Συνεχίζονται τα ηχηρά ξενοδοχειακά deals και το 2023 

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζονται τα ηχηρά ξενοδοχειακά deals και το 2023 
Ξενοδοχείο - Σαντορίνη (Πηγή: Shutterstock)
Οι διεθνείς όμιλοι που επένδυσαν στη χώρα το β’ τρίμηνο του 2023 και το αποτύπωμά τους στην ξενοδοχεία της χώρας.

«Οι τουρίστες στοιχηματίζουν στην Ελλάδα, οι επενδυτές επίσης» ήταν ο πρόσφατος τίτλος άρθρου της βελγικής εφημερίδα L'Echo. Σε αυτό αναφερόταν ότι η Ελλάδα έχει κατακτήσει τα τελευταία χρόνια πολλά από αυτά που είχε χάσει κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους που προηγήθηκε, γεγονός που έχει ανοίξει τις ορέξεις των επενδυτών. Επεσήμανε μάλιστα στη συνέχεια ότι ένας από τους βασικούς κλάδους στους οποίους στρέφονται οι επενδυτές είναι αυτός του τουρισμού, ο οποίος ειδικά φέτος παρουσιάζει ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης.

Πράγματι, ο τουριστικός κλάδος, ακόμα και εν μέσω πανδημίας, δεν έπαψε να επιδεικνύει το αποτύπωμά του. Φέτος δε, που προ πυρκαγιών η χρονιά έδειχνε να ξαναμπαίνει εξ’ ολοκλήρου στις ράγες τις κανονικότητας, φάνηκε να κεντρίζει ακόμα περισσότερο το επενδυτικό ενδιαφέρον, τόσο εγχώριων όσο και διεθνών ομίλων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόνο στο β΄ τρίμηνο του 2023 πραγματοποιήθηκαν τέσσερα ηχηρά deals στην ελληνική ξενοδοχεία, αξίας δεκάδων εκατ. ευρώ, και φυσικά πολλά μικρότερα.

Το νέο deal της Goldman Sachs

Το πιο πρόσφατο, όπως αναφέρει σε πρόσφατη ενημέρωσή της η GBR Consulting, ήταν αυτό της Goldman Sachs και της κινεζικής Fosun τον Ιούνιο του 2023, όπου η πρώτη απέκτησε 8 ξενοδοχειακές μονάδες των brands Casa Cook και Cook's Clubα πό τον τουριστικό βραχίονα της κινεζικής εταιρείας. Μετά και την εν λόγω συμφωνία το πορτφόλιο των Αμερικανών αριθμεί 11 μονάδες στην Ελλάδα, περιλαμβάνοντας assets σε πρωτοκλασάτους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς - Casa Cook Mykonos, Casa Cook Samos, Casa Cook Rhodes, Cook's Club Rhodes City Beach, Cook's Club Ialysos Rhodes, Cook's Club Corfu, Cook's Club Tigaki Kos και Cook's Club Hersonissos Κρήτης) ενώ η προσθήκη

Η εμπιστοσύνη της εταιρείας στο εγχώριο τουριστικό προϊόν δεν είναι νέα. Να θυμίσουμε ότι μέχρι τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, όταν και μεταβίβασε το μερίδιό της στο κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο της Σιγκαπούρης, GIC, στο πλαίσιο του mega deal των 2,3 δισ. ευρώ με το Sani/Ikos Group, η Goldman Sachs ήταν ένας από τους κύριους μετόχους του ομίλου με το ελληνικό DNA που σήμερα έχει ισχυρή παρουσία σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία.

Λίγους μήνες νωρίτερα μάλιστα είχε ολοκληρωθεί η απόκτηση τριών ακόμα ξενοδοχείων των Athos Palace, Pallini Beach και Theophano Imperial, συμφερόντων της οικογένειας Γρηγοριάδη (GHotels Group) στη Χαλκιδική. Η συγκεκριμένη συμφωνία αφορούσε τα ξενοδοχεία του ομίλου που βρίσκονται κοντά στην Καλλιθέα, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, σε ένα οικόπεδο 142 στρεμμάτων, το 4 αστέρων Pallini Beach, δυναμικότητας 485 δωματίων και bungalows, το επίσης 4 αστέρων Athos Palace δυναμικότητας 413 δωματίων και το 5 αστέρων Theophano Imperial Palace, δυναμικότητας 151 δωματίων.

Στην Everty το Elounda Gulf Villas

Φυσικά δεν είναι μόνο η Goldman Sachs που ενίσχυσε το αποτύπωμά της στον ελληνικό τουρισμό το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Είχε προηγηθεί τον Μάιο η απόκτηση του Elounda Gulf Villas, ενός πολυτελούς resort στην Κρήτη, από την Everty, η οποία έχει δρομολογήσει επενδύσεις 70 ακόμη εκατ. ευρώ στην Ελλάδα.

Να θυμίσουμε ότι και η Everty, μέλος του YNV Group, μιας πολυεθνικής εταιρείας με έδρα στην Κύπρο και παρουσία σε τρεις βασικούς τομείς, την τεχνολογία, την εκπαίδευση και τη διαχείριση ακινήτων, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2021. Εστιάζει δε κυρίως σε τουριστικά και επαγγελματικά ακίνητα, με απώτερο στόχο την τοποθέτηση κεφαλαίων ύψους 100 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Ο λόγος είναι η μεγάλη προοπτική ανάπτυξης της εγχώριας αγοράς ακινήτων αλλά και του τουριστικού κλάδου.

Μέχρι χθες στο portfolio της Everty υπήρχαν boutique ξενοδοχεία, πολυτελείς βίλες και premium κτίρια γραφείων. Να θυμίσουμε ότι το ντεμπούτο της στην ελληνική ξενοδοχία έγινε με την ανάπτυξη των Petrothalassa Villas στην Ερμιονίδα της Πελοποννήσου, συνεχίστηκε με την εξαγορά του Iconic Santorini, ενός πολυτελούς boutique ξενοδοχείου στο Ημεροβίγλι της Σαντορίνης που αποτελείται από 19 υπόσκαφες σουίτες και συνεχίστηκε με την απόκτηση του Elounda Gulf Villas, δυναμικότητας 15 σουιτών και 18 ιδιωτικών βιλών.

To χαρτοφυλάκιο της εταιρείας ωστόσο περιλαμβάνει και εμπορικά, οικιστικά και μικτής χρήσης ακίνητα στην Αμερική, στην Ευρώπη και στην Ασία.

Οι επενδύσεις της HIG Capital

Από την επενδυτική τουριστική λίστα του δεύτερου τριμήνου του 2023 δεν έλειψε και το αμερικανικό fund HIG Capital, το οποίο έχει εντείνει την δραστηριότητά του στη χώρα.

Συγκεκριμένα η HIG Capital προχώρησε στην εξαγορά του 4 αστέρων ξενοδοχείου Aldiana Club Kreta στον Μόχλο της Κρήτης, ενεργοποιώντας μια επένδυση, η οποία συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς του ξενοδοχείου, εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 50 εκατ. ευρώ.

Στόχος είναι το κατάλυμα να αναβαθμιστεί από τα 150 στα 370 δωμάτια και να δημιουργηθεί ένα χαρτοφυλάκιο ξενοδοχειακών μονάδων δυναμικότητας 6.000 δωματίων.

Υπενθυμίζεται ότι η HIG έχει αναπτύξει μία πλατφόρμα φιλοξενίας, την ELLA Resorts, κάτω από την ομπρέλα της οποίας εκτός από τα 9 μέχρι στιγμής ξενοδοχεία (δυναμικότητας 3.500 δωματίων) της HIG στην Ελλάδα -εξαιρουμένων εκείνων του ομίλου Κυπριώτη- θα ενταχθούν και εκείνα που θα αποκτήσει μελλοντικά το αμερικανικό fund σε Ιταλία και Ισπανία, δύο χώρες στις οποίες στρέφει το επενδυτικό του ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά τον τομέα της φιλοξενίας.

Όσο για τις επενδύσεις, το fund αναμένεται να προσθέσει πέντε ακόμα ελληνικά ξενοδοχεία μέχρι τέλους του έτους, στο επενδυτικό του portfolio, εκ των οποίων ένα στην ηπειρωτική χώρα και τα υπόλοιπα στα νησιά.

Ενισχύουν το αποτύπωμά τους οι Ισραηλινοί της Fattal

Τέλος, στις επενδύσεις διεθνών επενδυτών στο εγχώριο τουριστικό προϊόν περιλαμβάνονται και οι Ισραηλινοί της Fattal, οι οποίοι έβαλαν τη σφραγίδα τους σε ένα ακόμη project. Ο λόγος για το 5άστερο Kandia’s Castle Resort & Thalasso που βρίσκεται στην Κάντια, σε μικρή απόσταση από το Ναύπλιο, το οποίο αναμένεται να ανοίξει το 2024.

Να θυμίσουμε ότι η εταιρεία, εγκαινίασε πρόσφατα το ιστορικό Esperia Pallas επί της οδού Σταδίου, ενώ φέτος, τρία χρόνια μετά την απόκτηση του άλλοτε «πολυώροφου της Εμπορικής», έβαλε μπροστά και το έργο της δημιουργίας του «ΝΥΧ Τhessaloniki», στη γωνία των οδών Τσιμισκή 1 με Κατούνη, ένα project που συνολικά υπολογίζεται κοντά στα 22 εκατ. ευρώ μαζί με την αγορά του ακινήτου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός για Όλους: Πότε ξεκινά το πρόγραμμα

Τουρισμός: Στόχος η γρήγορη επάνοδος στην κανονικότητα - Οι αλλαγές που φέρνει η κλιματική αλλαγή

Τουρισμός: Αισιοδοξία για την κίνηση στα νησιά τον Αύγουστο

gazzetta
gazzetta reader insider insider