Δυναμικά μπήκε το Φθινόπωρο για την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δυναμικά μπήκε το Φθινόπωρο για την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων
Πώς κινήθηκαν τα Airbnb το Φθινόπωρο στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Airdna. 

Την καλή πορεία της θερινής περιόδου συνέχισε ο Σεπτέμβριος στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, καταγράφοντας αύξηση τόσο στα διαθέσιμα καταλύματα όσο και στη ζήτηση. Οι πληρότητες δε, κινήθηκαν σε καλύτερα επίπεδα από πέρυσι αλλά κι από την χρυσή χρονιά του 2019, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες για νέα ρεκόρ στον τουρισμό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Airdna, που εξειδικεύεται στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τα διαθέσιμα καταλύματα τον πρώτο μήνα του Φθινοπώρου αυξήθηκαν στη χώρα μας 7,7% σε σχέση με πέρυσι και κατά 8% σε σχέση με τη χρυσή χρονιά του 2019. Αντίστοιχα αυξημένη κατά 13,8% ήταν η ζήτηση την τρέχουσα χρονιά σε σχέση με έναν χρόνο πριν, ενώ ακόμα υψηλότερη (15%) ήταν η διαφορά εν συγκρίσει με το 2019.

Παρά την αυξημένη ζήτηση βέβαια, οι πληρότητες κινήθηκαν στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι σημειώνοντας αύξηση μόλις 1% η οποία όμως έφτασε στο 4% σε σχέση με τη χρυσή χρονιά του 2019. Όσο για τη μέση τιμή και παρά την ευρύτερη πτώση στη μέση δαπάνη που παρατηρείται φέτος, αυξήθηκε κατά 7% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά φτάνοντας μεσοσταθμικά τα 208 ευρώ.

Οι επιδόσεις ήταν καλές αλλά παρέμειναν χαμηλότερες από το μέσο όρο της Ευρώπης. Για την ακρίβεια η ευρωπαϊκή αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων τον Σεπτέμβριο σημείωσε αύξηση της τάξης του 14,2% στα διαθέσιμα καταλύματα σε σχέση με πέρυσι, αύξηση 19,7% στη ζήτηση ενώ η μέση τιμή δωματίου αυξήθηκε κατά 16,2%. Ωστόσο από άποψη πληροτήτων κινήθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα με τη χώρα μας, με την αύξηση να περιορίζεται στο 1,5%.

Αξιοσημείωτο ήταν βέβαια το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ Αυγούστου - Σεπτεμβρίου. Όπως σημειώνει η Airdna, πέρυσι, η ζήτηση σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο μειώθηκε κατά 30,8% από τον Αύγουστο στον Σεπτέμβριο, με την έναρξη των σχολείων να σηματοδοτεί το τέλος των διακοπών. Φέτος, οι Φθινοπωρινοί μήνες αποδείχτηκαν πιο δημοφιλείς, με την ζήτηση μεταξύ Αυγούστου - Σεπτεμβρίου να μειώνεται μεσοσταθμικά 23,1% παρουσιάζοντας βέβαια αποκλείσεις από χώρα σε χώρα.

Για παράδειγμα σε Σουηδία, Κροατία και Νορβηγία η ζήτηση μειώθηκε αισθητά μετά το τέλος του Αυγούστου, 41%, 37% και 33% αντίστοιχα. Στον αντίποδα μικρή μείωση της τάξης του 13% και 7% παρατηρήθηκε σε Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία, στην τελευταία περίπτωση εν μέρει χάρη στα εκατομμύρια επισκέπτες του Oktoberfest του Μονάχου.

Η συνέχεια προδιαγράφεται εξίσου καλή, με τη ζήτηση ειδικά για την χώρα μας να κινείται αυτή την περίοδο 10% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Χτύπησε το «καμπανάκι» του πληθωρισμού τον Αύγουστο - Παραμένει ο στόχος για χρονιά ρεκόρ

Ακίνητα: Ποια είναι η δυναμική των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε 21 περιοχές της Αττικής και στην Περιφέρεια

Τουρισμός: Ξεπέρασαν τα 25 εκατ. οι αφίξεις - Οι περιφέρειες πρωταγωνιστές και η Αθήνα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider