Την δέσμη μέτρων της κυβέρνησης για το «restart» του τουριστικού κλάδου ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης. «Η σημασία του τουρισμού είναι γνωστή και δεδομένη και την μαρτυρούν τέσσερα στοιχεία, τα 19 δισ. των εισπράξεων του 2019 , τα 33 εκατ. των επισκεπτών πέρυσι οι 360.000 άμεσα εργαζόμενοι σε καταλύματα κι εστίαση και η αύξηση του 23% που είδαμε τους δύο πρώτους μήνες του 202ο. Ξεκινήσαμε μια χρονιά με τις καλύτερες προυποθέσεις γι αυτό και θα πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασώσουμε όσο περισσότερο γίνεται την σεζόν χωρίς να διακινδυνεύσουμε την υγεία των πολιτών και των επισκεπτών της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Θεοχάρης το επιχειρησιακό σχέδια Restart Tourism περιλαμβάνει τα παρακάτω μέτρα:
Άνοιγμα των καταλυμάτων
Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τους υπουργούς Ανάπτυξης, Εργασίας και Οικονομίας ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι από 25 Μαΐου ανοίγει το yachting, από 1 Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και το κάμπινγκ ενώ από 15 Ιουνίου ξεκινούν τα εποχικά καταλύματα και ο εξωτερικός τουρισμός.
Όσον αφορά στα καταλύματα όπως διευκρίνισε ο υπουργός θα πρέπει να ενισχύσουν την υγειονομική ικανότητα τους, ορίζοντας συνεργαζόμενο γιατρό για μια πρώτη αξιολόγηση κρούσματος αλλά και συντονιστή από το κατάλυμα για την διαχείριση κρούσματος η οποία προβλέπει την μεταφορά του νοσούντα σε ειδικό χώρο καραντίνας που θα υπάρχει σε κάθε νησί. Παράλληλα βέβαια θα δημοσιοποιηθούν και υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των καταλυμάτων, εντός των επόμενων ημερών.
Τι θα ισχύσει με τις πτήσεις
Για να μπορέσουν να έρθουν οι τουρίστες στη χώρα μας ξεκινούν σταδιακά και οι πτήσεις εξωτερικού. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Θεοχάρης από τις 15 Ιουνίου ξεκινούν οι πτήσεις από χώρες του εξωτερικού, μόνο όμως προς το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ενώ από 1η Ιουλίου ξεκινούν οι πτήσεις προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας.
Οι πτήσεις θα αποκατασταθούν αρχικά από χώρες που παρουσιάζουν καλά επιδημιολογικά κριτήρια. Τη λίστα των χωρών θα καταρτίσει η επιτροπή των ειδικών υπό τον κ. Τσιόδρα μέσα στις επόμενες ημέρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιβάτες από χώρες εντάσσονται σε αυτή την λίστα δεν θα υποχρεούνται να πραγματοποιούν τεστ πριν έρθουν στη χώρα και δεν θα τίθενται σε καραντίνα. Ωστόσο θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικά τεστ για να παρακολουθείται η εξέλιξη της πανδημίας. Όσο για τις χώρες με τις οποίες θα συνάψουμε διακρατικές συμφωνίες για να μετακινούνται οι επιβάτες χωρίς ελέγχους, σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, εξετάζονται χώρες από τα Βαλκάνια, όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος και το Ισραήλ, καθώς και οι βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, οι οποίες είναι παραδοσιακοί τροφοδότες του ελληνικού τουρισμού.
Από 1η Ιουλίου θα απελευθερωθούν όλες οι πτήσεις σε όλα τα αεροδρόμια από όλες τις χώρες με εξαίρεση κάποιων χωρών που παρουσιάζουν ιδιαίτερα αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.
Σχέδιο ενισχυμένης ικανότητας διαχείρισης κρούσματος
Παράλληλα το υπουργείο Τουρισμού θέτει σε εφαρμογή ένα σχέδιο ενισχυμένης ικανότητας διαχείρισης κρούσματος το οποίο προβλέπει αφενός την ενίσχυση των δομών υγείας στους τουριστικούς προορισμούς κι αφετέρου την κατάρτιση ειδικού επιχειρησιακού πλάνου διαχείρισης κρουσμάτων.
Συγκεκριμένα, δρομολογείται η εγκατάσταση 20 νέων αναλυτών για τεστ στα νησιά ενώ εξασφαλίζονται και 600 κλίνες covid για κάθε ανάγκη. Για την ενίσχυση των δομών υγείας σε κάθε προορισμό προηγήθηκε αξιολόγηση όλων των προορισμών με βάση τρία επίπεδα κινδύνου.
Παράλληλα θα υπάρχουν και ειδικοί χώροι για καραντίνα ανά προορισμό, θα προβλέπεται ο τρόπος μεταφοράς σε δομή υγείας να κριθεί απαραίτητο, ενώ θα υπάρχει και εξειδικευμένος συνεργάτης υγείας σε κάθε κατάλυμα. Για τους μικρούς τουριστικούς προορισμούς προβλέπεται η διασφάλιση της δυνατότητας μεταφοράς σε υγειονομική δομή εντός 24 ωρών, η οποία θα επιτευχθεί και με την αξιοποίηση των δομών υγείας της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Φορολογικά μέτρα για τις επιχειρήσεις του τουρισμού
Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις περιλαμβάνουν και φορολογικά μέτρα. Σε αυτά συγκαταλέγεται η μείωση της προκαταβολής φόρου. Ειδικότερα για τις επιχειρήσεις που θα εμφανίσουν μείωση τζίρου κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, αθροιστικά άνω ενός ποσοστού, θα προβλεφθεί μείωση της προκαταβολής φόρου που καλούνται να πληρώσουν εντός του 2020 για το 2021,κατά ένα ποσοστό. Το ποσοστό θα προσδιοριστεί τον Ιούλιο, με βάση τα στοιχεία τζίρου που θα έχουν υποβάλει οι επιχειρήσεις για την προηγούμενη περίοδο.
Επιπλέον σε μια προσπάθεια τόνωσης του τουρισμού η κυβέρνηση προχωρά σε μείωση του ΦΠΑ σε κάθε τύπου εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς από το 24% στο 13%. «Ξέρω τη σημασία που έχει η φθηνότερη μετακίνηση με το λεωφορείο, με το πλοίο ή και με το αεροπλάνο. Και θέλω όσοι μετακινούνται και πάνε διακοπές το καλοκαίρι να το κάνουν με όσο το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση» τόνισε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς τη φορολογική αρχή σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, καθώς και στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, και για τον μήνα Ιούνιο. Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε προσωρινή αναστολή, έχουν το δικαίωμα αναστολής των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών.
Επεκτείνεται η δυνατότητα μείωσης ενοικίου κατά 40%, τον μήνα Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο σε όσες επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού παραμένουν κλειστές.
Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα σε πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενους, αναστέλλονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών. Επίσης, γι’ αυτούς τους ιδιοκτήτες, προβλέπεται η δυνατότητα συμψηφισμού μέρους του εισοδήματος που έχασαν, με φορολογικές υποχρεώσεις μετά τον Ιούλιο.
Τέλος μειώνεται ο ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο από 80/20 (80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10 για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020.
Μέτρα για τους εργαζόμενους του τουριστικού κλάδου
Στον τομέα της εργασίας, σε μια προσπάθεια να μην μείνουν χωρίς δουλειά οι εργαζόμενοι του τουριστικού κλάδου, αφού οι τουριστικές επιχειρήσεις είχαν μηδενικά έσοδα μέχρι σήμερα και ο τζίρος τους θα είναι στο «καλό σενάριο» πολύ μικρότερος από το προβλεπόμενο, η κυβέρνηση σημείωσε ότι επεκτείνεται το δικαίωμα αναστολής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων, η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών τους.
Πιο συγκεκριμένα, συνεχίζεται η δυνατότητα αναστολής σύμβασης εργασίας, σε ποσοστό μάλιστα έως 100%, των εργαζομένων στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Η επέκταση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου ισχύει για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο. Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις παραμένουν σε αναστολή θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, κατ΄αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής και το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές τους εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού τους μισθού.
Παράλληλα παρέχεται επίδομα ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους που δεν θα προσληφθούν την τρέχουσα τουριστική περίοδο και παράλληλα, παρέχεται επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τους εποχικά εργαζόμενους μερικής απασχόλησης.
Ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού
Σε προσπάθεια ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού, ο οποίος αποτελεί παραδοσιακά το 5-10% της τουριστικής κίνησης της χώρας, η κυβέρνηση θα τριπλασιάσει και τον προϋπολογισμό των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού από 10 σε 30 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα θα υπάρξει το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ και τα εταιρικά «Holiday Vouchers» για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
Τέλος, το σχέδιο «Restart Tourism», προβλέπει επίσης την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των τουριστών. Ένας τρόπος με τον οποίιο θα επιτευχθεί αυτό θα είναι η δημιουργία ενός app για το visit Greece, το οποίο θα γνωστοποιεί σε κάθε τουρίστα τις υγειονομικές προδιαγραφές που έχει ορίσει η χώρα για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.