Την θετική πορεία του, δεδομένων των συνθηκών, θα μπορούσε να συνεχίσει ο τουρισμός και τον Νοέμβριο με τις ενδείξεις να γίνονται εμφανείς όσο πλησιάζουμε προς το τέλος Οκτωβρίου. Αν μάλιστα η επέκταση της σεζόν επιτευχθεί, θα αναπτερώσει τις ελπίδες τόσο για την απαραίτητη φετινή δημοσιονομική ανάσα όσο και για την πλήρη ανάκαμψη του κλάδου μέσα στα επόμενα χρόνια.
Τις καλές προοπτικές του Νοεμβρίου επιβεβαίωσε πρόσφατα και ο υπουργός Τουρισμού, κ. Βασίλης Κικίλιας, προχωρώντας σε έναν μέχρι στιγμής απολογισμό της τουριστικής περιόδου, στο πλαίσιο της δεύτερης μέρας του Olympia Forum II. Ειδικότερα σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού «μπορεί το καλοκαίρι να τελείωσε, οι τουριστικοί προορισμοί όμως είναι ακόμη δημοφιλείς».
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τον τρέχοντα μήνα (Οκτώβριο) οι πληρότητες σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, όπως η Ρόδος και η Κρήτη, φτάνουν το 65% ενώ κρατήσεις, έστω και περιορισμένες, φαίνεται να υπάρχουν και για τον επόμενο μήνα (Νοέμβριο), σύμφωνα με παράγοντες του τουρισμού που μίλησαν στο insider.gr.
Αν το σενάριο επιβεβαιωθεί, η σεζόν θα έχει επιμηκυνθεί αισθητά σε σχέση με πέρυσι όπου τερματίστηκε πρόωρα, αν όχι άδοξα, ήδη από τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου. Η επιμήκυνση αυτή δε, εκτιμάται ότι θα αυξήσει περαιτέρω τον τελικό λογαριασμό των εσόδων από τον τουρισμό, ο οποίος έχει ήδη ξεπεράσει τις αρχικές προβλέψεις. Να θυμίσουμε ότι το αρχικό σενάριο για τα τουριστικά έσοδα προέβλεπε ανάκτηση του 40% της χρονιάς-ορόσημο του 2019, κάτι που έχει αναθεωρηθεί επί τα βελτίω ήδη από τον Αύγουστο όπου και καταγράφηκαν υψηλές πληρότητες. Επιπλέον, μετά και τα τελευταία στοιχεία του ταξιδιωτικού ισοζυγίου του Αυγούστου, τα έσοδα φαίνεται όχι μόνο να αγγίζουν το 50% αυτών του 2019 αλλά και να οδεύουν προς το αισιόδοξο σενάριο του 55% με 60%.
Στο 50% των εσόδων του 2019 το 8μηνο
Για την ακρίβεια και δεδομένου ότι τον Αύγουστο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις έφτασαν στο 75,8% των επιπέδων του 2019 ο στόχος του 50% έχει πιαστεί τουλάχιστον σε επίπεδο 8μήνου.
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις την περίοδο Ιανουαρίου- Αυγούστου του 2021 ήταν υπερδιπλάσιες σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020, και κατά 50% λιγότερες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Βάσει των στοιχείων της ΤτΕ, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το 8μηνο εφέτος διαμορφώθηκαν σε 6,58 δισ. ευρώ έναντι 13,22 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019 και έναντι 2,79 δισ. ευρώ το 2020. Επιπλέον οι τουριστικές εισπράξεις του Αυγούστου διαμορφώθηκαν στα 3,11 δισ. ευρώ, έναντι 4,1 δισ. ευρώ που ήταν το 2019 και μόλις 1,38 δισ. ευρώ του Αυγούστου του 2020.
Αντίστοιχα ανοδικά κινήθηκαν φυσικά και οι αφίξεις στη χώρα. Ειδικότερα οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 79,2% έναντι του οκταμήνου του 2020, καθώς η τουριστική κίνηση άρχισε ουσιαστικά από τα μέσα προς τα τέλη Μαΐου εφέτος λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό.
320 εκατ. Ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την τουριστική αναβάθμιση της χώρας
Παρά τους θετικούς οιωνούς βέβαια θα χρειαστούν κάποια χρόνια έως ότου ο ευρωπαϊκός τουρισμός επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα. Το παραπάνω επεσήμανε πρόσφατα και η Moody’s, σημειώνοντας ότι η ανάκαμψη του κλάδου συνεχίζεται χωρίς όμως να έχουν εξαλειφθεί οι κίνδυνοι, καθώς οι νέες μεταλλάξεις και η διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια απειλούν την πλήρη ανάκαμψή του.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια, το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας καθώς και άλλων τουριστικών χωρών που έχουν μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό δεν κινδυνεύει πλέον να αποδυναμωθεί σημαντικά εξαιτίας αυτής ακριβώς της έκθεσης στον τουρισμό.
Τουναντίον, ενδέχεται να βελτιωθεί μέσω του σχεδίου για την επόμενη ημέρα του κλάδου το οποίο είναι ήδη υπό διαμόρφωση από τους αρμόδιους φορείς. Να θυμίσουμε ότι η στρατηγική για την αμέσως επόμενη σεζόν περιλαμβάνει προσπάθειες για την χρονική υπερ-μεγέθυνση της τουριστικής περιόδου καθώς και για την προσθήκη περισσότερων προορισμών στον ταξιδιωτικό χάρτη των τουριστών παγκοσμίως.
Για το λόγο αυτό μάλιστα το υπουργείο σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς δρομολογεί δύο καμπάνιες προβολής της χώρας. Η πρώτη, με τίτλο «City-Break» που αφορά στην στήριξη και καλύτερη διαφήμιση ξενοδοχείων σε μεγάλες πόλεις (Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Ηράκλειο κλπ) για 12μηνη λειτουργία καταλυμάτων και η δεύτερη, με τίτλο «Sea-Sun-Sand» για τουριστικούς προορισμούς στα νησιά αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Στόχος είναι να ενταχθούν στο πλάνο των τουριστών περισσότεροι προορισμοί στην ελληνική ύπαιθρο και στην περιφέρεια, όπως ορεινοί προορισμοί, πολιτιστικοί προορισμοί καθώς και άλλες ειδικές μορφές τουρισμού (αθλητικός, γαστρονομικός, οινοτουρισμός).
Παράλληλα όμως, η πολιτική του υπουργείου περιλαμβάνει και μακροπρόθεσμα σχέδια που αφορούν για παράδειγμα στην διαχείριση υδάτινων πόρων, τη διαχείριση στερεών αποβλήτων, τη βελτίωση των υποδομών ώστε να έχουν χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα και λιγότερη περιβαλλοντολογική επιβάρυνση. Για να καταστεί η χώρα ικανή να αντέχει «τα 30 εκατομμύρια τουρίστες το χρόνο» αναμένονται επενδύσεις ύψους 320 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης οι οποίες θα κατευθυνθούν τόσο στην βελτίωση υποδομών όπως μαρίνες, λιμάνια, χιονοδρομικά κέντρα και άλλα όσο και στην εκπαίδευση στον κλάδο του τουρισμού.
«Το σχέδιό μας είναι ολιστικό και γίνεται σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία. Θέλουμε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Να δημιουργήσουμε νέες και καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας στον κλάδο του τουρισμού, να προσπαθήσουμε να έχουμε καλύτερες υπηρεσίες με την χρήση νέων τεχνολογιών που θα προσελκύουν πιο high-end επισκέπτες και να βελτιώσουμε τα καταλύματα», τόνισε ο κ. Κικίλιας.