Μερίδιο από την πίτα του τουρισμού υγείας διεκδικεί η Ελλάδα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μερίδιο από την πίτα του τουρισμού υγείας διεκδικεί η Ελλάδα
ΞΕΕ και ΕΛΙΤΟΥΡ ενώνουν τις δυνάμεις τους- Προχωρούν νομοθετικές ρυθμίσεις- Η σημασία του ιατρικού τουρισμού

Σε Μέκκα του ιατρικού τουρισμού φιλοδοξεί να αναδειχτεί η Ελλάδα με το υπουργείο και τους φορείς του κλάδου να εντατικοποιούν το τελευταίο διάστημα τις προσπάθειές τους, ώστε να ισχυροποιήσουν την θέση της χώρας σε μια από τις πιο προσοδοφόρες μορφές εναλλακτικού τουρισμού.

ΞΕΕ και ΕΛΙΤΟΥΡ ενώνουν τις δυνάμεις τους

Προς επίρρωση του παραπάνω, μόλις χθες υπεγράφη Μνηµόνιο Συνεργασίας για την ανάπτυξη και προώθηση του Τουρισμού Υγείας της Ελλάδος μεταξύ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Ελληνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας,
ΕΛΙΤΟΥΡ, με σκοπό την καλύτερη δυνατή συνέργεια των δύο πλευρών για την αναπτυξιακή πορεία του Τουρισμού Υγείας της χώρας.

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας, ΕΛΙΤΟΥΡ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης και ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός συμφώνησαν στην εκπόνηση ενός συγκεκριμένου σχεδίου ενεργειών και δράσεων ικανών να αναδείξουν την υπεροχής της Ελλάδας στις υπηρεσίες Τουρισμού Υγείας, Θερμαλισμού και Ευεξίας.

Ο στόχοι της σημαντικής και στρατηγικής συνεργασίας του Ελληνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας, ΕΛΙΤΟΥΡ, και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, όπως αναφέρονται και στο κείμενο του σύμφωνου, είναι η συμμετοχή των ξενοδοχειακών καταλυμάτων της χώρας στην ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας και στην φιλοξενία Ταξιδιωτών Υγείας, Ιατρικών Τουριστών και Τουριστών Θερμαλισμού, από πλευράς του Ξ.Ε.Ε., και η προβολή, προώθηση και ανάπτυξη του προϊόντος του ελληνικού Τουρισμού Υγείας προς όφελος των εμπλεκόμενων φορέων και της εθνικής οικονομίας, από πλευράς της ΕΛΙΤΟΥΡ, ως μεγαλύτερου φορέα συνεργατικής δράσης εθνικής εμβέλειας για τον Ελληνικό Τουρισμό Υγείας.

Συγκεκριμένα, οι δύο φορείς συμφώνησαν να στην από κοινού δημιουργία συγκεκριμένων πακέτων και προνομίων προς τους ταξιδιώτες, στην προβολή και ανάδειξη μέσα από κοινές δράσεις των υπηρεσιών ευεξίας που παρέχονται από τα ξενοδοχεία μέλη του Ξ.Ε.Ε καθώς και στην δυνατότητα εγγραφής των ξενοδοχείων που παρέχουν υπηρεσίες ευεξίας ως μέλη στην ΕΛΙΤΟΥΡ με στόχο την πιστοποίησή τους.

Παράλληλα η ΕΛΙΤΟΥΡ θα προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ξενοδοχεία που έχουν ήδη ή επιθυμούν να προσφέρουν υπηρεσίες ευεξίας, ενώ και οι δύο φορείς θα προβάλλουν τον τουρισμό υγείας και τα πιστοποιημένα ξενοδοχεία μέσα από τα κοινά κανάλια επικοινωνίας και τις εκδηλώσεις του Ξ.Ε.Ε..

Το Μνημόνιο συνεργασίας βέβαια αποτελεί την τελευταία από μια σειρά δράσεων γύρω από την ανάδειξη και προώθηση της εναλλακτικής αυτής μορφής τουρισμού.

Προχωρούν νομοθετικές ρυθμίσεις

Στην ανάδειξη των προοπτικών του τουρισμού υγείας μέσα από την αξιοποίηση της εξωστρέφειας των εταιρειών που προσφέρουν υπηρεσίες υγείας στόχευε και η πρόσφατη εκδήλωση που πραγματοποίησε το Seneca Medical Group, μια από τις πλέον αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις στην Ευρώπη στο χώρο της μεταμόσχευσης μαλλιών, στην οποία παρευρέθηκε και η υφυπουργός Τουρισμού, κ. Σοφία Ζαχαράκη

«Ο τουρισμός Υγείας διαθέτει δυναμική, προοπτικές και αποτελεί μια από τις προτεραιότητες του υπουργείου Τουρισμού. Με τη συνεργασία όλων των φορέων και την επιστημονική συνδρομή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προωθούνται όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις για να αξιοποιηθούν θέματα τουρισμού, Υγείας και Ευεξίας» ανέφερε χαρακτηριστικά η υφυπουργός. Όπως συμπλήρωσε μάλιστα το υπουργείο προωθεί όλη αυτή την περίοδο συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις για να προχωρήσουν τα θέματα τουρισμού Υγείας και Ευεξίας, με τη συνεργασία όλων των φορέων και την επιστημονική συνδρομή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα, ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 και η ΙΠΕ, μια ανώνυμη εταιρεία για τις ιαματικές πηγές της Ελλάδας η οποία σε συνεργασία με τους δήμους και με την αρωγή και του Ταμείου Ανάκαμψης, , στοχεύει να αναπτύξει τον τουρισμό ευεξίας στην χώρα μας, η οποία διαθέτει εκατοντάδες πηγές, πολλές από τις οποίες έχουν ξεχαστεί και δεν έχουν αξιοποιηθεί.

Η σημασία του ιατρικού τουρισμού

Οι προοπτικές είναι λαμπρές αν οι ενέργειες πολλαπλασιαστούν και συντονιστούν ώστε να αναδείξουν τις υψηλού επιπέδου παρεχόμενες υπηρεσίες τουρισμού και υγείας της χώρας, δεδομένου ότι ο ιατρικός τουρισμός αποτελεί μια από τις πλέον δυναμικές αγορές παγκοσμίως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Dianeosis το 2021, οι άνθρωποι που ταξιδεύουν σε άλλες χώρες για ιατρικούς λόγους κυμαίνονται από 5 μέχρι 14 εκατ. με τζίρο δεκάδων δισ ευρώ. Σύμφωνα με αναλυτές μάλιστα ο τουρισμός υγείας αποτελεί μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες μορφές τουρισμού, με ρυθμό ανάπτυξης 15%-25% σε ετήσια βάση, και το 25% της παγκόσμιας αγοράς να κατευθύνεται στην Ευρώπη. Βάσει του Global Wellness Institute δε, περίπου το 7% όλων των εγχώριων και διεθνών τουριστών ταξιδεύουν για ιαματικό και ιατρικό τουρισμό.

Μέχρι και σήμερα πολλές είναι οι χώρες που έχουν καταφέρει να εξελιχθούν σε σημαντικούς προορισμούς για την συγκεκριμένη μορφή τουρισμού. Ενδεικτικά το 2013 η Ταϊλάνδη κατάφερε να προσελκύσει 1,2 εκατομμύρια ασθενείς, το Μεξικό 1 εκατ., οι ΗΠΑ 800 χιλ., η Σιγκαπούρη 600 χιλ. και η Ινδία 400 χιλ.

Αντίστοιχα το 2015 η Τουρκία με 42 διεθνώς πιστοποιημένα νοσοκομεία ιατρικού τουρισμού ξεπέρασε τους 600 χιλ. ασθενείς/τουρίστες, την ώρα που η χώρα μας υπολογίζεται ότι υποδέχεται περί τους 15.000 ασθενείς/τουρίστες ετησίως, περίπου το 3% της παγκόσμιας πίττας.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υστέρηση της χώρας μας στον τουρισμό υγεία βέβαια απαιτούνται σειρά πολιτικών μέτρων για την θέσπιση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου, τη δημιουργία επιτελικών οργάνων, την εκπόνηση εθνικών στρατηγικών, τη διασφάλιση των αναγκαίων χρηματοδοτικών πόρων, την εκπόνηση εκστρατείας προβολής και διαφήμισης, την κατάρτιση των εμπλεκόμενων στελεχών. Προϋπόθεση φαίνεται να είναι και η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού φορέα, η αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών και υπηρεσιών και η δημιουργία νέων και η αναβάθμιση των τομέων της Δημόσιας Υγείας και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Αν δε οι προσπάθειες εντατικοποιηθούν και η χώρα διευρύνει το μερίδιό της, τα οικονομικά οφέλη θα είναι μεγάλα. Σύμφωνα με την Διανέοσις και δεδομένου ότι οι Τουρίστες Υγείας, και οι οικογένειες που ταξιδεύουν για να λάβουν υπηρεσίες Υγείας, Θερμαλισμού και Ευεξίας, τα οικονομικά οφέλη μπορούν να φτάσουν τα 1,5 δισ. ευρώ από τον ιατρικό τουρισμό, τα 2 δισ. ευρώ από τον ιαματικό τουρισμό και τα 13,5 δισ. ευρώ από τον τουρισμό ευεξίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός για Όλους: Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα για τα voucher - Δείτε αν είστε δικαιούχος

Αεροπορικός τουρισμός στην Ελλάδα - Νέο πεδίο για την αγορά

Συνεδριακός τουρισμός: Το δυνατό «χαρτί» της Ελλάδας για 12μηνο τουρισμό

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider