Με θετικό βηματισμό μπαίνει και ο Οκτώβριος στον τουρισμό, με την κίνηση στους δημοφιλείς προορισμούς να διατηρείται σε καλά για την εποχή επίπεδα και την Αθήνα να αυξάνει τα μεγέθη της, κινούμενη μάλιστα καλύτερα κι από τον πιο θερμό μήνα του καλοκαιριού. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, ενδείξεις για επιμήκυνση της σεζόν, με αξιώσεις, ακόμη, δεν καταγράφονται και η προοπτική του Νοεμβρίου παραμένει ασαφής.
Για την ακρίβεια και σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η πορεία του τουρισμού στη Αττική η οποία έδειξε σημάδια βελτίωσης ήδη από τον Σεπτέμβριο, αναμένεται να κινηθεί εξίσου καλά και τον Οκτώβριο. Οι αφίξεις στον μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας θα προσεγγίσουν αυτές του προπανδημικού Οκτωβρίου του 2019, με την κίνηση να τροφοδοτείται από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Μεγάλη Βρετανία, την Αυστρία και το Ισραήλ. Να θυμίσουμε ότι προπανδημικό άρωμα είχε και ο Σεπτέμβριος στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας με την επιβατική κίνηση να δείχνει να υπολείπεται μόλις -3% της αντίστοιχης περιόδου του 2019, καθιστώντας τον Σεπτέμβριο τον πιο «δυνατό» μήνα της φετινής τουριστικής σεζόν για το ΔΑΑ.
Η συνέχεια αναμένεται εξίσου καλή όπως μαρτυρούν και οι προγραμματισμένες θέσεις σε διεθνείς πτήσεις, οι οποίες καταγράφουν μικρή μείωση, παρότι μπαίνουμε στον δεύτερο μήνα του Φθινοπώρου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Recovery Tracker του ΙΝΣΕΤΕ, οι προγραμματισμένες θέσεις σε διεθνείς πτήσεις για την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου έως και 2 Οκτωβρίου έφταναν τις 708.929. Την επόμενη εβδομάδα οι θέσεις προβλέπεται να είναι μειωμένες κατά 13% φτάνοντας τις 617 χιλιάδες προγραμματισμένες θέσεις σε διεθνείς πτήσεις ενώ την εβδομάδα 10/10 - 16/10 κινούνται πτωτικά κατά μόλις 6,4%, φτάνοντας τις 580 χιλιάδες προγραμματισμένες θέσεις σε διεθνείς πτήσεις.
Η μείωση είναι αναμενόμενη καθώς προχωράμε στο Φθινόπωρο, όπως εξηγούν παράγοντες του τουρισμού στο insider.gr. Ωστόσο τα νούμερα είναι άνω των προσδοκιών και οι πληρότητες παραμένουν σε πολύ καλά επίπεδα, όχι μόνο για την Αθήνα αλλά και για κάποιους δημοφιλείς προορισμούς, οι οποίοι στοχεύουν στην παράταση της σεζόν. Οι ήδη υπάρχουσες κρατήσεις δε, ενδέχεται να ενισχυθούν περαιτέρω κι από τις αφίξεις της τελευταίας στιγμής, αφενός χάρη στις προσφορές σε αεροπορικά εισιτήρια και πακέτα που ενεργοποιούνται αυτή την περίοδο κι αφετέρου χάρη στην τάση των last minute αποδράσεων που συνεχίστηκε και το 2022, συμπληρώνουν.
Αντίστοιχα ικανοποιητική είναι και η εικόνα σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς. Ειδικότερα, σε Κρήτη, Ρόδο, Κω, Μήλο οι πληρότητες για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου δείχνουν ότι θα ξεπεράσουν ανά περιπτώσεις, ακόμα και το 70%, ενώ σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα εκτιμάται ότι θα κινηθούν στην περίπτωση της Σαντορίνης και της Μυκόνου.
Την ίδια στιγμή μάλιστα, η εγχώριοι ταξιδιώτες φαίνεται να σχεδιάζουν να ταξιδέψουν και για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, όπως μαρτυρούν οι προκρατήσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ενισχύοντας και τους χειμερινούς προορισμούς της χώρας. Καλάβρυτα, Αράχωβα, Δημητσάνα, Μέτσοβο είναι μερικοί από τους προορισμούς που δείχνουν να ανεβάζουν ρυθμούς στο τέλος του μήνα, ξεκινώντας δυναμικά την χειμερινή τους σεζόν.
Θετικά είναι τα μηνύματα και στην περίπτωση της συμπρωτεύουσας, με συνέδρια κι εκθέσεις, όπως η ΔΕΘ και η Beyond, αλλά και την κρουαζιέρα να τροφοδοτεί την ζήτηση. Όπως ανέφεραν παράγοντες του κλάδου της κρουαζιέρας στο insider.gr, τα κρουαζιερόπλοια θα συνεχίσουν να προσεγγίζουν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μέχρι και τον Δεκέμβριο και μάλιστα με υψηλές πληρότητες. «Ακόμα και σήμερα υπάρχουν περιπτώσεις που η πληρότητα των αφιχθέντων κρουαζιερόπλοιων φτάνει και το 100%», επεσήμαναν χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η εικόνα δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί καθώς προχωρούμε προς τον χειμώνα.
Παρά τις θετικές προοπτικές του φθινοπώρου βέβαια, η συνέχεια παραμένει αβέβαιη με τους τουριστικούς φορείς και τους επιχειρηματίες του κλάδου να επισημαίνουν με κάθε ευκαιρία ότι οι προκλήσεις εν όψει Νοεμβρίου και εντεύθεν παραμένουν μπροστά, με πρώτη το ύψος της κερδοφορίας λόγω των μεγάλων λειτουργικών δαπανών. «Ο πληθωρισμός και η συρρίκνωση του εισοδήματος των νοικοκυριών, οι αυξήσεις σε βασικά αγαθά αλλά και το ενεργειακό κόστος, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και φυσικά η πανδημία δημιουργούν, για ακόμα μια φορά, ένα εκρηκτικό μείγμα για την συνέχεια» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Η συνέχεια δεν είναι εύκολη υπόθεση», προσθέτουν εκφράζοντας τον προβληματισμό τους για το πώς θα «κτυπήσει» η ενεργειακή κρίση τις κερδοφορίες αλλά και τη δυνατότητα εξυπηρέτησης δανείων.