμων, θα περιλαμβάνουν τον αριθμό των διανυκτερεύσεων και τον αριθμό των επισκεπτών και οι πλατφόρμες θα τα μοιράζονται τακτικά.
Ωστόσο, λόγω της νομοθεσίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των επισκεπτών και των φιλοξενουμένων, που ισχύει στην ΕΕ, τα δεδομένα που θα παρέχονται δεν θα επιτρέπουν την αναγνώριση των πολιτών ή των ιδιοκτητών.
Επιπλέον η συμφωνία προβλέπει ότι τα δεδομένα που θα παρέχουν οι πλατφόρμες θα υποβάλλονται σε στατιστική επικύρωση και θα συγκεντρώνονται από την Eurostat για να δημοσιευθούν δεδομένα για όλα τα κράτη μέλη καθώς και για πολλές μεμονωμένες περιφέρειες και πόλεις. Η ανάλυση μάλιστα που θα κάνει η Eurostat θα βασίζεται σε συνδυασμένες πληροφορίες που έχει αποκτήσει και από τις 4 πλατφόρμες. Όπως αναφέρει η σχετική ενημέρωση της ΕΕ τα πρώτα στατιστικά στοιχεία θα κυκλοφορήσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2020.
Να υπενθυμίσουμε ότι η συνεργατική οικονομία ή οικονομία διαμοιρασμού, αναπτύσσεται ραγδαία σε ολόκληρη την Ευρώπη και φυσικά δεν αφορά μόνο στον κλάδο του τουρισμού αλλά καλύπτει καλύπτει μια ευρεία ποικιλία τομέων.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Eurostat το 2019, το 21% των πολιτών της ΕΕ χρησιμοποίησε έναν ιστότοπο ή μια εφαρμογή διαμοιρασμού για τη διαμονή του ενώ το 8% εξασφάλισε την μετακίνησή του μέσω αντίστοιχων υπηρεσιών.
Παρότι μάλιστα στον τομέα του τουρισμού η συνεργατική οικονομία προσφέρει ευκαιρίες τόσο σε καταναλωτές όσο και σε μικροεπιχειρηματίες, η ραγδαία ανάπτυξή της έχει κατά κοινή ομολογία διαταράξει τα ισχύοντα δεδομένα και έχει δημιουργήσει πολλές προκλήσεις, ιδιαίτερα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Εξαιτίας της οικονομίας διαμοιρασμού πολλές πόλεις σήμερα, μεταξύ των οποίων και η Αθήνα, καλούν να ξαναβρούν την ισορροπία μεταξύ της προώθησης του τουρισμού, με τα οικονομικά οφέλη που αυτή προσφέρει και τη διατήρηση της ακεραιότητας των τοπικών κοινοτήτων.
Με την σημερινή συμφωνία, σύμφωνα με την Επιτροπή, η Eurostat θα αποκτήσει βασικά δεδομένα για να δημοσιεύει στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις καταλυμάτων ώστε να συμβάλλει στη λήψη τεκμηριωμένων εθνικών ή και ευρωπαϊκών αποφάσεων.
«Ο τουρισμός είναι μια πολύ σημαντική οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη. Η βραχυχρόνια μίσθωση καταλυμάτων παρέχει πρακτικές λύσεις στους τουρίστες και νέες πηγές εσόδων στους ιδιώτες. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες για τον αντίκτυπό της στις τοπικές κοινότητες. Για πρώτη φορά, θα αποκτήσουμε αξιόπιστα δεδομένα, τα οποία θα αξιοποιήσουμε στο πλαίσιο των συζητήσεων που έχουμε ξεκινήσει με πόλεις σε όλη την Ευρώπη για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με ισορροπημένο τρόπο αυτή τη νέα πραγματικότητα. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τις τεράστιες ευκαιρίες που προσφέρει η συνεργατική οικονομία, βοηθώντας παράλληλα τις τοπικές αρχές να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που θέτουν αυτές οι ταχείες αλλαγές», δήλωσε σχετικά ο κ. Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς.
Από πλευράς του ο κ. Πάολο Τζεντιλόνι, Επίτροπος Οικονομίας, προέβη στις εξής δηλώσεις: «Το σημαντικό αυτό βήμα θα επιτρέψει στη Eurostat να στηρίξει τις δημόσιες αρχές σε όλη την Ευρώπη, οι οποίες αναζητούν δεδομένα για τις υπηρεσίες βραχυχρόνιας μίσθωσης που σχετίζονται με τη συνεργατική οικονομία. Στο μέλλον, θα μπορούν να χρησιμοποιούν αυτά τα δεδομένα που κατέστησαν προσφάτως διαθέσιμα για να αναπτύξουν τεκμηριωμένες στρατηγικές. Για πρώτη φορά, η Eurostat θα συνεργαστεί άμεσα με τον ψηφιακό κλάδο για την παροχή αξιόπιστων δεδομένων που θα καλύπτουν ομοιόμορφα ολόκληρη την ΕΕ».