Κοντά στα 3,5 δισ. θα κλείσουν οι τουριστικές εισπράξεις για το 2020, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για την χειρότερη χρονιά του ελληνικού τουρισμού. Παρά το μεγάλο πλήγμα βέβαια φορείς του κλάδου δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό τουριστικό προϊόν τονίζοντας ότι θα «αντέξει».
Τα παραπάνω επεσήμανε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, κ. Γιάννης Ρέτσος σε πρόσφατη ανάρτησή του στο Twitter, μετά και τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του Αυγούστου, του πιο ισχυρού παραδοσιακά μήνα της σεζόν, από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Να υπενθυμίσουμε ότι με βάση τα στοιχεία του ταξιδιωτικού ισοζυγίου της ΤτΕ οι τουριστικές εισπράξεις τον Αύγουστο άγγιξαν το 1,37 δισ. ευρώ, το 1/3 δηλαδή από τις τουριστικές εισπράξεις του περσινού καλοκαιριού που έφτασαν τα 4,1 δισ. ευρώ.
«Απ’ ότι φαίνεται, η χρονιά θα κλείσει γύρω από την αναθεωρημένη εκτίμηση του Αυγούστου, δηλαδή στην περιοχή των 3,5 δισ. ευρώ», σχολίασε σχετικά ο κ. Γιάννης Ρέτσος, χαρακτηρίζοντας εκτός από μεγάλη και αναμενόμενη την πτώση.
Προσέθεσε όμως ότι «ο τουρισμός θα αντέξει, με τη συνέχιση των ήδη αποτελεσματικών μέτρων στήριξης, αλλά και κάποιων νέων που συζητούμε».
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ είχε το προηγούμενο διάστημα επαφές με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη για το πακέτο μέτρων στήριξης του τουρισμού που ετοιμάζουν τα συναρμόδια υπουργεία. Στο επίκεντρο των συζητήσεων αυτών, βρέθηκε και το πρόγραμμα «γέφυρα» που συζητείται να υιοθετηθεί έως τη σεζόν του 2021 με στόχο την επιβίωση των επιχειρήσεων του κλάδου το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μέτρα όπως η επιδότηση εργοδοτικών εισφορών, οι αναστολές, η αποζημίωση μη ληφθείσης αδείας, η υποχρεωτική μείωση μισθώματος για το Δημόσιο κ.ο.κ.
Τα μέτρα στήριξης του κλάδου κρίνονται απαραίτητα από όλους τους φορείς δεδομένου ότι ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με πτώση εσόδων της τάξεως του 80% έναντι του 2019, η ρευστότητα ήταν ήδη από πριν και παραμένει το μεγάλο ζητούμενο.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα όσα δήλωσε το Σάββατο ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολας από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, προτού η πανδημία κλείσει τις ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας 1 στα 3 δάνεια των τουριστικών επιχειρήσεων ήταν μη εξυπηρετούμενο. Σύμφωνα με τον ίδιο το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τομέα του τουρισμού φτάνει τα 3 δισ. ευρώ ενώ, σε ρύθμιση έχουν μπει δάνεια ύψους 700 εκατ. ευρώ.
Η ανησυχία για περαιτέρω επιδείνωση των δεικτών στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά και στο συνολικό ιδιωτικό χρέος των τουριστικών επιχειρήσεων είναι διάχυτη κι ενισχύεται από το γεγονός ότι το πλήγμα δεν θα περιοριστεί στην φετινή χρονιά και ο τουρισμός θα μπορέσει να ανακάμψει πλήρως μετά από τρία χρόνια, κι αυτό εφόσον το εμβόλιο βρεθεί έγκαιρα και δεν επιδεινωθούν περαιτέρω οι υγειονομικές συνθήκες.